29 December 2010

~RESIPI : pudingUNTUKmama~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

hai u ols~~~
kalau korang lapar, ape korang buat??? 4 sure korang akan makan kan...tapi kalau nak makan 2, mesti la kena masak betol x...so, kat sini RS akan berceritera fasal masak2 pulak...hamboih2, RS bukannye shef okay...(ni pehal x pasai2 gune nickname RS nih...layaan je la ye..haha)
actualy RS langsung x pandai masak, tapi saje je nak menerai kat umah...alang2 akak RS yg sorang ni ade kat umah, so boleh la kami bermuhibah dekat dapur rumah ni...(klik utk mengorat akak RS) tapi ni hal anak2 jep, mak RS x terlibat ye dalam masak2 kali ni, beliau kena jaga cucu kat hall umah...hoho...

lagipon port yg paling sesuai n paling best untuk makan daging mentah yg berdarah mesti la kat dapoq..korang faham x ni?? 2 istilah untuk mengumpat n bergossip la...seyesly, kami suka bergossip kat dapoq...ups...!!! pecah lobang..haha...so, sambil2 dok masak 2, boleh bermuhibah sambil bercerita sana sini pasal anak mak temah yg bunting xdak laki la, janda ujung taman mati kena bunuh laa, jiran belakang umah sunat 2 kali laa...macam2 la cerita panass..kalah melodi u ols..haha...

thumbs up 2 MAT GEBU (klik utk makan sedap2) sebab blog die sangat best, ada mcm2 menu masakan...nyum3...okay, berbalik kpd menu hari ni ye..actualy semalam punya menu...tapi baru harini nak wat entry...okay, menunya ialah..
-
-
-
-
-
.:: PUDING COCKTAIL ANAK IBU ::.
-
-
-
-
-
cess...nama menu pon nak tacing2 jiwang2 je kan...haha...layaaaan...okay, kite proceed kpd cara2 nak membuatnye ye...

BAHAN2NYE....


2 gelas air bersih bio aura
2 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
secukup rasa garam masin
gula manis (penuhkan dalam tin susu cair)
buah2an dalam tin (ikot taste masing2)

LANGKAH2 MEMBUATNYE...

1) tuangkan 2 gelas air bersih bio aura ke dalam periuk dengan lemah lembut


2) tuangkan 2 tin susu cair ke dalam periuk yg sama dan kacau hingga sebati dan hati2..


3) sukat gula pasir ke dalam tin susu cair yg kosong tadi dan masukkan ke dalam periuk yg sudah berisi air kosong dan susu cair...seterusnya kacau penuh semangat...


4) taburkan 2 susu besar tepung kastard yg wangi aromanya dengan senyuman di bibir...


5) begitu juga dengan tepung jagung, taburkan 2 sudu besar dengan hati yg suci murni...


6) setelah itu, dengan rasa sabar, nyalakan api kepanasan dan kacau hingga pekat dengan kelajuan 30 km/j tanpa henti untuk mendapatkan adunan yg sekata bersama zikrullah di bibir...(supaya mendapat keberkatan) dan tangan membuat peace...



8) setelah adunan menjadi pekat tos dan masukkan buah2an dalam tin beserta nata de coco yg enak dan gaulkan supaya kesemuanya stabil...



9) setelah itu, padamkan api kepanasan dan biarkan adunan gebu tadi sejuk di bawah suhu dapur...


10) kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk supaya ada kick bila mao makan...kalau x sabar untuk menjamu selera, anda juga boleh masukkan ketulan ais yg berbentuk cincin supaya ia sejuk dan mengiurkan pabila dirasa...

tadaaaa...~~
-
-
-

da siap...selamat mencuba dan menjamu selera ye...
pasni nak cerita pasal menu lain pulak... =)


p/s: makan makanan yg kite buat sendiri lagi best walaupun x sedap..try ah...
p/s: sorry gambar x lawa sebab akak aku x bawak balik DSLR die...so, xdapek nak feeling2 model tengah memasak...

8 comments:

cookie_lala said...

wah...terharu ak tgk hg masak ni beb...hahaha...nice2....blogger sgt kan...suma amik pic...bgs2....owh..tu ke rmbt baru hg... =)mummy hg dah rasa blum puding tu?

A.P.I said...

biasa je...

naim marinin said...

ko xperasan ke ad lalat terpele'ot dlm puding 2? hahahha

Hasnida Sidek said...

weeh bawak balik utm aku nak maakaaan. nyum nyum

remySunbae said...

cookie: mami da rasa laa...anak die yg buat..hehe...yup, rambut aku yg buruk skrg nih

marinin: haha..mn de..muhong gile...kebersihan dijamin ye..hehe

has: x sempat smpai kt utm aku ase...da abis dlm bus aku bedal..haha

shahjiehan said...

o0o0o..gnti sef wan

remySunbae said...

sheff remy laa

Ain Zulaikha said...

owh suka masak2 eh.. nice.. nampak sedap ni..