29 October 2011

SAFETY DALAM LAB

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

ouh sekarang dah final year...lepas ni kalau ade rezeki insyaALLAH jadi chemical engineer...kalau sebut chemical engineer je, mesti makcik2 kat kampung asyik dok suruh aku buat bom...hellow, tak semestinya buat bom je keja kami nanti...ceyt...bom rumah dia baru tao...

sebut fasal chemical engineer, rasa2 layak ke aku nak jadi engineer kalau buat experiment dalam keadaan gini? usha gambaq kat bawah..rasa2 apa yang tak kena?


okay, kalau tengok gambaq ni sah2 fail dari segi safety and health...meh nak share sebab ape ye..

KASUT
1) dalam lab suppose kena pakai kasut...wajib pakai kasut ye...sebab nak elakkan dari kemalangan yang tak diingini..memandangkan dalam lab alahai banyaknye chemicals, kalau tertumpah, tak ke naya..so, sila pakai kasut bertutup..

GLOVE
2) glove..! sepatutnya kalau deal dengan chemicals, we should wear a glove...tak kisah lah concentration just 0.000001 ppm, still kena pakai...u know what, sometimes we dont know certain physical properties of chemicals tu...and of course bile deal dengan chemicals, kesannya bukan serta merta.. contoh, dye Malachete Green...this dye sangat cantik sebab kaler hijau...u know what, dye ni sangat bahaya untuk kesihatan...kalau kena kat tangan, memang takkan ade efek kat tangan sebab the toxicity of dye akan serang part yang tertentu saje especially jantung kite...kalau kite lepaskan dekat laut pulak, this dye akan tutup permukaan laut dari ditembusi sinaran matahari, so kehidupan laut akan mati...see?? see?? next time beware..! tapi kelemahan pakai glove is, bile tangan basah, nak pegang kelalang atau barang tersangatlah licin...damn,...

MASK
3) mask...! sepatutnye kena pakai mask bile buat experiment...kadang2 kite tak sedar yang zarah2 chemicals berterbangan di udara...memang kite tak sedar yang chemicals dah masuk dalam saluran pernafasan kite..tapi selalunya orang tak pakai sangat mask...termasuklah aku...hahaha...damn...

NO FOOD/DRINK
4) jangan minum air dalam lab...haaa, kadang2 malas nak keluar terus minum je air dalam lab..suke hati mak bapak je langgah dalam lab...nope..! tambah2 dalam lab yang melibatkan reaction of chemicals, tolong jangan minum air..sebab ape? sebab air adalah solvent...pelarut...so, macam aku cakap tadi, kite tak tahu apa yang terkandung dalam udara sekeliling kite dekat dalam lab tu...chemicals bhai...chemicals...so, bayangkan kalau zarah2 chemicals yg soluble dalam water terlarut dalam air minuman kite..dan kite minum! what will happen? fikir2 sendiri..so, lepasni beware..!

LAB COAT
5) yaa, lab coat sangat penting..sebab tu aku pakai...hahaha...barulah rasa feel buat experiment ye dak...lagipon kalau tertumpah ape2, takdelah korang nak kena bogel kalau tak pakai lab coat..bile dah pakai lab coat tu, boleh je tanggalkan kalau tertumpah chemicals...hahaha...

eh, apasal aku buat entry yang macam bajet sangat ni? hahaha...saje je nak share apa yang salah tentang gambar di atas...gituh..

p/s: PSM aku dah nak siap..!!!!!!! loike..!


3 comments:

SeliparBiru said...

yg penting dalam lab amik gambar bnyk2.. :P

Sl@Y said...

U r fired!! klau keja kat R&D dept. konfom kena..

Kori H.S said...

ak kna Agno3 kt dua blah tgan.. riso gak ni.. bleh crikkan x effect nye?? ^^