15 November 2010

.:: sUmPaH xNaK nAiK bAs KKKL lAgI ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyLIHATremyHIDUremyTULIS

okay, ni entry kedua untuk hari ni...macam semangat je aku ase arini...yuhuuuuuuuuu, ade org semangat arini...sapekah itu? jeng3...aiyoo, remy sunbae ni...kalau semangat belajaq okay gak..ni semangat wat blog..x paham aku haih..okay, semangat arini~dalam sehari, aku nak post banyak entry...aku ingat, nak post 3 entry sekaligus arini..okay, aku try...ni entry yg kedua untuk arini k..hehe...kali ni, aku nak bercakap pasal bas... "wei, ko ingat bas ko besar, cantik, ade air cond, ade kerusi empuk, ade tV besar gedabak, ade langsir warna warni, bagus sangat ke???" haa, ni yg nak keluar segala jampi serapah dalam perut aku nih...dalam senafas je, aku jampi berjam2 kang...cool down..cool down...ehem3..okay dah cool dah...camni cerita die...tajuk cerite kali ni...

"PENGALAMAN REMY SUNBAE TERTINGGAL BAS DI TENGAH2 HIGHWAY SEREMBAN"


ha, amik ko...tragis kan tajuk ni...sangat tragis babe...okay, kalau korang nk tao cerita ni, korang bace lah ye kisah karangan aku nih...yg for sure bahasa lintang pukang bersepah...kalau x larat nak bace, x payah bace..tengok je...hehe...kisahnya bermula begini.... tanggal 29 oktober lepas, hari jumaat kalau x silap aku...aku naik bas KKKL dari butterworth nk ke skudai johor...i repeat okay, BAS K K K L...kalau x nmpak, x tao jugak la kan...memang aku suka naik bas ni...sebab selesa...tapi keselesaan 2 diragut serta merta pada tarikh kejadian...aku x tahu la sama ada salah aku ataupon salah pemandu bas ni...yg penting, aku nk gitau korang sumer, aku KENA TINGGAL SORANG2 KAT STESEN MINYAK PETRONAS KAT HIGHWAY SEREMBAN PUKUL 4 PAGI...repeated, 4 PAGI k... cuak, sedih, gabra, nak terberak terkencing sume ade kat aku time 2...

okay, camni...mesti korg x paham kn, camne leh jadi camtuh...aku ni, kalau naik bas, memang kompem tido punye dlm bas...yela, dengan alunan muzik kt lubang telinga, diulit kesejukan air cond yg membeku, memang kompem nyenyak la aku tido...sebelom 2, kucar kacir dah jadi dah time nak gerak 2...seat aku dabel sepatotnya, pastu ntah mcmane ntah jadi salah paham, abes sume penumpang kena rombak tempat duduk time dalam bas...at last, aku dapat seat 2 dari belakang tapi single...okay la 2, aku memang suke duduk single kalau naik bas...x payah nak banyak songeh dengan org sebelah yg aku x kenal...fine... so, aku pon tido samapi la jam kat depan bas 2 menunjukkan pukul 4 pagi...sharp k...4 pagi...aku terjaga dari tido sebab sejuk sangat...nak terkucil la pulak tengah2 pagi buta nih...kebetulan, time aku terjaga 2, bas 2 tgah isi minyak kat petronas...time ni kitorang dah sampai kat seremban arah selatan...tempat kejadian la nih...aku pon, dengan serta merta bingkas bangun keluar dari bas, cari tandas...time aku kluar 2, ramai penumpang ade kat dlm kedai mesra 2...memang ade banyak seat kosong la kat dlm bas 2 kn sebab ramai yg keluar... okay, aku pon terus berjalan ala2 malu2 gituh nak ke tandas...terkepit kepit sebab dah x tahan nk terkucil...

haaa, lepas abes je aku berhempas pulas kat tandas 2, aku pon patah balik nk naik bas...O M G ..!!!!!! korg nk tao x ape yg jadi??? BAS AKU DAH XDE BABE..!!!BAS DAH TINGGALKAN AKU..!!!pergh, memang tersentap abes ah aku time nih...cam nak nangis sume ade...korang bayangkan la, sume barang aku ade kt dlm mulut bas 2...nasib baik la, enset n wallet ade kat aku..kebetulan betol, sebab selalunye aku akan letak wallet aku dlm beg time naik bas...memang ALLAH maha kuassa di situ... haa, time ni la baru teringat apalah dosa yg aku buat smpai bala camni turun kat aku..ecewah...bermotivasi seketika k..hehe...aku pon ape lagi, terus kol mak ayah aku...x angkat la pulak...tgah tido gamaknya...aku belek2 tiket bas, damn xde la pulak number enpon si pemandu bas...argghhhh...!!!!!memang nak nagis la time 2..tapi aku sabar, jatuhlah sifat kelelakian aku kalau aku nangis...haishhh....nasib baik ade abg bob (bukan nama sebenar sbb die gemuk 2 yg aku gelarkan die abg bob)...abg bob ni pekerja kat petronas ni..baik sangat n comel sangat..suke tengok perut die..wakakakaka...die la yg tenangkan aku...tapi yg xleh blah, ayat die kat aku...kononnya nk tenangkan aku, tapi lagi menakotkan aku..die cakap camni..

"dik, xpe...jgn risau...selalunya ada 2 bijik bas yg singgah kat petronas kami ni...so, adik boleh la tompang bas lain...tapi dik, bas adik tadi 2 la bas yg kedua dlm hari ni..."

ommo....bek hg x payah cakap kat aku kalau lagu 2...maksudnya aku memang xleh teruskan perjalanan aku laaa...lepas 2, aku memang wat tebal muka...mempraktikkan teater dlm diri aku ni...korg bayangkn, aku wat tebal muka gi merayu kat kereta2 kat petronas 2, nak tumpang ke stesen bas seremban...pergh, malu gile kot...tobat tebal merah menyala muka aku yg hitam nih..aigooo...tp seyesly, bakat lakona aku x cukup power mcm aaron aziz...direjectnya aku, sume skali xnk tompangkan aku...waaaaaaaaaaaaaa.....down babe time 2...dah la keliling aku hutan...aku ni org kedah wei, mn tao area2 seremban nih...waaaaaaaa... okay dah sejam aku kat situ...pkoi 5 baru la mak aku kol aku...beliau baru terjaga gamaknya...mak aku dah gelabah dah...dlm fon 2, dengaq sume suara mak ayah aku..masing2 gelabah...mana taknye, anak kesayangan dorg dalam masalah..ecewah...giteewww....setiap 5 minit mak aku kol...

erm, lepas sume usaha aku menggoda pemandu2 kereta mewah x berjaya, aku pon beralih arah,,,aku cari sumer member2 aku yg kat seremban....abes sume orang aku kol...time ni baru nk ingat member kan..nasib baik la aku ade ramai kawan kat n9...ex budak KMNS la katakan...promote kejap...hehe...nak letak nama x kawan2 aku yg aku kol??? x payah la ye...sebab dorang x angkat pon...huhu...mujur la ade sorg SAHABAT aku nih...nama dia SYAFIQ AZIZAN...classmate aku kat matrix dulu...mujur die jawab panggilan aku dowh...okay, die rela nk tolong aku...tapi, nk dipanjangkan cerita, enset aku battery flat...fine...sume masalah dtg serentak k..enset SE aku mmg dah mati dlm bas agi...yg nokia ada torchlight 2 pulak, aku kol sikit ja, dah tut3....nk terpadam dah...wallaweh...terbaek ah, cabaran aku time 2...

okay, lepas subuh dlm pkoi 6 gitu, apik dtg amik aku...aku sempat la solat berdoa segala bagai kt surau petronas 2...(maaf la ye...cam aku cakap tadi, enset SE aku mati..so, memang xde la gambo2 nk aku paparkan kat entry kali nih...klu x, memang bnyak gmbaq la aku nk letak...gambaq surau die, gambaq stesen minyak terbabit, n gambaq abg bob..yeay...hehe)...okay, lepas salam2 dengan abg bob, aku pon naik kereta kawan aku...alahai, baiknya kawan aku nih...die sanggup datang jemput aku n antokan aku ke TERMINAL 2 SEREMBAN...thanx apik...cayang ko...ngeh3... okay, aku yg dah mcm laki mati bini dah time tuh...sangat letih...aku pon beli tiket pukul 7.45 ke JB...kali ni bas super nice...sejam gk la aku tunggu bas 2..x sampai2 jugak...last2, pkoi 8 lebih baru sampai bas tersebut..mak aih, lambat gila...jam aku yg cepat ka, atau memang bas ni lambat....okay, no hal la babe, aku pon naik la bas 2...pas 2, mak aih...DAMN..!!! brader 2 cakap kt aku...

abg bas: dik, ni bas pukul 8.30 pagi
aku: so?
abg bas: tiket adik ni bas pukul 7.45..bas ni trip pukul 8.30
aku: HA..???? abg jgn buat pasai...sy tunggu kat sini dari pukoi 6 kot...xdak pon bas pukoi 7.45..!!!!!!!!!! ha, mula la kesabaran aku terkoyak..giteewww...
abg: so, camne ni dik...dik dah terlepas bas ni...jap3, sy kol pejabat kaunter...

lamanya dorng berbincang...aku dah cam nak mati dah time nih...

abg: erm, xpe la dik...dik gi je duduk kat ,mane2..nak buat mcmane dik dah terlepas bas...lain kali jgn pegi mana2...tunggu depan ni...
aku: hellowwww....utk pengetahuan abg, sy dah kat sini dari pukul 6 k...xde pon bas datang...huh..k lah, thanx...

aku pon terus duduk kat seat kosong...mmg membara la babe...disebabkan penat punya pasai, aku terlena dlm bas...watever la kalau nk meleleh air basi pon...dah x kisah da..memang letih cam nak mati...lambat gk al aku sampai kat sri putri 2...dlm pukoi 12 lebih baru sampai...okay, org lain sume turun bas dengan beg berduyun duyun...aku? dengan bangganya, turun sehelai sepinggang k...wtf..!!! celaka punya bas KKKL... erm, mujurla besfren aku datang amik aku kat sri putri...AIZUDDIN nama dia...budak kelantan...kosmate aku la ni...die mai amik aku dengan moto die...lagenda oren...prengpengpeng...

okay, sabaq sat,,,x habih agi nih cerita aku...mesti korang tertanya2 kan mana pegi beg aku???okay, kebetulan aku ade abang kat sini...die stay dekat dengan larkin...die sangat baik...sangat sayang aku, aku pon sayang beliau...name die NOOR AZAM BIN YAAKOB...pengajar kat ILP...die sanggup tunggu terpacak kat stesen bas larkin semata2 nak tunggu bas 2 sampai..nak amik beg balik..malangnya, bas 2 sampai lambat gile...2 jam die tunggu kat sane..x sampai2 gak...lastly, die terpaksa balik sebab die ade kelas pukul 10...nasib baik die pesan kat org yg jaga kaunter KKKL kt larkin 2...so, lepas aku samapi kt sri putri, aku dengan aizu terus gi larkin nk amik beg.. alhamdulillah, beg aku sihat sejahtera..xde cacat cela k...syukur gile...hurm, tragedi ni memang gempak ah...memang kecoh 1 family aku...kak aku sampai gaduh2 dengan minah indon kat kaunter tiket KKKL kat butterworth...ade patot, akak aku tanye elok2, die nk marah2...x beradab ke wahai peniaga??? bukannya kak aku nk salahkan ko, aku kena tinggal..die nak tanye pasal beg aku...yg ko nk maki2 kak aku 2 pahal...kak, thanx kak...abg zam, tahanx ea...tolong cek...giteewww....inilah seorang adik yg terharu atas keprihatinan abang dan kakaknya..hehe...

sampai ja aku kat sini, abg sulung aku kol...mak aih, cuaknya...abg aku yg ni memang strict sket sal hak pengguna nih...abes sumer lawan web die nak suro aku masuk...wat komen sana, wat report sini...memang patot pon kite wat aduan...supaya benda ni x jadi kat org lain, tambah2 budak ponpuan...tol x??? tapi yg aku marah ni, apsal la drebar bas 2 x kire dulu penumpang cukup ke x, v4 nak gerak? tol x??? nmpak sgt x bertanggung jawab...kalau korang kat tempat aku, ape korg nk wat?? hurmm...letih haih, nak mengarang sal citer nih...so, pasni hati2 bile nak naik bas..tambah2 musim perayaan skrg ni kn...mana tao, sulu giliran aku, lepas ni mungkin giliran anda??? hehehe..,dah3, so, segala komen2, plis komen la ye...kat fesbuk pon xpe..ecewah...geram nih..geram nih...daaaaaaaaaaaaaaa...

p/s: len kali, sebelom naik bas 2, mintak number fon drebar siap2..incase jadik bnda cmni, boleh koling2...arasso??

16 comments:

Hasrol Nizam said...

selalu mesti dia kira dulu b4 dia jalan kan? driver tak perasan la tu..adoi..

remySunbae said...

ha...tao xpa...masalahnya, die x kira la 2...or maybe...sy xsedar kot..kn sy tido...maybe yg tempat kosong 2, bukan penumpang turun gi tandas...ntah2 dorg memang dah turun kat kl ke, ipoh ke...maybe laa...sbb 2 pemandu ingat xde sape yg turun...2 klu pikir baik la...klu pikir buruk, mmg pemandu x bilang la kn...huh

cikdekja said...

haha. sabaq ja la. aku kalau naik bas, mmg x brani nk turun lama2. dh la aku slalu nek sorg2. kalau mlm2 mmg aku xdak turun dh. nk terkencing ka apa ka, bawa kencing dlm mimpi ja. kui3. kalau siang, bngkus ja mkn kt rnr tuh, mkn depan bus. nmpk dreba lalu ja, terus kalut naik. hbs mkn ka dak ka, naik ja. takot terlepas. keyiau aku sorg2 kt ctu. huhu.

takot aku kalau jadi cm ang nih. aish2. nauzubillah.

Anonymous said...

arasso...
sgt bersimpati.
patut maki je driver bas tu...

Nadia H. said...

peh kalau aku dh mngis kat situ..

lian said...

uishhh, gler cuak kot remy...klu kte la dh nanges2 meroyan pn ade....terbaikkk la...=)

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

aiyak...kenapa bertimpa-timpa kena ni beb...hehe...tapi kalau aku kan gi wat report kat kkkl terus je weh...sakit hati sakit hati...
tamau nek bus lagi ah camni! hahahahaha...

remySunbae said...

bertenang ye kawan2...aku harap benda ni x terjadi kat korang...hope so...

nur hidayah isa said...

fuyooo kalo aku mmg dah nangis dah sorang2 kat situ...waaaa~

sampai2 kompem aku marah kt org kkkl tu...ish dah la aku suka naik bas kkkl..siot jer...cuak nak naik dah pasni...

ataupun lepas ni takut dah nak turun pergi toilet takot kena tinggal..hahaha

remySunbae said...

same la...aku ase cam xkn naik dah bas KKKL...tapi 2 memang bas aku dari dulu kot..da lama dah dok naik bas 2..pas ni dah x tao nk naik bas apa dah...maybe boleh kalau nk naik, tp tobat x turun gi tandas dah...serik ooo

Anonymous said...

sepet gabra::
ulppss.. remy nek bas sendri je la.. hahaha
klu aku dh la xreti nk blakon mintak simpati.. ntah jln sorg tp highway tu haha~
nway pengalaman itu jd pengajaran utk smua kn. gud la. pasni klu trjadi kt kita, pakat2 igt remi.. mintak panduan apa nk buat haha at least da master mind~

remySunbae said...

sepet....hahaha....pengajaran bnyak mengajar kita kn...hg 2 jgn smpai terlepas flight lak wei..hehehe

iela_fadila alias said...

ok,ak lmbt respond.hehe
ak pun suka naik bas ni sbb sllu melayu ja bnyak naik,xdak bau plik2,huhu
ak mmg xtrun klu naik,except ak btol2 xtahan n ada jaminan yg ak xkna tggal..
sbb sllu ak blik sorg ja..

remySunbae said...

tao xpa...so, pasni jgn minum air bnyak ngat time dlm bas..takot nk terkucil n terberry...huhu

piqa said...

best la pengalaman awk nih.. loike very much.. leh jd pengajaran.. hee kalo ade picca mesti lg menarik.. :)

ali lan said...

Selalunya driver bas akan kira semua penumpang bas br dia gerak.tp kekadang driver dah bg tau brp lama rehat tp penumpang suka buat mcm bas bapak dorang spi driver kena hon atau g cari dorang.tu kekadang kena tingal