05 January 2011

~kesengalanMELANDA~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

okay, entry kali ni aku x nak beleteaq panjang pung pang pung pang macam makcik2 tua yg dok beleteaq kat anak dara depa sebab bangun tengah hari rembang...so, untuk entry kali ni, aku nak share kat hampa suma pasai komen2 kat status fesbuk aku yg sangat mengarut cam mengong ja pala hotak...memang sengal kawan aku yg sorang ni kalau komen status orang...ada ja yg nak melalut...so, kalau korang ingin tahu, jangan malu2, klik je kat gambo kt bawah ni...kalau ase buleh nmpak, x payah dok klik la kan...ngee~~~

.:: dah mula mengarut da sikit2 ::.

.:: skrg ni aku da mula pening dgn ayat beliau...mengarut ::.

.:: tengok 2, masuk abis sal nabi, bahasa arab la..haishh ::.

.:: haa, amik ko..aku pon tanak mengalah nk wat karangan 2 perenggan ::.

.:: aku lagi x faham apa dah..blurrr ::.

haha..apepon, kita layaaaaaaan ja ye...jangan marah pok ya..aku pemeskan hg kat sini..hak3...

okay, aku xnk komen lebih2...kawan aku 2 la ni belajaq kat jepun..2 yg kepala otak dia sengal mcm masuk air sungai kt jepun kot..haha...(KLIK untuk berkenalan dgn beliau)...kesimpulannya, daripada post asal pasal tulisan jawi, abis melalut bagai cam ntah pape...tapi mmg terbaik ah...bangga cikgu bahasa melayu aku dulu, tengok bekas murid die wat karangan yg sangat mantap...hoho...

erm, sampai sini je dulu kot..aku nak gi fakulti lak..perjumpaan sal PSM...wuwuwwuuwu...da nak grade wei...tp lmbat lg...huhu...daaa~~~

p/s: fesbuk memang buleh eratkan silaturrahim..cayalah...

3 comments:

shahjiehan said...

tuntut pakya..tuntuttttt

remySunbae said...

jat pon sama naik...ha3

AzizMostafa said...

Tulisan jawi – Amat cantik! Semakin Terancam?!
Semarak Jawi. Membandingkan dengan Rumi:
1. Jawi lebih indah, lebih mudah, lebih menarik.
Rumi = 26 +A+B+D+E+G+H+Q+R = 17x2 = 34 bentuk berdiri sendiri.
Huruf Arab + 6 Jawi - titik-2 = Sahaja 17 bentuk yang manis + tari-menari.
Tidak seperti Rumi, Jawi suka bercantum.
Hanya ekor perubahan seperti yang ditunjukkan di sini:
http://www.arabictypography.com/ani1.html
2. BM adalah bahasa fonetik, seperti Arab.
Cara terbaik adalah ditulis (dan dibaca) dalam Jawi
-
Tetapi kebanyakan orang Melayu + Indons tidak mengetahui.
-
Melompat Lebih Tinggi + Semoga Berjaya
http://typophile.com/node/74436