14 August 2010

~lApAq + lEtIh + pUaSa = PaHaLa~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS


...assalamualaikum...

ahlan wasahlan ya ramadhan...

aku ase, masih belom terlambat untuk aku mengucapkan
selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah yang sepatutnya
dalam bulan yg mulia ini...
sama2 lah kita memperbaiki diri kita..
yela, manusia...xde sape yg sempurna..
aku pun banyak wat dosa sana sini...
sedar ataupun tidak...


waah...terharu lak ase di bulan ramadhan ni kan..
ntah knape, aku ase feel lain macam je...
ase semangat nak puasa...
ase semangat nak baca quran..
ase semangat nak semayang...
ase semangat nak wat kebaikan...
bukan maksud aku, aku jahat sebelom ni..
jangan salah faham ek..huhu..
insyaALLAH, dalam bulan ramadhan ni..
aku nak capai target sendiri...
setiap hari 1 juzuk aku baca quran...
sekurang2nya...
aku leh khatam dalam bulan ramadhan ni...
insyaALLAH...

mungkin kerna ape yg berlaku kat aku kot...


yela, asyik sedih je memanjang...
faham2 jela..
so, bila aku gi teraweh kat masjid arituh..
waktu 1st teraweh..
aku ase sebak sangat...
serius, ase cam nak nangis je...
sinar yang aku cari selama ni...
dah tenggelam dek khayalan dan angan2 aku sendiri..
akhirnya, di sini aku patot bersujud..
tempat yang patot aku mengadu nasib...
hanya tuhan yg boleh mendengar segala keluhan kita..
bukannya manusia..

aku ingat lagi...waktu aku tukar gambar fesbuk aku...
memang aku niat untuk berubah
ke arah kebaikan...
slow2 la kan...
tapi sangat banyak feed back yg keluar...

ade yg positif..
ade yg negatif..

biase la manusia...
kite wat baik salah..
wat jahat lagi la salah...

haa, ni antara komen2 yg aku dapat...

komen positif..


1) alhamdulillah..sejuk perut mak hg tengok..
2) waahh...ensem pak imam ni...haiii....
3) alhamdulillah..sunbae dah kembali ke pangkal jalan..
smoga berkekalan selamanyer..like ar pic...
4) sejuk hati tengok pic hg...
5) pak imam..!!!
6) bagusla..harap2 gambar camni berterusan..dan harap ini
bukan sekadar gambar...
7) ALLAH maha besar..nangis mak tengok ni...(kak aku tulis)
8) alhamdulillah, ALLAH telah kembalikan adik aku yg dulu...
9) amiin..kalau kekal imej mcm ni...sejuknya hati tengok..
10) subhanallah..

banyak lagi nih, tapi cukup la 10 je aku taip..
malas nak salin semua..

tapi ade gak yg komen

negatif...urmm..

1) boleh caya ke ni? hahaha...(siap gelak lagi kn..)
2) plis la..jgn permainkan agama beb..
3) kelakar la tengok ko pakai camni...
4) terbakar weyh..tengok gambo ko...kah3..(gelak lagi)
5) kesian kawan ko, iblis...ko curang dgn dorang...

hurmm...macam2 ragam kn manusia nih...
ntahlaa...
lantak dorang laa...
yg penting aku ade niat untuk berubah...
niat untuk mengambil peluang
di bulan mulia ni...
buat amalan sebanyak mungkin...
insyaALLAH...

hurmm...benar cakap ustaz..
kalau kite susah hati, ase sedih, x tenang ke...
kembalilah padaNYA...

hanya DIA yg boleh tolong kita...

ya...
aku akui...
aku memang tengah berduka sekarang nih...
so, pengubatnya..
banyak2 sibukkan diri buat amalan
tiap2 hari..
sekurang2nya aku boleh lupakan dia..

maaf, aku bukan nak membenci dirinya...
tapi setelah apa yg dia buat padaku..
layan aku mcm endah x endah...
berubah jadi dingin dengan aku..
langsung x mesej aku...
lupakan aku terus..
mmg buat aku sedih hati...
sangat pilu bila teringat segala memori aku dan dia..
aku still sayang kamu..

hurmmm...
mulut memang senang untuk lafazkan..
untuk lupakan segala memori tentang dia..
tapi sangat susah..
even aku sibukkan diri sekalipun...
tetap akan teringat dirinya...
apa lagi aku patut buat..

memang betul..
sayang manusia tak kan ada kesudahan..
sebaliknya kepiluan yg menjelma..
beralihlah kita padaNYA..
hanya DIA yg menenangkan kita..
insyaALLAH..


mujur ada kawan2 aku...
sedikit sebanyak boleh buat aku tersenyum lagi...
aku sayang korang..

1) azam
2) raden
3) izudin
4) caol
5) aizu
6) zak
7) ciput
8) sarip
9) copi
10) ezzatul farhain
11) fariha
12) mal
13) mr. samad
n last but not list, my best fren ever

~sepet gabra~

sebab kewujudan korang lah
aku still mampu tersenyum...
walaupun korang langsung x pernah tahu
apa masalah aku...

sorry,
aku x dapat cerita kat korang
tentang masalah aku..
expecially kat ezzatul (jat)...
aku tahu, hg sangat amik berat sal aku...
tapi aku xleh share benda nih...
sorryyyy....

erm..stakat ni dulu kot
coretan aku...
aku harap
ramadhan kali ni
dapat memberi impak
yg sangat baik buat diriku...

sebelom aku akhiri coretan ni..
nak jugak aku share pengambaran dan perjalanan
aku dgn sahabat2ku
sepanjang sehari berpuasa...
so, kat bawah ni adalah gambar2 yg pernah aku ambil sewaktu
ramadhan yg kedua...
macam2 ragam aku dgn kawan2ku...
hehehe..

ni la keja kitorang...ade gap sejam ke, 2 jam ke...mesti balik tido...
port nye, bilik azam la...huhu...xpe, puase kan letih, pastu x makan lunch...
so, tido je la..hehe..

alahai caol...penat sungguh aku tengok hg tido...letih puase ye...
tido pon still cumeyl si caol nih..haha...

ececece...comelnya teddy bear 2...haaaa, tu lah
nur nilam sari binti acamlee...
teddy bear azam..best ooo peluk...

nyenyaknye tidur....bangun3...kelas pukul 2 lak...aigoo...
BANGOOOONNN...!!!

lambatnye kelas, sambung tido pon xpe...
haa see, letih2 berpuasa pon, bile ade camera je semua orang segar...
mmg muka gila camera semua ni...CAPTURED..!!!

time ni tgah meeting aktiviti lepas kelas...so, lepas brainstorming, kitorang bercadang nak shopping kat giant...beli makanan sahur..siap la duit...
terbang lagiii....

hamboih3...manyak beno beli barang...xpe, untuk sahur...
x membazir punye...sumer kaki makan..hehe..

pose dulu before balik...sempat lagi kan, kitorang bergambo...
letih ooo, beli barang..dah la puasa...huh..

fuhh, ni la barang yg kitorang shopping...aku beli makanan untuk sahur je..
malas nak keluar bilik gi cafe time sahur..
so, makan benda ni je la...diet la katekan..hehe..

lepas penat shopping, singgah lagi kat bazar dlm UTM..not bad laa..
tapi terlalu sesak...rambang mata beb...

ni lah keadaan kat MSI waktu nak berbuka..sangat ramai orang
yg sama2 memeriahkan iftar jama'i..meh la join kitorang...
free + sedap = kenyang + pahala

so, sementara menunggu masa berbuka puasa, lebih baik kita berzikir ke,
baca quran ke...kan dapat pahala...amiin... =)

cuba tengok azam...merenung juadah sampai tembus ke lantai...
sabar zam..sabar...aku tahu, ko sgt lapar...hehe...

ni la wajah2 kawan aku yg berbuka kat masjid...tengok
muke pon dah tao, sangat lapaq...huhu...sabar ye..sikit lagi nak azan...

ni la menu bukak puasa..semalam makan ayam..arini daging...memang sedap...
makan berjemaah lagi sedap...ikot sunnah nabi saw...
terasa sngat rapat ukhuwah...

toodia...sampai licin talam..memang lapaq sungguh ni...
ish3...

pandangan atas waktu solat terawih kat msi...tapi time dah witir...
sangat sayu dan sebak bila tengok
gambar ni...

p/s:

pada dirimu..(kalau kamu baca)..
aku mintak maaf benda jadi camni...
aku tahu kamu dah x perlukan aku...
tapi aku still sayang kamu...
still perhatikan kamu...
cuma aku mendiamkan diri kali ni..
beri ruang buatmu untuk bahagia...
insyaALLAH...
still
LOVE u
MISH u
CARE bout u..

selamat berpuasa





21 comments:

nur hidayah isa said...

selamat berpuasa remy...em yg bg komen2 negative tu ko jgn la pikir sgt, maybe diorang bergurau je kot...pk positive je k...

aku suke gmba kat masjid time org tgh sujud tu...

gmba tido tu berlakon ke, btol2...hehehe

ciK na..... said...

emmm....seronok tgok ukhwah antara korang..
hopefully ukhwah nie berkekalan sampai ke akhir hayat...
insya Allah..

remy..selagi nyawa masih di jasad masih da peluang utk kembali kpdNya..
cahaya Illahi bkn nya selalu datang kpd kiter..
so,grap this chance n berusahala msuk Islam sepenuhnya...

remySunbae said...

xde ape laa...aku terima je feed back..jadikan pedoman hidup..cewah...
gambar time sujud 2, sgt touching weyh...mcm indah gile2 islam nih...mode insaf...hehe

erm...gambo tido 2, ade yg blakon, ade yg real...haha

remySunbae said...

kinah: hope so...smoga kitorang lagi rapat..ukhuwah yg di bina xkan putus...sahabat yg baik sentiasa di sisi tatkala kita susah..btol x..huhu...

ermm, sama2 lah kita grab peluang ni...selagi ramadhan masih ada...banyakkan amalan...thanx...

mimin said...

lwa arr bju belng tue..hehe

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

wahh..terbaek r sume tido..hehehe...love to see korang getting along very well...
(^_^)
nyway...selamat berpuasa remy....

cookie lala said...

remy...alamak...mcmmana nak ckp ea...ak nangis kot...hahaha...just teringat wat we have been trough...u always be my true abang lambak k...hahaha....sweet sgt...hehe...xpelah...ak slalu akan igt kata2 hg,,xsuma bnda kita leh crita kan?yes...we n definitely i should understand dat...papepun,,i always be there when u need me...luv n mis u remy my dear fren... =)
by the way,,nice pictures...tersenyum bila tgk...haha....

remySunbae said...

mimin: baju belang mana pulok yg cantik nih...jeng3...cipot ke??? auwww...gossipig..hehe...

lina: than ea...ko pon, slamat berpuasa..maaf zahir batin...hahahaha....

remySunbae said...

cookie lala (jat):
nangis? huhu...x sedih pon laaa...dah lama x dengar word abang lambak...sweet kn...hg pon sgt baik dgn aku...besfren forever kn...sorry sgt2 klu aku bnyak berahsia dgn hg n lain2...smile always ye...

acamlee said...

nape gmbr time tdow n bukak pose sparuh je?huhu...
xpe2 remy, ak sokong ko 100% kalau nak berubah. tp sebelum berubah, sila kurangkan aktiviti penghadaman "daging", xbaek tok rohani, jasmani, nurani, fizikal, mental...bla3...

remySunbae said...

x larat nak edit n upload semua la weyh...banyak sgt...aku amik sikit2 je la..
hahahaha, ko pon suke amalkan pemakanan daging weyh...haha..jom kita kurangkan....say no 2 "makan daging" ek..

+nurul akmal+ said...

terharu ade nme aku... slmt berpose jgk remy~:)
0-0 k...

remySunbae said...

haha...suke la 2..ade gak name ko...thanx weyh...masa bersama korg sgt bermakna...cewah...

wawan said...

TERBAIK WEHHH!! hahaha dari sblm bkk pose,smpai bkk pose pon ad cerite.hahahah nice one!

remySunbae said...

tenkiu..syukran...mekasih...
pasni ade agi crita...idea mmbuak2 bagaikan larva gunung berapi yg mencurah2 ke ladang gandum menghasilkan semangkuk coco crunch...
thanx sudi mlawat blog hamba

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

update r gambar aritu...hahaha...dah berhari2 aku tunggu nie...keh3...

remySunbae said...

mmg nak update pon...tgah mengedit...pas test AC aku post ye...sgt mnarik...haha..tunggguuuuuuuu

db cooper said...

nice entry bro.. keep it up

remySunbae said...

thanx bro...akan menyusul next entry...hehe

Anonymous said...

wey,kamu sangat baguss.. sntiasa ke arah prubahan yg postif..xpa kalo ada yg mngutuk. itu suma ambik ja sbgai lumrah hdup.takkn nk smua yg maneh2 ja kan? hehehe

remySunbae said...

huhu...trima kasih semua..atas sapot korang...
betol 2 anonymous...lumrah hidup kn, org kutuk2 nih...jadikan sbgai cabaran je...thanx3..