07 November 2010

.:: tipsEXAMby IR REMYsunbae ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttttt...!!!!
(bunyi jam loceng)

"O M G...!!! O M G...!!!
ape patot aku buat nih...argh, terlambat la camni masuk dewan exam...!!!
exam dah nak start ni...waaaaaaaaa....
eeeeiiiiiiisssshh, mane kotak pensel aku nih??!!
SERABUT WEIH...!!!"

haha...mesti korang xnak benda ni jadi time pagi exam kan?
rilex..rilex...
sebab 2 orang2 tua pernah cakap,
kalau nak exam tuh, wat la persediaan yang secukupnya...
jangan la time pagi nak exam tuh,
baru gigih nak iron baju la,
cari stokin x jumpa la,
kasut x gilap lagi la,
deodorant abes la,
kalau pompuan lak, pakai tudung x bape nak jadi la,
kalau laki2, nak set rambut x bape nak reti tibe2 la,
yg paling x tahan...
calculator, pen, pembaris suma x jumpa pagi tuh..
haaa, mau x serabut nak jawab exam...

so, entry kali ni aku nak share la sikit2 tips2 sebelum menduduki peperiksaan ye...
aishh, aku ni bukan la pakar motivasi...
insan biase je okay..haha..
ni just pengalaman dulu2 ja..
ade je yg aku x buat bile masuk university nih..
malas kot..
yela, klu dulu2 kat umah ade mak abah kan..
hihi..
amal2 kan la ea...
ngeee~~~
kite mule ek..

1) tido awal

haa, ni selalu orang x buat...kononnya nk struggle abes-abesan la katenye..x boleh camtu tao..korang kena tido awal sbb nak merehatkan minda korang yg stress tuh...so, bile bangun esok pagi, baru segar sket nak jawab exam..x gituh? tapi jgn la pulak tido awal, tapi tido atas meja study...nanti sakit leher kang, kompem xleh nak jawab exam..arasso?

2) bangun awal

haha..yg ni mungkin semua akan bangun awal kot..almaklumlah, semangat berkobar-kobar nak berperang dgn soalan exam...klu time study wik, selagi matahari x pacak atas kepala, kompem x bangun kan..tapi ade gak yg jenis susah nak bangun awal..kalau dah tao diri 2 camtuh, pandai2 la mintak tolong kawan kejutkan ye...x pon, letak jam loceng kat tepi telinga...alang2, ikat.. kat telinga terus..haha..

3) baca yasin sebelom exam

yg ni bersangkut paut dengan point kedua la kan...kalau dah bangun lambat, camne nak bace yasin...tol x?? tapi jujur cakap, amalkanlah benda nih...dekat u ni, aku x amalkan sangat, sebab x sempat..ups...tapi kalu time SPM dulu, mmg kitorang wat bnda nih...SBP la katakan...haha...memang mood nak jawab exam berkobar-kobar babe lepas bace yasin...nak lagi bagus, bace sekali kat alat2 tulis korang...yg ni bukan kurafat tao...tapi ustaz aku cakap, nak ambil berkat...jangan salah faham lak...okeyp?

4) telefon ibu, ayah

kaf...ba...ro...kaf...alif...ta...nun...
(k e b e r k a t a n)
jangan la kedekut sangat kredit tuh...kol la ibu ke, ayah ke, tiap kali nak gi jawab exam...bukan ape, nak mintak keberkatan dorang...korang mane tahu, tiap kali korang jawab exam, ibu ayah korang sanggup pegi surau pejabat bace YAASIIN time korang tengah menduduki exam...punya la nak bagi anak dorang cemerlang...alah, paling busuk pon, sms je cakap nk gi jawab exam,,
"ibu, ayah...pagi ni cek ada exam pukoi 8.30...doa2kanlah bagi cek boleh jawab ye..saaaaaaaaayang ibu, saaaaaaaayang ayah"
kan bagus camtuh..ngeee...

5) keluar bilik langkah kaki kiri...masuk dewan exam langkah kaki kanan

ni sebahagian daripada adab jugak kan...nak keluar bilik, masuk dewan exam tuh, bace la selawat ke, bismillah ke...amik restu keberkatan ALLAH...x susah pon nak buat kan? dlm perjalanan nak ke dewan exam 2, tenangkan fikiran...bace la zikir2 ape ke...jgn dok melalak, menyanyi lak atas moto sepanjang perjalanan nak ke dewan exam...nanti x pasai2 terlupe abes ape yg korang belajar..haha...

6) pegi dewan exam awal

wahai cik adik, akak, abang sekalian...tolong la pegi dewan exam 15 minit awal...30 minit awal pon okay gak...bukan ape, bile korang gi awal, korang boleh ambil feel exam 2 awal sikit...pastu boleh bincang2 dgn kawan rakan...eh, bukan nk psycho ye time2 camni...ade gak kawan2 yg bile kt depan dewan exam, asyik nk psycho je kawan2 yg lain...x baik tuh...bincang2 la ape yg nak masuk...mana tao, betol2 masuk ape yg korang baru bincang tadi...kan dah untung kat situ....grannddddddddddd...

7) jangan menggelabah dalam exam, baca selawat banyak kali, baca doa sebelom exam mula

pesananku lagi, tolong jangan cepat melatah...bace doa dulu pape pon...dapat je soalan, x bace pon lagi soalan dah kate susah...terketar pale lutut gegar abes kerusi meja...rilex..rilex...bace dulu soalan dengan tenang...kalau ase susah, tinggal dulu..jawab yg senang2 dulu k...last skali baru jawab yg susah...kalau x dapat gak, bace selawat banyak2 kali...inagt, kalau kite sentiasa ingat ALLAH, nescaya ALLAH akan ingat kita...mohon lah bantuan pada ALLAH...jangan mohon pada kawan sebelah pulak...meniru ke ape ke...kalau kantoi, anda jugak merana kan...pastu, kalau xleh jawab gak, HANTAM SAJE LA LABU...hahaha...

8) bawa air mineral time exam

korang tao x, air mineral boleh bantu korang jawab exam dgn tenang? korang perasan x, budak cina mesti bawa air bergelen-gelen masuk dewan exam...haa, sebab air mineral kan ade kandungan oxigen....so, bile korang rajin minum, nescaya korang akan lebih segar bugar...macam pokok bunga jugak la...bile disirami air je, wahhhh segar kan? hehe...so, klu xleh jawab exam, minum air kejap...tarik nafas dalam2 okay....aja2..!!

9) tawakkal dan berdoa pada ALLAH

benda dah berlalu x usah diungkit...hanya tawakkal pada ALLAH je k..muhasabah sarawak balik diri kita...ape yg kita buat sebelum exam...adekah mencukupi dan berbaloi utk kita dapat 4 flat? wah, gitew...hehe...janagn dok pi hentak kepala kat dinding pulak...kononnya menyesal x study betol2...ala, standard ah 2...time study week, drama korea je kan 24 jam...ha, time lepas exam, hamik ko...baru nak nyesal...upsss, mcm kate kat diri sndiri lak kn...hehehe...

10) makan puas2...!!! n study utk next paper

maksud aku kat sini, bg penghargaan pada diri sendiri la...makan puas2 smpai kenyang...time exam kan kite gune banyak tenaga...klu korang x pecaya kan, lepas exam je mesti korang lapar gile kan..pakat ramai2 serbu cafe...pastu balik je bilik terbongkang sampai petang...kalau aku lak, pas exam je mesti nak cari NASI AYAM PENYET...waaa....feveret tuh...hehe...tp pape pon, sampai je bilik wat sujud syukur dulu..ingat ALLAH same...korang boleh jawab exam sebab ALLAH jugak...ha, ni yg nk bertazkirah ni..hehe...

--------------------------------------------------------------------

cukup la 10 je tips utk kali ni ye...kalau banyak2 pon bukan nak amalkan sangat kan...tol x?? so, sempena nak exam ni gudlux utk korang sume...wat yang terbaik...ingat, mak ayah kat umah sentiasa mendoakan kita..jadi, jangan hampakan mereka...berikanlah mereka segulung ijazah yg sememangnya dapat menggembirakan hati mereka...tapi ingat, segulung ijazah x bermakana jikalau kita x berbakti pada orang tua kita..so, kalau dah grad as engineer, jadilah engineer yang boleh berbakti pada mak abah ye...jangan la bila dah berjaya nanti, kencing berak dorang, korang x sanggup nak basuh...HELLOW...!!! dorang 2 mak abah korang k...berinagt sket...so, gudlux exam ye kawan2....aja2 hwaeting..!!!

p/s: mode menggelabah esok dah start minggu exam..tapi aku lambat agi..hehehe...




3 comments:

suffiakmal said...

good luck !!

jejaka idaman... said...

satu lg tips...klu kta lupa pe yg kita dh bace n sgt blur utk ingt...amal kn utk baca ayat kursi...insyaALLAH dgn izin-NYA kita akn ingt pe yg kita dh baca tuh...renung2 kn dan slamat beramal...

remySunbae said...

insyaALLAH.....thanx sebab berkongsi tips wahai jejaka idaman...=)