08 July 2011

FUNNY FRIDAY #1 : benda2 yang aku rasa lawak time aku kerja...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

hai, selamat datang ke GSC Alamanda....nak order ape cik?
tak nak ambik combo 2 ke, hanya tambah seringgit dua puluh sen sahaje untuk dapatkan soft drinks and popcorn regular...
terima kasih cik, selamat menonton...
apa jaddahnya promote pop corn dalam entry nih, tak remaja langsung...ekcelli, ayat2 dekat atas tu la yang setiap hari setiap masa aku kena cakap...greetings...muka nak senyum ala2 kiut gituh time depan customer...cakap memang lembut tahap dewa la kalau boleh...haha...yela, depan customer, takkan ko nak cakap kasaq gila babi lepastu muka nak ketat macam dah takdak screw driver nak pelonggaq...nak kena penyepak, try la..damn...haaa, tu lah namanya adab2 semasa berdepan dengan pelanggan...customer always right kan...kemain lagi aku ni...

so, masuk harini genap dua minggu aku buat part time dekat GSC Alamanda..banyak kenangan manis dekat sana..sumpah enjoy beb, tak pressure langsung...walaupun penat, tapi disebabkan havoc cam gampang semua staff kat situ, ceria tahap kanak2 ribena semuanya, terus jadi tak penat...yela, ce try ko buat kerja dalam keadaan tension, mesti rasa penat, nak balik cepat, menyampah, meluat, maki2 dalam hati bagai kan...dats why la orang kata surroundings itu penting...mana taknye, semua stok sembang, takde kerja je lepak sembang2...lepas tu gelak kuat2...bertepuk tampaq hang aku, cubit sana cubit sini, pergh memang terbaik kawan2 kat sana..walaupun baru ja kenal, tapi memang syioq kawan dengan dorang...ada "IN" gitu...

x cukup dengan tu, ada jugak yang stok melatah...wallaweyh, die punye melatah tu memang buat stok geli2 gelak2 punya...bayangkan la kalau laki2 tulin melatah macamana...jarang nak jumpa tahu...selalunya geng2 lembut yang selalu melatah...yang tu pon kelakar jugak...tapi yang mamat ni punya melatah memang style...kalau tengah kira duit, dibuatnye die melatah memang habis berterbangan duit 50 hengget yang kat tangan...ada yang sampai nak cium2 bila melatah...aduhai....memang lawak la beb kerja kat situ...i loike..!

eh, kate FUNNY FRIDAY...jaddahnya funny, sikit tak lawak...!
biase lah, kalau tengah2 ramai customer, beratur macam ulat bulu, dengan songeh celoteh pelanggan nak itu ini lagi, memang cepat tersasul la kita ni pon...tak menang tangan dibuatnya kalau tiba masa2 kritikal..tambah2 pulak transformers tengah hawt sekarang nih...memang ramai la customer yang nak beli pop corn bagai...bila dah ramai sangat, mula lah aku ni nak melalut...cakap semua nak tunggang terbalik...malu tahu, malu...meh nak bagi contoh...
*
*
*

1) selalunya kalau customer datang, kitorang kena jerit "NEXT PLEASE" sekuat mungkin...haa, kemain kuat lagi aku jerit nak rebut customer punya fasal...mana taknye kalau ko dapat sale yang tinggi, ko akan dapat 5 staff pass...5 staff pass = 10 tiket wayang free...free bhai, free...haa, mahu? mahu? aku pon nak kalu gitu...so, lepas dah jerit sampai terkeluar anak tekak, ayat biasa mesti la ada kan...greetings...

hai, selamat datang ke GSC Alamanda, nak order ape cik?

haa, ni ayat standard la...sekali tu, aku kelam kabut sangat sebab terlampau ramai customer la katekan..aku nak cakap benda alah tu, tapi tercakap benda lain...aku cakap,

hai, terima kasih cik...selamat menonton..!

haaa, hamik kau...orang tu baru datang nak beli makanan, aku dah bagi ayat nak suruh berambus...muka dah blur dah...haish, malu tahu...

*
*
*

2) kalau korang gi dekat bahagian consession dekat GSC tu, korang akan nampak ada 7 set combo pop corn dengan air kan...so, ade yang pop corn kecik, regular and large...ade yang combo sekali dengan mineral water, ade yang sekali dengan soft drinks dan ade jugak yang pakej dengan ais lemon tea...so, memang dah hafal lah kan setiap combo tuh...boleh dikatakan semua menu kat situ aku dah hafal...tapi seperti biasa, bila tengah2 kalut, macam2 boleh jadi kan...selalunya terjadi dekat bahagian order air la...

customer: erm, bagi saye combo 4 ye...(combo 4 termasuk regular pop corn dengan air mineral)

disebabkan dah jadi kebiasaan aku tanye customer yang order soft drinks,

cik nak gelas kecik ke besar, air boleh pilih dekat depan ni...nak air ape? kecuali ais lemon tea...
aku pon tersasul la cakap dekat customer yang nak air mineral tadi...

ye, cik nak air mineral gelas kecik ke gelas besar...boleh pilih air mineral kat sini kecuali ais lemon tea...

haaa, tak ke rasa cam gampang namanya kalau aku cakap cam gitu? yang si customer tadi tu dah blur dah...haish, mane ade air mineral gelas kecik gelas besaq, semua dalam botol je..tu pon botol kecik je...takdenye nak jual mineral water botol besar..damn..! malu lagi...jap, lawak tak? lawak tak? oke, tak lawak...fine..!

*
*
*

3) kali nih aku tersasul nama makanan pulak..hot dog dekat situ ade 2 jenis, CHICAGO BEEF dengan NEW YORK CHICKEN...kalau terlampau ramai customer, aku seringkali (ecewah ayat nak maju ja, seringkali konon) tersasul...eh jap, bukan aku sorang je tahu, yang selalu tersasul...orang lain pon sama...haha...kadang2 aku tersalah sebut nama makanan tu jadi

CHICAGO CHICKEN.....NEW YORK BEEF.....

yang ni okay lagi...tapi bila customer cakap nak hot dog, aku mesti la tanye nak ayam ke daging kan...tapi aku tersalah cakap,

ye cik, nak hot dog AYAM ke CHICKEN?
ye cik, nak CHICAGO ke BEEF?
ye cik, nak NEW YORK ke CHICKEN?

haa, tak ke peilik soalan aku tuh...sama la ayam dengan chicken...aduhai, memang sengal...lagi satu aku ade jugak tersasul, aku cakap,

ye cik, nak DAGING ke LEMBU?

hahaha, hamik kau...yang customer tu pulak layankan aje, NAK LEMBU die cakap...memang gelak la ramai2..damn3..!

*
*
*

4) kali nih aku tak tahu sapa yang bodoh sebenarnya, lampi sungguh...ade sorang customer tu order hot dog jugak aku rase...aku letak hot dog die betul2 depan mata die, tapi buleh pulak die tak nampak...kiranya die dah bayar la kan...disebabkan ramai customer die tunggu dekat sebelah kaunter, yela taknak bagi halangan dekat customer lain nak beli belah makanan kan...aku pon pelik, kenape lah mamat nih dok tunggu tepi kaunter dari tadi..maksudnye dah lama die dok tercegat kat situ...aku pon tanye...

aku: ye cik, ade ape?
customer yg blur: saya order hot dog tadi..tak dapat2 lagi pon...
aku: eh, tu yang depan cik tu ape?
customer yg blur: eh, dah ade ke...saya ingat kan ni mende...punya la saya tunggu...
aku: haha, saye rase dah lame saya letak depan cik...

hahahaha, memang aku nak gelak tengok mamat tu..bapak blur gile...

ekcelli, banyak lagi benda2 yang melucukan yang terjadi sepanjang aku kerja part time...tapi malas nak taip panjang2 pulak harinih..damn..! lenguh la pulak jari jemari aku nih..kalau tak, ligat ja menari atas key board nih...gituh, ayat nak metafora ja, menari konon..hahahahak  tuih...hurm, bagi aku segala yang aku cerita kat atas ni adalah lawak dan menggelikan hati aku...tapi tak tahu la korang si pembaca ni camne kan...eh, susah tahu nak buat lawak dalam belog....kadang2 kita dah rasa benda tu lawak cam syial, tapi bila orang baca harram tak rasa nak gelak pon...gampang kan? malu ooo kalau buat lawak tak jadi...

so, kalau rasa cerita ni tak cukup lawak, anggap ja aku ni AMIR raja lawak sebab buat lawak tak jadi..damn..!


p/s: aku rasa muka aku dah macam pop corn dah...setiap masa mengunyah pop corn...nak? sila beli sendiri..haha..

2 comments:

cik siti said...

nak tiket free buleh?

cik siti said...

nak tiket free buleh?