29 November 2010

~TEATERnatrahTERBAIK,,ToUcHiNg AbEs ~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

assalamualaikum w.b.t wahai rakan blogger sekalian...seperti yg dijanjikan dan seperti yg dirancang, aku dengan beberapa orang rakan seperjuanganku telah pon berjaya menonton persembahan teater hebat pada hari ini...(awat yg ayat aku tibe2 cam nak skema je nih? mungkin sebab terbawa-bawa dari tengok teater tadi kot..arghh, layaannn...zassss) teater yg aku maksudkan 2 ialah.....jeng3....

" T E A T E R N A T R A H "

alaaa, plis jangan cakap entry ni bosan...sesetengah orang, bile dengar je teater, mesti dorang fikir cam bosan je kn...jangan la cam 2...korang kena bukak minda sikit okay...tengok teater lagi best daripada tengok buku..hahaha...2 untuk orang malas baca buku cam aku ni je..haha...okay, kalau korang follow entry aku yg sebelom ni, aku ada mention sikit2 kan fasal NATRAH ni...so, tadi dah terungkailah segala persoalan aku tentang beberapa soalan yg dok main aci ligan kat pala otak aku nih..

1) sape la si NATRAH ni?
2) NATRAH ni anak sapa, orang mana, dia buat apa?
3) kenapa dgn si NATRAH ni sampai boleh orang wat teater khas untuk beliau?
4) dia ni ala2 MAHSURI ka yg nak femes sangat nih...cewah, ayat x leh blah kn..haha..
5) NATRAH ni srikandi ke?

ermm, banyak lg sebenarnya soalan2 matematik, sejarah, geografi, kimia, biologi, fizik dalam benak aku nih...x payah la tulis semua kan..nanti korang ingat nak kena jawab exam lak...ada banyak soalan..huhu...so, macam aku gtao dalam entry lepas la kan, yg pegang watak NATRAH dalam teater ni x lain x bukan seorang wanita anggun cantik jelita ala2 bidadari giteww...

MAYA KARIN
(natrah)

la orangnya...sape lagi yang layak kan..memang tip top la lakonan beliau tadi...okay, antara pelakon2 hebat yg turut menyibuk nak femes dalam teater ni ialah

REMY ISHAK
(mansor adabi)

UMIE AIDA
(che aminah, ibu natrah)

DATIN SOFEA JANE

(natrah poada usia 70-an)

AARON AZIZ
(x ingat nama ape..hehe)

FIZZ FAIRUZ
(x ingat jugak..wink3)

SUSAN LANCASTER
(ibu kandung natrah)

ZIELA JALIL
( ibu mansor adabi)

LIYANA JASMAY

NABILA HUDA


dan ramai lagi yg pegang watak kecik2...nak mention jugak ke? x payah la, korang x kenal pon..ramai sangat...cukup sekadar watak utama je yg difemeskan kt blog nih..hehe...ermm, mesti korang tertanya2 kan, sape la pengarah hebat teater ni? nak tahu? nak tahu? agak2 sape ye? jeng3..mesti la x lain x bukan, seorang wanita hebat di persada seni tanah air iaitu...

.:: E I R M A F A T I M A ::.

memang aku tabik spring la weih kat beliau...boleh hasilkan teater gempak gila "bab 1" buku sejarah ni...(gila babi la 2 maksudnya)...lg 1 yg aku betul2 teruja sampai nak nangis terharu punya pasai, dorang punye PROPS...pergh,,, memang gempak abes la wa cakap sama lu beb..tapi sayang, xleh amik gambo time persembahan dijalankan..kalau x, da lama aku amik gambo sebagai bukti kat sini...alah, korang tahu kan, stage istana budaya kan boleh naik turun..so, no wonder la props dorang boleh gah hebat...dengan ada replika kapal, pintu gerbang yg sangat besar, rumah kampung, bangunan 2 tingkat, rumah teres la, kereta terbakar la, dengan api menyala atas stage, si maya karin tibe2 tukar baju tanpa org perasan la, props yg bergerak masuk keluar turun naik...pergh...memang hebat la tadi..kalah teater TUN MAHATHIR...alaa, layak la kan..penaja untuk kali ni sangat hebat kot...tapi aku dah x ingat sape yg taja teater ni..tapi memang tajaan yg besar la beb...wuuuuuu....

okay, meh aku salin sikit sinopsis citer natrah ni ye..untuk hilangkan kekonpiusan anda...jangan malu2, aku tao, ramai lagi yg kat luar sana still blur tahap berdaki tentang si NATRAH yg cun nih..hehe..

SINOPSIS TEATER NATRAH

" Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louse kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama NATRAH dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.


Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. selepas itu, beliau pulang ke bandung, Jawa dan mencari anaknya NATRAH. NATRAH ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di Padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa NATRAH ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.


Berlaku perebutan hak penjagaan anak antara Che Aminah dan ibu bapa NATRAH di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan NATRAH dikeluarkan daripada York Hill. kerana takut peristiwa berulang, NATRAH dinikahkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seroanggoon Road, Singapura. Ketika itu NATRAH berusia 13 tahun dan Mansur Adabi berusia 22 tahun. Dalam undang-undang syariah islam, perempuan yang telah baligh dibenarkan berkahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya.


Jadi, konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura. Ikutilah kesudahannya..!"

okay, karangan bosan kat atas ni aku salin balik dari pamplet yang aku dapat tadi...jangan risau, aku akan ceriya lebih detail nanti...maybe untuk next entry...nak wat sekarang macam dah x larat je kan..huhu...kita wat sambungan kedua lak ye nanti...maybe post yg akan datang ni, aku bercerita tentang persepsi aku n ikot ayat aku sendiri..tapi jalan cerita still ikot sepertimana dalam teater ni la..huhu...

so, samapi sini dulu untuk kali ni...nantikan kemunculan next entry ye...tentang kehidupan NATRAH...kat bawah ni, ada aku selitkan gamabr2 kitorang..maaf la ye, guna camera enpon murah je..2 yg x mau nak clear sangat...lagipon, da malas nak edit2 dah malam ni...t kite masukkan gambar yg edit ye..so, usha2 la dulu gambo buruk nih..hehe...


.:: NATRAH~cinta, perjuangan dan air mata ::.

.:: see?? aaron aziz kn? aku x tipu k ::.

.:: fizz fairuz berbau rokok..aiyoyo ::.

.:: macam real kan poster 2 ::.

.:: ni la tenaga kreatif NATRAH ::.

.:: watak2 orang Belanda ::.

.:: sempat lagi kan..xleh blah ::.

.:: remySUNBAE bersama REMYishak ::.

.:: aku suka poster ni ::.

.:: romantik gile dorang ni ::.

p/s 1: kan aku da cakap...MAYA KARIN sangat lawa...
p/s 2: tapi aku sayang lisa surihani lagi...haha..

p/s 3: aku sempat bergambar dengan fizz fairuz n aaron aziz je..(T_______T)

27 November 2010

~NATRAHesok?~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyLIHATremyHIDUremyTULIS

assalamualaikum kawan2...sibuk gile sekarang ni...dengan exam yg x habis lagi ni...haish...nyampah betol...dah la susah2 belaka soalan...kan best kalau soalan sume senang je...haha...melampau ah gitu kan...salah diri sendiri jugak la kan, sape suruh malas s t u d y ...kan da susah nk jawab...hoho...

okay, entry kali ni bukan nak bercerita pasal exam k...buang ke tepi jap pasal exam tuh..da bosan dah dengar..actualy nk wat entry pasal besday aku...tapi next entry la aku citer pasal besday aku ye...hehehe...nak citer pasal aktiviti aku esok...cewah...

okay, sebenarnya gini...esok aku nak gi ISTANA BUDAYA...(hoi, exam x habis lagi la nate...ade ke patot nak bersuka ria gi KEY EL...study la nate..!!!) xpe, demi PEMENTASAN TEATER NATRAH, aku sanggup x study k...haha...yela, bukan senang aku nak dapat peluang tengok teater hebat nih...hellowww, MAYA KARIN yg belakon k...kalau x tengok rugi la beb...ooo maya karin, saranghaeyo...!!! I LOVE U MY DEAR...die la yg akan pegang watak NATRAH esok...x sabonye ase....mesti die lawa gile kan..first time beb, nak tengok muke die dgn bijik mata aku sendiri..wah, excited gituh...dudududu...

actualy ni adalah kali kedua aku jejak kaki ke IB...tolong jangan kata aku jakun okay..huhu..kalau aku stay kt KL, mmg dah lama aku gi tengok teater kat IB nih...xkan lepaskan peluang 1 pon...ecewah...masalahnya kt kedah xde IB wei...waaaaaaaaaaa...so, kire okay la kalau aku nk jakun kejap kn...hehehe...kali pertama aku gi IB ni, bile ntah...baru2 ni gak la...kitorang tengok citer TUN MAHATHIR THE MUSICAL...seyesly not bad citer die...ha, ERRA FAZIRA yg jadi datin sri ROSMAH k...memang sejibik sejibon la wa cakap lu, dorang mekap muke die...yg jadi TUN MAHATHIR lak, ape name die eh..jap3...ermmm......ZIZAN NIN kot...dengan....YA ALLAH, x tertimbul la pulak nama pelakon tuh..maaf ye..hehe...korang carik sendiri la ye..hahahaha... =P

okay, berbalik pada kisah si NATRAH ni, aku pon x tahu sangat pasal beliau nih...sebab 2 esok aku nk sangat gi tengok...yang aku tao, die ni dari keturunan belanda asanya..nama asal beliau is BERTHA HERTOGH (1937-2009)...eh, kiranya, taon lepas la beliau meninggal kn? seyesly aku baru tahu lepas googling tadi...semangat x aku? yela, kena la study dulu citer NATRAH ni, b4 gi tengok teater die esok..klu x, mesti aku blur..lampi seketika..haha...okay, beliau ni la yg menyebabkan RUSUHAN NATRAH di Singapura pada tahun 1950..actualy, apa yg aku baca kat tenet, dorang cakap rusuhan ni terjadi disebabkan spekulasi sentimen keagamaan dan jugak warna kulit...fuhh, mcm menarik jugak kisah NATRAH ni...entry kali ni, aku xkn kupas kulit durian nk citer sejarah hidup die..mesti korang pon tersengguk ngantuk nanti kn..huhu...maybe next entry, aku citer pasal pementasan teater esok...boleh letak gambar posing lawa2 dengan pelakon die kn..ecewah...posing wat peace gituh kn...hehe...

okay la...sampai sini je dulu kot bebelan aku sampai terkeluar air liur...nasib baik x bau bacin k...euuuwwww...yuks..!!! aku nak study instrument lak pasni...jap3, alamak, baju nak pakai esok x cari lagi nih...1 je yg aku x bekenan IB nih...kena pakai ala2 formal...waaaaaaaaaa....aku x suke pakai formal....wuwuwuwu...k la, aku nak gi selongkar almari merah aku ye...harap2 jumpa baju kemeja merah aku...nk pakai ala2 gothic esok leh x??? merah hitam...yeah...daaaa...doakan perjalanan kitorang selamat ye...I LOVE U MAYA KARIN...!!! akan ku pergi ke pangkuanmu esok...ngehehe...teeeeeeeeeeeeeeeeeet...

okay, kt bawah ni la gambaq2 si NATRAH 2...maap la ye, kecik molek lak gambo die nih...korang pakai kanta la ye kalau nk tengok..haha...selamat mencuci mata ye kalian..adios..

.:: ni poster zaman bile nih?? ups, aku copy paste je ::.

.:: ni antara scene citer ni la ::.

.:: ape la yg dorang tengah buat ni? xpe, esok kite tengok ye ::.

.:: okay, ni la bini aku..x nmpak die pakai gaun pengantin 2?? haha ::.

.:: adakah MAYA KARIN sedang menetek anak aku?? o my dear ::.


p/s: mood aku nak study tergendala malam ni sebab asyik dok googling pasal natrah jek..aishh...excited lebih nmpak...booooo....(T_______T)

p/s lagi : actualy bini pertama aku LISA SURIHANI..bukan maya karin...MAYA KARIN BINI KETIGA...bini kedua F A Z U R A....hahaha

16 November 2010

.:: bEsDaY gIfT_TERBURAIdiTENGAHhighway ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyRENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS


testing2...1 2 3...testing2...ehem2, nak nyanyi nih...harap2 sedap la ye sora sumbang aku nih...

english version

"hApPy BiRtHdAy To YoU...."
"hApPy BiRtHdAy To YoU...."
"hApPy BiRtHdAy To EjAt...."
"hApPy BiRtHdAy To YoU...."

malay version

"ALLAH sElaMaTkAn KaMoO..."
"ALLAH sElAmAtKaN kAmOo..."
"ALLAH sElAmAtKaN wAhAi EjAt yG mOnTeL..."
"ALLAH sElAmAtKaN kAmOo..."

korean version

"sAeNg-iL cHuGha HaMnIdA"
"sAeNg-iL cHuGhA HaMnIdA"
"sAeNg-iL cHuGhA EZADimnIdA"
"sAeNg-iL cHuGhA HaMnIdA......"
(aku x tao betol ke x nih...hehe)

yuhuuuu.....aku da lama actualy nk update blog aku pasal benda alah ni...pasal besday member aku...si ezzatul farhain nih...tanggal 8 november lalu...time 2 kan tengah exam...so, sorry la babe...x dapat nak wat surprise ala2 letop gebaboom...wish pon kat enset ja...tapi jangan risau....dadadididudu....ade surprise yg kitorg wat....okay, entry kali ni pon memang khas untuk hg kot...cayalah....

kalau ko nak tao jat, malam 2 besfren ko si mal mesej2 aku kat fesbuk...rancang banyak benda nak wat untuk hg...dah la esok 2 korang ade exam...sanggup nih, si mal abaikan study die, mesej aku semata2 nak wat kejutan ala2 bom meletop kat hg...giteeeww...punya lah rancang macam2 itu ini semua x jadi...clash dengan aktiviti masing...so, malam 2 perbincangan kami sia2 ja....sebab x dapat kata putus...aigooo...

aku pon dengan rasa serba salah, terus buat video khas untuk hg...dah la noob gile pasal IT nih...nak wat video cikai simple gila babeng 2 pon amik masa berjam jam sampai ke subuh...sumpah x tipu..sebab aku memang first time wat benda2 gini...ti korang klik la kat video kat bawah ni ye...tengok hasilnye..ecewah...

video

okay x video ni?? ala2 sweet gitewww kan...ahaks~~lalalaalala...kami ni kawan ja okay...no heart feeling k...xde nye nak kapel2...memang besfren ah...masalah pakat kongsi sama2...thanx ejat...actualy aku wat video ni sebab aku asa sangat bersalah sebab aku lambat wish kat die...lewat setengah jam...aku ingat kali ni aku nak jadi orang first yg wish besday kat die...tapi nak wat camna, ade hal la pulak..sampai aku terlupa nk wish tepat jam 12 tengah malam..aigooo...

okay, settle dah bab video nih...x puas hatu jugak, rancang skali lagi dengan kawan aku tadi mal, ya n samad...kali ni rancangan baek punya...kitorg nk wat kejutan kt kedai makan...alaaa, jgn la aspek kami nk baling2 telur, sumbat stokin dlm mulut, masukkan cili dlm baju n bla3 sume 2...2 zaman budak2...ecewah..walhal teringin gk nk wat kt hg jat...hahaha...so, lepas kitorag abes paper ari jumaat lepas, plan kitorang berjalan lancar babe..cayalah...

petang 2 si ya dengan mal n samad pegi beli kek dgn hadiah teddy bear kat kedai...pastu dorang gi letak kat restoran tungku impian area2 luaq utm nih...tahniah la samad, ko berjaya tipu jat yg ko balik umah..walhal ko x balik kn...sebab nk wat surprise kt die...terbaek ah ko...so, kitorang pon pas maghrib naik moto gi kedai makan 2...haa, ni pon 1 lakonan yg menjadi..aku berjaya buat jat marah n masam muka...yes...yela, nk wat surprise, mesti la wat teruk2 dulu kn..baru best babe...aku berebut tempat duduk dengan die, haha padan muka hg..duduk kat meja 2 sorang2 kami pi pindah meja lain...alolololo, masamnya muka dia..kah3...

lepas 2 aku buat2 nak terkencing kononnya nk pi tandas la kn...euuuw....x senonoh...okay, mood jat memang dah hancus dah,.,sebab die x dpat seat depan tv..die kena mengadap jalan..hahaha...so, selang beberapa minit, aku dengan samad keluar dari kedai 2 dengan kek secret recipe + seekor teddy bear yg sangat cumeylll...sambil menyanyi lagu besday plak 2...waaaaaaaaaaaa.....tebal gak la muka time 2..ramai org kn,...huh, peduli apa bantai je laa...hah, amik ko jat...terharu meleleh terus kat situ...wuuuuuu, ade orang nangis kt kedai makan...hahahaha...kitorang share sume bnda 2..skali dgn makan2...

tapi aku ade lg bnda nk bagi kat die nih...so, malam semalam, aku baru berkesempatan nk gi beli adiah 2...tapi apakan daya, rezeki tidak memihak kat aku...waaaaaaaaaaaaaaa....sadisnye...aku gi dengan moto beli adiah 2..letak dalam raga moto...otw nk gi makan, bawa moto kat highway selaju kilat, FUHHHHH....adiah aku tadi melayang jatuh kat jalan raya...PANGGGGG..!!!! ade kereta langgar adiah 2...pecah atas highway...berterabur abes...aku terkedu babe...nak berhenti kutip memang xleh la kn...tengah2 highway korang bayangkan...waaaaaaaaaaaaaa...xpa jat, t aku beli baru ye...bukan rezeki hg..nk wt camna...hurmmm....tapi aku x pikir sangt pasal bnda ni..mujur kereta yg langgar..kalau moto yg langgar kotak adiah 2,aku ase terbalik accident dah aku ase...

hurm...aku bosan ni actualy malam2 raya nih...waaaaaa...kawan2 balik la cepat...nak study pon xdak mood ni...bosan ngat...huhu...

.:: ejat, besday girl ::.

.:: en. samad ::.

.:: ya ::.

.:: mal ::.

p/s: besday aku da dekat dah ni...jeng3...

15 November 2010

.:: sUmPaH xNaK nAiK bAs KKKL lAgI ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyLIHATremyHIDUremyTULIS

okay, ni entry kedua untuk hari ni...macam semangat je aku ase arini...yuhuuuuuuuuu, ade org semangat arini...sapekah itu? jeng3...aiyoo, remy sunbae ni...kalau semangat belajaq okay gak..ni semangat wat blog..x paham aku haih..okay, semangat arini~dalam sehari, aku nak post banyak entry...aku ingat, nak post 3 entry sekaligus arini..okay, aku try...ni entry yg kedua untuk arini k..hehe...kali ni, aku nak bercakap pasal bas... "wei, ko ingat bas ko besar, cantik, ade air cond, ade kerusi empuk, ade tV besar gedabak, ade langsir warna warni, bagus sangat ke???" haa, ni yg nak keluar segala jampi serapah dalam perut aku nih...dalam senafas je, aku jampi berjam2 kang...cool down..cool down...ehem3..okay dah cool dah...camni cerita die...tajuk cerite kali ni...

"PENGALAMAN REMY SUNBAE TERTINGGAL BAS DI TENGAH2 HIGHWAY SEREMBAN"


ha, amik ko...tragis kan tajuk ni...sangat tragis babe...okay, kalau korang nk tao cerita ni, korang bace lah ye kisah karangan aku nih...yg for sure bahasa lintang pukang bersepah...kalau x larat nak bace, x payah bace..tengok je...hehe...kisahnya bermula begini.... tanggal 29 oktober lepas, hari jumaat kalau x silap aku...aku naik bas KKKL dari butterworth nk ke skudai johor...i repeat okay, BAS K K K L...kalau x nmpak, x tao jugak la kan...memang aku suka naik bas ni...sebab selesa...tapi keselesaan 2 diragut serta merta pada tarikh kejadian...aku x tahu la sama ada salah aku ataupon salah pemandu bas ni...yg penting, aku nk gitau korang sumer, aku KENA TINGGAL SORANG2 KAT STESEN MINYAK PETRONAS KAT HIGHWAY SEREMBAN PUKUL 4 PAGI...repeated, 4 PAGI k... cuak, sedih, gabra, nak terberak terkencing sume ade kat aku time 2...

okay, camni...mesti korg x paham kn, camne leh jadi camtuh...aku ni, kalau naik bas, memang kompem tido punye dlm bas...yela, dengan alunan muzik kt lubang telinga, diulit kesejukan air cond yg membeku, memang kompem nyenyak la aku tido...sebelom 2, kucar kacir dah jadi dah time nak gerak 2...seat aku dabel sepatotnya, pastu ntah mcmane ntah jadi salah paham, abes sume penumpang kena rombak tempat duduk time dalam bas...at last, aku dapat seat 2 dari belakang tapi single...okay la 2, aku memang suke duduk single kalau naik bas...x payah nak banyak songeh dengan org sebelah yg aku x kenal...fine... so, aku pon tido samapi la jam kat depan bas 2 menunjukkan pukul 4 pagi...sharp k...4 pagi...aku terjaga dari tido sebab sejuk sangat...nak terkucil la pulak tengah2 pagi buta nih...kebetulan, time aku terjaga 2, bas 2 tgah isi minyak kat petronas...time ni kitorang dah sampai kat seremban arah selatan...tempat kejadian la nih...aku pon, dengan serta merta bingkas bangun keluar dari bas, cari tandas...time aku kluar 2, ramai penumpang ade kat dlm kedai mesra 2...memang ade banyak seat kosong la kat dlm bas 2 kn sebab ramai yg keluar... okay, aku pon terus berjalan ala2 malu2 gituh nak ke tandas...terkepit kepit sebab dah x tahan nk terkucil...

haaa, lepas abes je aku berhempas pulas kat tandas 2, aku pon patah balik nk naik bas...O M G ..!!!!!! korg nk tao x ape yg jadi??? BAS AKU DAH XDE BABE..!!!BAS DAH TINGGALKAN AKU..!!!pergh, memang tersentap abes ah aku time nih...cam nak nangis sume ade...korang bayangkan la, sume barang aku ade kt dlm mulut bas 2...nasib baik la, enset n wallet ade kat aku..kebetulan betol, sebab selalunye aku akan letak wallet aku dlm beg time naik bas...memang ALLAH maha kuassa di situ... haa, time ni la baru teringat apalah dosa yg aku buat smpai bala camni turun kat aku..ecewah...bermotivasi seketika k..hehe...aku pon ape lagi, terus kol mak ayah aku...x angkat la pulak...tgah tido gamaknya...aku belek2 tiket bas, damn xde la pulak number enpon si pemandu bas...argghhhh...!!!!!memang nak nagis la time 2..tapi aku sabar, jatuhlah sifat kelelakian aku kalau aku nangis...haishhh....nasib baik ade abg bob (bukan nama sebenar sbb die gemuk 2 yg aku gelarkan die abg bob)...abg bob ni pekerja kat petronas ni..baik sangat n comel sangat..suke tengok perut die..wakakakaka...die la yg tenangkan aku...tapi yg xleh blah, ayat die kat aku...kononnya nk tenangkan aku, tapi lagi menakotkan aku..die cakap camni..

"dik, xpe...jgn risau...selalunya ada 2 bijik bas yg singgah kat petronas kami ni...so, adik boleh la tompang bas lain...tapi dik, bas adik tadi 2 la bas yg kedua dlm hari ni..."

ommo....bek hg x payah cakap kat aku kalau lagu 2...maksudnya aku memang xleh teruskan perjalanan aku laaa...lepas 2, aku memang wat tebal muka...mempraktikkan teater dlm diri aku ni...korg bayangkn, aku wat tebal muka gi merayu kat kereta2 kat petronas 2, nak tumpang ke stesen bas seremban...pergh, malu gile kot...tobat tebal merah menyala muka aku yg hitam nih..aigooo...tp seyesly, bakat lakona aku x cukup power mcm aaron aziz...direjectnya aku, sume skali xnk tompangkan aku...waaaaaaaaaaaaaa.....down babe time 2...dah la keliling aku hutan...aku ni org kedah wei, mn tao area2 seremban nih...waaaaaaaa... okay dah sejam aku kat situ...pkoi 5 baru la mak aku kol aku...beliau baru terjaga gamaknya...mak aku dah gelabah dah...dlm fon 2, dengaq sume suara mak ayah aku..masing2 gelabah...mana taknye, anak kesayangan dorg dalam masalah..ecewah...giteewww....setiap 5 minit mak aku kol...

erm, lepas sume usaha aku menggoda pemandu2 kereta mewah x berjaya, aku pon beralih arah,,,aku cari sumer member2 aku yg kat seremban....abes sume orang aku kol...time ni baru nk ingat member kan..nasib baik la aku ade ramai kawan kat n9...ex budak KMNS la katakan...promote kejap...hehe...nak letak nama x kawan2 aku yg aku kol??? x payah la ye...sebab dorang x angkat pon...huhu...mujur la ade sorg SAHABAT aku nih...nama dia SYAFIQ AZIZAN...classmate aku kat matrix dulu...mujur die jawab panggilan aku dowh...okay, die rela nk tolong aku...tapi, nk dipanjangkan cerita, enset aku battery flat...fine...sume masalah dtg serentak k..enset SE aku mmg dah mati dlm bas agi...yg nokia ada torchlight 2 pulak, aku kol sikit ja, dah tut3....nk terpadam dah...wallaweh...terbaek ah, cabaran aku time 2...

okay, lepas subuh dlm pkoi 6 gitu, apik dtg amik aku...aku sempat la solat berdoa segala bagai kt surau petronas 2...(maaf la ye...cam aku cakap tadi, enset SE aku mati..so, memang xde la gambo2 nk aku paparkan kat entry kali nih...klu x, memang bnyak gmbaq la aku nk letak...gambaq surau die, gambaq stesen minyak terbabit, n gambaq abg bob..yeay...hehe)...okay, lepas salam2 dengan abg bob, aku pon naik kereta kawan aku...alahai, baiknya kawan aku nih...die sanggup datang jemput aku n antokan aku ke TERMINAL 2 SEREMBAN...thanx apik...cayang ko...ngeh3... okay, aku yg dah mcm laki mati bini dah time tuh...sangat letih...aku pon beli tiket pukul 7.45 ke JB...kali ni bas super nice...sejam gk la aku tunggu bas 2..x sampai2 jugak...last2, pkoi 8 lebih baru sampai bas tersebut..mak aih, lambat gila...jam aku yg cepat ka, atau memang bas ni lambat....okay, no hal la babe, aku pon naik la bas 2...pas 2, mak aih...DAMN..!!! brader 2 cakap kt aku...

abg bas: dik, ni bas pukul 8.30 pagi
aku: so?
abg bas: tiket adik ni bas pukul 7.45..bas ni trip pukul 8.30
aku: HA..???? abg jgn buat pasai...sy tunggu kat sini dari pukoi 6 kot...xdak pon bas pukoi 7.45..!!!!!!!!!! ha, mula la kesabaran aku terkoyak..giteewww...
abg: so, camne ni dik...dik dah terlepas bas ni...jap3, sy kol pejabat kaunter...

lamanya dorng berbincang...aku dah cam nak mati dah time nih...

abg: erm, xpe la dik...dik gi je duduk kat ,mane2..nak buat mcmane dik dah terlepas bas...lain kali jgn pegi mana2...tunggu depan ni...
aku: hellowwww....utk pengetahuan abg, sy dah kat sini dari pukul 6 k...xde pon bas datang...huh..k lah, thanx...

aku pon terus duduk kat seat kosong...mmg membara la babe...disebabkan penat punya pasai, aku terlena dlm bas...watever la kalau nk meleleh air basi pon...dah x kisah da..memang letih cam nak mati...lambat gk al aku sampai kat sri putri 2...dlm pukoi 12 lebih baru sampai...okay, org lain sume turun bas dengan beg berduyun duyun...aku? dengan bangganya, turun sehelai sepinggang k...wtf..!!! celaka punya bas KKKL... erm, mujurla besfren aku datang amik aku kat sri putri...AIZUDDIN nama dia...budak kelantan...kosmate aku la ni...die mai amik aku dengan moto die...lagenda oren...prengpengpeng...

okay, sabaq sat,,,x habih agi nih cerita aku...mesti korang tertanya2 kan mana pegi beg aku???okay, kebetulan aku ade abang kat sini...die stay dekat dengan larkin...die sangat baik...sangat sayang aku, aku pon sayang beliau...name die NOOR AZAM BIN YAAKOB...pengajar kat ILP...die sanggup tunggu terpacak kat stesen bas larkin semata2 nak tunggu bas 2 sampai..nak amik beg balik..malangnya, bas 2 sampai lambat gile...2 jam die tunggu kat sane..x sampai2 gak...lastly, die terpaksa balik sebab die ade kelas pukul 10...nasib baik die pesan kat org yg jaga kaunter KKKL kt larkin 2...so, lepas aku samapi kt sri putri, aku dengan aizu terus gi larkin nk amik beg.. alhamdulillah, beg aku sihat sejahtera..xde cacat cela k...syukur gile...hurm, tragedi ni memang gempak ah...memang kecoh 1 family aku...kak aku sampai gaduh2 dengan minah indon kat kaunter tiket KKKL kat butterworth...ade patot, akak aku tanye elok2, die nk marah2...x beradab ke wahai peniaga??? bukannya kak aku nk salahkan ko, aku kena tinggal..die nak tanye pasal beg aku...yg ko nk maki2 kak aku 2 pahal...kak, thanx kak...abg zam, tahanx ea...tolong cek...giteewww....inilah seorang adik yg terharu atas keprihatinan abang dan kakaknya..hehe...

sampai ja aku kat sini, abg sulung aku kol...mak aih, cuaknya...abg aku yg ni memang strict sket sal hak pengguna nih...abes sumer lawan web die nak suro aku masuk...wat komen sana, wat report sini...memang patot pon kite wat aduan...supaya benda ni x jadi kat org lain, tambah2 budak ponpuan...tol x??? tapi yg aku marah ni, apsal la drebar bas 2 x kire dulu penumpang cukup ke x, v4 nak gerak? tol x??? nmpak sgt x bertanggung jawab...kalau korang kat tempat aku, ape korg nk wat?? hurmm...letih haih, nak mengarang sal citer nih...so, pasni hati2 bile nak naik bas..tambah2 musim perayaan skrg ni kn...mana tao, sulu giliran aku, lepas ni mungkin giliran anda??? hehehe..,dah3, so, segala komen2, plis komen la ye...kat fesbuk pon xpe..ecewah...geram nih..geram nih...daaaaaaaaaaaaaaa...

p/s: len kali, sebelom naik bas 2, mintak number fon drebar siap2..incase jadik bnda cmni, boleh koling2...arasso??

.:: fEmEs KeR rEmY sUnBaE?? sMpAi FeSbUk DiCeRoBoH..!!!::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS


???"remy sunbae"???
wei, sape mamat ni ha? hawt sangat ke dis guy...cantik sangat ke rambut botak die 2...ganas sangat la kalau ade line2 kat kepala die 2...dah la gemuk...blah la wei...

HAMBOIH3....
sedapnye mulut ko kan...laha la sangat...lantak la aku nak wat ape pon...tapi aku x ganggu ko kan...

hehehe...actualy ayat2 kat atas ni xde kaitan pape pon..saje je teringin nak wat propaganda...jangan marah ye...tapi actualy entry kali ni ade kaitan sikit2 la dengan dialog kat atas tu...wahhh...gitewww....hot sangat ke aku nih...

okay, kenape aku berani keluarkan statement ni..."hawt sangat ke aku ni ha??"
nak tao x ape sebabnye...wow, panasssss...!!!! ni yg nak marah ni...sakit ati pon ade nih...ouch..!!! membara nih...ecewah...ala, rilex sudey...tapi aku memang sakit ati...okayp, ape perasaan korang kalau korang dapat tahu, korang ni ade peminat yg sangat2 meminati korang??? aik, kalau camni, mesti la bangga kan...maaaaaaaaaaaakkkkk, cek ada peminat...pemes oooo....

tapi ni bukan persoalan die...yg jadi masalahnye sekarang ni, korang x tahu sape peminat korang tuh...alaaaa, ala2 stalker korang la nih...die minat korang smpai sanggup bukak FESBUK korang tanpa korang tao...waaaaaaaaaaaa....marah nih..marah nih....da banyak kali dah jadi kat aku k...pemes sangat ke aku nih....

okay, mesti korang nk tao kn, camne aku boleh detect....kn3??? mesti korang nak tao kn...haaa, ni la yg nak diceriiterakan kat sini nih...tapi sebelom 2, aku nk cerita la ape yg terjadi time ade orang lain bukak fesbuk aku, and at the same time aku pon tengah on9 fesbuk...nak tao x ape die wat kt fesbuk aku?? nak tao x??? meh sini nak bg tao...waaaaaaaaaaaa...marah nih..marah nih..marah nih....

1) haa, ni kes dulu2 la...actualy aku x sure sama ada org yg same ke x..sbb aku da tukar password 3 times okay...okay, yg kali ni, STALKER 2 bukak fesbuk aku n bace sumer PRIVATE MESEJ aku....wei, 2 privacy kot...yg ko gedik nak bace 2 pahal???

2) ni lagi cilakak...adik beradik cicak...kalau setakat bace 2, aku boleh consider agi...tapi kalau smpai tahap nk FOWARD mesej2 inbox aku kat org lain, mmg $#@#$*%%$ la kan...hellowwww, kalau private mesej 2, of coz la secret kn...yg ko gigih copy, n paste n sent kt org lain 2 knape??? bodoh la ko...(okay, nmpak sgt aku sgt marah di sini...nk cool down jap)

3) okay, da cool down dah...huh...erm, aku x faham ape motif stalker aku nih...aku x tao jantina die ape...tapi stiap kali aku bukak fesbuk, mesti notification aku kosong...aih, x pernah2 haih jadi kosong..slalunye ade je merah menyala kt atas 2 kn...wait, merah 2 feveret kaler aku k...hehehe...so, bile aku tekan je kt notification 2, perghhh....ade bnyak gk yg aku x bukak lg rupanya....tp disebabkn "peminat" aku 2 dah bace dulu sume bnda 2, so mmg dah x tubik merah la kn...ces,, bedebah ko...

4) okay, yg ni jadi 2,3 minggu lepas...ko bayangkn, ade ke patot time aku tgah chat dgn mmber aku, "peminat setia" aku 2 tompang chat same...korg try wat camni..korang amik 2 lappy...bukak fesbuk korang...lappy first 2, korang chat dgn kwn korang...otomatik, kt fesbuk ko 1 lagi kat lappy kedua 2 pon akn kuar gk...so, klu tibe2 korang x wat ape pon kt fesbuk korang, tapi tibe2 je "korang" berchatting dgn org lain walhal korang x sentuh pon keyboard korang, nmpak sgt la ade "HANTU" yg tgah gune fesbuk korng kn...wey...kantoi sudaaaaaaaaa...!!!!
aku mmg gelabah gile kot time 2...

5) baru2 nih aku tukar password lagi fesbuk aku...tapi lepas pada 2, aku nk bukak fesbuk, aku dapat notification kt emel, suro aku tukar password lain lak...sbb ade org cube nk ceroboh fesbuk aku lagi...aku ase la kn, org 2 x puas ati sbb aku tukar password, so die try n try n keep trying nk bukak jugak...abes kering pala hotank die, dok perah sungguh2 idea meneka password aku...tapi, maksudnye kat sini, die xdapat bukak fesbuk aku dah la kn...okay, gumbira yahuuuu yiba2 wat seketika waktu...

jeng3...akan tetapi..!! aku dapat information baik punya daripada member aku yg sorg nih..nak mention nama die x?? letak jela, bg pemes skit mamat nih...nama member aku yg bijak nih, muhammad syazwan razak...weiii, aku da pemeskan ko k...say thanx cepat...hehehe...okayp,kejadian ni berlaku kat bilik die kt k11..pas dinner n lepak2, aku singgah kt bilik die...then, aku story2 la kat mamat nih pasal keraguan aku kt fesbuk aku nih...pastu die suro aku cek kat bahagian akaun fesbuk aku...aku pon gabra...boleh ke kite tahu ade org bukak fesbuk kite..?? haaa...ni la input menarik nih...rupe2nye, kite boleh detect sape2 yg bukak fesbuk kite...selain daripada owner 2 sendiri...langkah2 die camni...


1) korang bukak fesbuk..pastu nmpak x button "account" yg kt sebelah kanan korang 2...ha, korang klik kat situh...try tao, klik je kat situ...k..

2) okay, lepas korang dah klik butang 2, terkeluar la segala bnda cam dalam gambaq kt atas nih...so, korang tekan pulak butang account setting...klu lampi sangat, tengok gambaq kt atas 2..ha, tekan benda yg dalam bulatan merah 2...

3) jeng3...tadaaaaaa....lepas korang dah tekan benda 2, terkeluaq pulak benda camni...korang klik pulak kat bahagian account security...ade yg dekat bulatan hitam 2...

4) tadaaaaaa....die akan keluar benda camni la nanti...okay, cube korang tengok kat kotak hijau dengan kotak merah 2...sorry la x bape clear sikit...aku malas nak zoom...kalau korang perasan kn, yg kotak ijau 2, location die kat hohor bahru...tempat aku sekarang ni la...maksudnye, memang aku yg on9...tapi kalu korang perhatikan dengan betol dekat kotak merah 2, cube tengok location die kat mn??? kat KUALA LUMPUR??? aiseyh, bile mase aku kat KL?? ajaib x?? ni yg aku marah nih...maksudnye kat sini, ade org dari KL dah bukak fesbuk aku...okay, cube tengok dlm gambar 2, yg atas skali...most recent activity, today, pukul 11.19 pagi...haaa,, arini aku kat JB, UTM kot...nampak sangat kn??? bedebah betol...

so, ape korang rase?? aku da try cek fesbuk member aku gak...xde lak camni...sumer kat JB je...panas nih..!!! hey, ko sape ha yg memandai nk bukak fesbuk aku...masalahnye, kerap pulak 2...hurmmm....udah2 la 2...jgn nk jaga tepi kain orang k...wat hal sendiri...aku x tao la, benda ni betol ke x..tapi mmg aku ase ade org ceroboh fesbuk aku...

so, aku harap korang beware k...erm, ni je kot aku nk beleter..agak panjang entry kali nih...hahahaha....sory3...ngee~~~aku nk blah dulu laaa...nk wat entry lain lak...ahakss~~lebiu laling..!!!

p/s: fesbuk ni sangat best...mengeratkan hubungan...tp jgn salah guna pulak...b lastlu, aku x sangkan aku ni sangat pemes...hahaahah....gedebuk,,,,adeh...patah kerusi la pulak...pungkoq kembang sangat...papai...muah3...




12 November 2010

.:: hA..!!! aMbIk Ko., ToNgKaNg PeCaH ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS



hai u olsss....gitewww...
ha, arini aku baru start exam...lambat gile kot start exam sem ni...2 minggu study week babe..arini aku baru nak start, yg member aku kos lain da abes arini pon ade...wah3, berbau busuk masam jeles di situ ye...jangan, x baik cemburu2 ni...slow2 la, nk pi mana ngat pon klu abes exam awal...tol x?? tol x?? haha...ayat penyejuk ati je nih...walhal berapi jeles kt dorang yg da abes paper...wargghhh...

bile tengah2 exam ni, faham2 je la kan keadaan bilik...mak aih, da macam tongkang pecah dah aku tengok bilik aku nih...dengan buku sana sini...kertas berselerak, pen pensel merata tempat...nasib baik ade ruang nak duduk n berjalan...pendek kate, nak cari lantai memang susah la...penuh lantai dengan kertas2...ops, mcm over hyperbola sepak je ayat aku...haha...almaklumlah, pelajar cemerlang la katakan...wah, giteww...ayat nk gempak je kan..cemerlang la sangat...carry mark pon ntah hape2...miracle...miracle...datanglah padaku..ngeh3...

time nak exam ni jugakla kepala masing2 dah tingtong...dah mula nak hempuk atas meja, nk cucuk pen kat celah telinga, nak isap liquid paper, nk kunyah lecture notes, nk pepak kalkulator, nak minum dakwat pen, pon boleh...ha, mampu?? haish, nervous 2 x dikata la kan...kalau boleh ni, nak bangun gi bilik air pon malas...buang masa katanya...ceyt...tapi berFESBUK boleh je kan walaupun tengah2 busy study...aigoo...

oit,, sape kate time study diharamkan bukak fesbuk??? wah3, mana boleh gitu...fesbuk ni sumber ilmiah k...sbb ape aku ckp ilmiah?? sebabnye, korg boleh berbincang dgn kawan2 kt fesbuk ni..tol x?? jimat sket credit enset korang 2...bagi yg KEDEKUT cam aku ni, chat kt fesbuk ni la jimat...x payah koling2, mesej2 klu nk tanye tips...ha, klu yg ade tips 2, x payah susah2 4ward mesej kt kawan2...post kt fesbuk sudey...sume bole baca even yg x terlibat skalipon...x gituh?? ala, biase la...tengah sengkek ni, da ujung sem mane ade duit sangat...klu awal sem, asal makan je nk beli air mahal2...asal top up je, nk koling2...tp skrg ni, da ujung sem, asal makan je da x order air...paling busuk pon beli air sejuk kosong...cayalah..mmg saving abes kot..hehe...

haa, kt bawah ni la bukti tongkang pecah bilik aku nih...CAT la nih yg menyemakkan bilik aku...klu x, kemas okay...hehehe...at least, ade bukti yg kami ni blajar...struggle la konon kan...hehehe....moral of the story, study biar gempak...xpe klu berselerak...janji lepas study kemas supaya x seranut otak....gitew,,,cam pantun la pulak kn..ahaks~~
nah, usha2 la gelagat kitorg study ye...ngeeee~~~

.::kesengalan melanda...aku pon x paham kenape aku pakai helmet sambil study::.

.:: smart kn??? agak2 nk gune pen kaler2, amek je kat celah2 helmet tuh ::.

.:: my feveret tuh..munchy's nyum3 ::.


.:: okay, bile da dekat exam, tuhan sentiasa di hati k..mode: insaf ::.

.:: semangat x?? semangat x cat study?? no wonder la dean list tiap sem kn ::.

.:: mak aih...feeling ct ke cat ni...aiyooo ::.

.:: alahai, sepahnye lantai ::.

.:: okay, ni keadaan meja aku sehari sebelom exam...perghh ::.

.:: sume ni barang cat okay...bukan brg2 aku...cat yg bagi sepah..hehe ::.

hurmmm...xde la sepah sgt kn bilik aku nih...ade agi bilik yg tersangat sepah...alah, sekali sekala, ape salahnye kn...hehe...time study week je pon...tapi ade sesetengah org cakap, nk bg senang study, persekitaran kena wangi, bersih, kemas...xpe, papepon, study rajin2 ye kawan2...baru abes 1 paper nih...ade bnyak agi paper yg menanti,...alahai...

smpai sini je kot celoteh aku kali nih...nnti borak2 agi...take care ea...papai...

p/s: bilik aku dah kemas sekarang nih...seyesly...esok mesti serabut balik dengan nota2...hihihi...

07 November 2010

.:: tipsEXAMby IR REMYsunbae ::.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttttt...!!!!
(bunyi jam loceng)

"O M G...!!! O M G...!!!
ape patot aku buat nih...argh, terlambat la camni masuk dewan exam...!!!
exam dah nak start ni...waaaaaaaaa....
eeeeiiiiiiisssshh, mane kotak pensel aku nih??!!
SERABUT WEIH...!!!"

haha...mesti korang xnak benda ni jadi time pagi exam kan?
rilex..rilex...
sebab 2 orang2 tua pernah cakap,
kalau nak exam tuh, wat la persediaan yang secukupnya...
jangan la time pagi nak exam tuh,
baru gigih nak iron baju la,
cari stokin x jumpa la,
kasut x gilap lagi la,
deodorant abes la,
kalau pompuan lak, pakai tudung x bape nak jadi la,
kalau laki2, nak set rambut x bape nak reti tibe2 la,
yg paling x tahan...
calculator, pen, pembaris suma x jumpa pagi tuh..
haaa, mau x serabut nak jawab exam...

so, entry kali ni aku nak share la sikit2 tips2 sebelum menduduki peperiksaan ye...
aishh, aku ni bukan la pakar motivasi...
insan biase je okay..haha..
ni just pengalaman dulu2 ja..
ade je yg aku x buat bile masuk university nih..
malas kot..
yela, klu dulu2 kat umah ade mak abah kan..
hihi..
amal2 kan la ea...
ngeee~~~
kite mule ek..

1) tido awal

haa, ni selalu orang x buat...kononnya nk struggle abes-abesan la katenye..x boleh camtu tao..korang kena tido awal sbb nak merehatkan minda korang yg stress tuh...so, bile bangun esok pagi, baru segar sket nak jawab exam..x gituh? tapi jgn la pulak tido awal, tapi tido atas meja study...nanti sakit leher kang, kompem xleh nak jawab exam..arasso?

2) bangun awal

haha..yg ni mungkin semua akan bangun awal kot..almaklumlah, semangat berkobar-kobar nak berperang dgn soalan exam...klu time study wik, selagi matahari x pacak atas kepala, kompem x bangun kan..tapi ade gak yg jenis susah nak bangun awal..kalau dah tao diri 2 camtuh, pandai2 la mintak tolong kawan kejutkan ye...x pon, letak jam loceng kat tepi telinga...alang2, ikat.. kat telinga terus..haha..

3) baca yasin sebelom exam

yg ni bersangkut paut dengan point kedua la kan...kalau dah bangun lambat, camne nak bace yasin...tol x?? tapi jujur cakap, amalkanlah benda nih...dekat u ni, aku x amalkan sangat, sebab x sempat..ups...tapi kalu time SPM dulu, mmg kitorang wat bnda nih...SBP la katakan...haha...memang mood nak jawab exam berkobar-kobar babe lepas bace yasin...nak lagi bagus, bace sekali kat alat2 tulis korang...yg ni bukan kurafat tao...tapi ustaz aku cakap, nak ambil berkat...jangan salah faham lak...okeyp?

4) telefon ibu, ayah

kaf...ba...ro...kaf...alif...ta...nun...
(k e b e r k a t a n)
jangan la kedekut sangat kredit tuh...kol la ibu ke, ayah ke, tiap kali nak gi jawab exam...bukan ape, nak mintak keberkatan dorang...korang mane tahu, tiap kali korang jawab exam, ibu ayah korang sanggup pegi surau pejabat bace YAASIIN time korang tengah menduduki exam...punya la nak bagi anak dorang cemerlang...alah, paling busuk pon, sms je cakap nk gi jawab exam,,
"ibu, ayah...pagi ni cek ada exam pukoi 8.30...doa2kanlah bagi cek boleh jawab ye..saaaaaaaaayang ibu, saaaaaaaayang ayah"
kan bagus camtuh..ngeee...

5) keluar bilik langkah kaki kiri...masuk dewan exam langkah kaki kanan

ni sebahagian daripada adab jugak kan...nak keluar bilik, masuk dewan exam tuh, bace la selawat ke, bismillah ke...amik restu keberkatan ALLAH...x susah pon nak buat kan? dlm perjalanan nak ke dewan exam 2, tenangkan fikiran...bace la zikir2 ape ke...jgn dok melalak, menyanyi lak atas moto sepanjang perjalanan nak ke dewan exam...nanti x pasai2 terlupe abes ape yg korang belajar..haha...

6) pegi dewan exam awal

wahai cik adik, akak, abang sekalian...tolong la pegi dewan exam 15 minit awal...30 minit awal pon okay gak...bukan ape, bile korang gi awal, korang boleh ambil feel exam 2 awal sikit...pastu boleh bincang2 dgn kawan rakan...eh, bukan nk psycho ye time2 camni...ade gak kawan2 yg bile kt depan dewan exam, asyik nk psycho je kawan2 yg lain...x baik tuh...bincang2 la ape yg nak masuk...mana tao, betol2 masuk ape yg korang baru bincang tadi...kan dah untung kat situ....grannddddddddddd...

7) jangan menggelabah dalam exam, baca selawat banyak kali, baca doa sebelom exam mula

pesananku lagi, tolong jangan cepat melatah...bace doa dulu pape pon...dapat je soalan, x bace pon lagi soalan dah kate susah...terketar pale lutut gegar abes kerusi meja...rilex..rilex...bace dulu soalan dengan tenang...kalau ase susah, tinggal dulu..jawab yg senang2 dulu k...last skali baru jawab yg susah...kalau x dapat gak, bace selawat banyak2 kali...inagt, kalau kite sentiasa ingat ALLAH, nescaya ALLAH akan ingat kita...mohon lah bantuan pada ALLAH...jangan mohon pada kawan sebelah pulak...meniru ke ape ke...kalau kantoi, anda jugak merana kan...pastu, kalau xleh jawab gak, HANTAM SAJE LA LABU...hahaha...

8) bawa air mineral time exam

korang tao x, air mineral boleh bantu korang jawab exam dgn tenang? korang perasan x, budak cina mesti bawa air bergelen-gelen masuk dewan exam...haa, sebab air mineral kan ade kandungan oxigen....so, bile korang rajin minum, nescaya korang akan lebih segar bugar...macam pokok bunga jugak la...bile disirami air je, wahhhh segar kan? hehe...so, klu xleh jawab exam, minum air kejap...tarik nafas dalam2 okay....aja2..!!

9) tawakkal dan berdoa pada ALLAH

benda dah berlalu x usah diungkit...hanya tawakkal pada ALLAH je k..muhasabah sarawak balik diri kita...ape yg kita buat sebelum exam...adekah mencukupi dan berbaloi utk kita dapat 4 flat? wah, gitew...hehe...janagn dok pi hentak kepala kat dinding pulak...kononnya menyesal x study betol2...ala, standard ah 2...time study week, drama korea je kan 24 jam...ha, time lepas exam, hamik ko...baru nak nyesal...upsss, mcm kate kat diri sndiri lak kn...hehehe...

10) makan puas2...!!! n study utk next paper

maksud aku kat sini, bg penghargaan pada diri sendiri la...makan puas2 smpai kenyang...time exam kan kite gune banyak tenaga...klu korang x pecaya kan, lepas exam je mesti korang lapar gile kan..pakat ramai2 serbu cafe...pastu balik je bilik terbongkang sampai petang...kalau aku lak, pas exam je mesti nak cari NASI AYAM PENYET...waaa....feveret tuh...hehe...tp pape pon, sampai je bilik wat sujud syukur dulu..ingat ALLAH same...korang boleh jawab exam sebab ALLAH jugak...ha, ni yg nk bertazkirah ni..hehe...

--------------------------------------------------------------------

cukup la 10 je tips utk kali ni ye...kalau banyak2 pon bukan nak amalkan sangat kan...tol x?? so, sempena nak exam ni gudlux utk korang sume...wat yang terbaik...ingat, mak ayah kat umah sentiasa mendoakan kita..jadi, jangan hampakan mereka...berikanlah mereka segulung ijazah yg sememangnya dapat menggembirakan hati mereka...tapi ingat, segulung ijazah x bermakana jikalau kita x berbakti pada orang tua kita..so, kalau dah grad as engineer, jadilah engineer yang boleh berbakti pada mak abah ye...jangan la bila dah berjaya nanti, kencing berak dorang, korang x sanggup nak basuh...HELLOW...!!! dorang 2 mak abah korang k...berinagt sket...so, gudlux exam ye kawan2....aja2 hwaeting..!!!

p/s: mode menggelabah esok dah start minggu exam..tapi aku lambat agi..hehehe...