11 July 2011

mentality orang kita...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

boleh dikatakan semua entry aku adalah berkisar dengan apa sahaja yang terjadi di sekeliling aku...bukan bermaksud aku mencanang diari aku, bukan...hellow, aku taknak tulis diari dalam blog, nanti semua orang tahu hal dalam selimut spender baju dalam boxer semua orang tahu...tapi kadang2 ada jugak kan bila TERemosi sedikit...biasa lah tu, bak kata ahkak ayu surihanyot, fb n blog kan tempat luahkan perasaan...tak percaya sudah...jadi, apa sahaja yang aku tengok, aku dengaq, aku hidu, semuanya aku nak tulis share dengan semua orang...at least, yang mana yang baik boleh dijadikan pengajaran ye dak? aku pon bukan betoi sangat, sekadar lelaki biasa2 saja yang punyai perasaan kasih sayang kepada isteri serta anak2 dan ingin kelihatan sasa dan macho di samping isteri nanti...haha..

aku ni jenis suka memerhati gelagat orang ramai...bukannya pengintip ke ape, just memerhati dan menilai...jadi, kali ni aku nak cerita tentang mentality orang kita, maksud aku orang Malaysia..tak kira lah melayu ka, cina ka india ka, yang penting orang Malaysia...sama ja...

MENTALITY ORANG KITA..

1) malas pegang barang yang dibeli, sikit2 nak plastik bag.


haa, ni lah orang kita...aku tak menuding jari, aku akui kadang2 aku pon macam ni jugak...beli barang tak tara mana pon, nak jugak plastik bag...apa susah sangat nak pegang guna tangan kalau setakat air mineral sebotol? alasan, malu...segan kalau orang tahu benda apa yang kita beli...lain lah kalau beli bra bunga2 ke, bikini ke, G string ke, spenda ke, boxer ke, CONDOM ke...boleh la nak segan nanti orang nampak kan...bagi aku, kalau setakat 1,2 barang tu, tak payah plastik bag pon takpe kot...kate nak sokong GREEN...tapi tu lah, dah jadi mentality kita, kalau beli barang mesti nak plastik bag...betoi dak?

2) malas berjalan, kalau gi mana2 pon, mesti nak parking betoi2 depan pintu masuk.


ni pon satu kes jugak...sama la dengan aku, kalau gi kuliah tu, selagi boleh nak parking moto betoi2 depan pintu kuliah..turung moto selangkah ja dah masuk dewan kuliah..senang, tak payah penat2 jalan kaki meredah ribut taufan kan...cuba korang perhatikan, kalau gi shopping complex, mesti nak park kereta dekat dengan pintu masuk...yela, sebab dekat dengan pintu masuk, tak payah susah2 berjalan kaki...kadang2 sanggup tunggu kereta lain keluar semata mata nakkan parking yang dekat dengan pintu masuk, walhal dekat ujung sana berlungguk lagi parking lot...kan kan kan...its all about our mentality...

3) beli barang nak paling murah, tapi kualiti paling bagus.

tak percaya? cube tunggu mega sale...berdoyon doyon orang dekat shopping complex...kadang2 tu complain nak murah2, tapi marah macam hanjeng bila barang yg murah tu cepat koyak...hellow, layak lah kalau barang murah cepat rosak...mana ada barang yang berkualiti tinggi nak dijual dengan harga seposen? buat kilang sendiri la kalau gitu...lagi satu contoh, kalau kita arrange dinner la yang paling senang nak bagi contoh...kemain deal dengan pihak hotel nak harga semurah mungkin, okay dah dapat harga murah...bincang2 dengan orang ramai yang join dinner, still dikatanya mahal...bila tanya nak makan apa, hamboih kemain tak hengat donia..nak makan segala western food, indian food, sea food, chinese food bagai...tapi budget nak sepuluh hengget...ape ko gile? sebab tu aku cakap, mentality kita ni, nak yang sedap, banyak, mewah, TAPI MURAH...camne tu, ce cite ce cite...

4) pandang kesalahan orang lain, kesalahan diri sendiri harram tak nampak...

haa, yang ni sangat senang...memang berlaku sekarang...aku taknak cakap lebih2 kang kena tangkap pulak kalau salah cakap...ce tengok apa yang berlaku sekarang...politik negara kita...masing2 cari kesalahan pihak lawan...walhal kesalahan sendiri yang memang sah sah depan mata langsung tak nampak..asyik menuding jari dekat orang lain ja...betoi dak...maaf lah, aku sangat fuck politik..memang aku tak suka masuk campur langsung...serius, ya itu serius...fakta oke, bukan auta...daripada aku baca berita2 yang boleh meracuni fikiran aku, baik tak payah...tapi ambik tahu tu still ada la...kalau nak bercakap bab politik ke, nak argue macam2 ke, bukan aku la tuh...najis tahu, najis..semua nak fuck each other...rimas..! teeeeeet...tapi yang betulnya, mentality kita ni selalu anggap orang lain yang bersalah, yang jahat..kita ni semuanya baik...lebih kurang macam tu laaa...zassss..!

5) pandang tinggi pada orang kaya harta, tapi orang kaya ilmu kita tak pandang langsung...

benda ni memang selalu terjadi...kalau orang kaya, ternama, jutawan datang kat tempat kita la contohnya, mesti nak layan perfect...tunduk kepala kemain tanda hormat...bodek melambung...kiranya takut lah konon2 kalau buat salah kena pancung...tapi kalau alim ulama' ka, ustaz2 ka, even penceramah atau cikgu yang kaya ilmunya datang ke sesuatu majlis, ade kite hormat sepertimana kita hormat orang kaya ternama? sumpah tak...itulah mentality kita...kalau orang kaya ja, pandang tinggi...sepatutnya kita pandang tinggi kepada ilmuan...kita jangan lupa, ilmuan ni sememangnya kaya...bukan saja kaya ilmu tapi kaya dengan pahala...itu yang kita cari, harta akhirat bukan semata mata harta dunia...huhu...

6) kalau yang selekeh masuk butik ternama, kompom tak dilayan...ape ko ingat dorang takde duit?

haaa, ni lagi satu kes yang aku nampak...mentality kita, kalau orang tu selekeh mesti takde duit..bile takde duit, buang masa ja layan bila masuk butik2 ternama sebabnya kompom2 tak beli..bazir air liur ja promote..tak gituh...jangan pandang sebelah mata okay...kadang2 orang yang pakai baju pagoda kain pelikat pegi shopping complex lagi kaya dari orang yang pakai suit...ade satu kes kawan aku cerita...dekat butil LV kot...begini ceritanya...gituh..

ade sorang makcik yang penampilannya biasa2 saja...baju kurung, bertudung litup, mekap sekadar lisptik saja, masuk ke kedai LV...malangnya sorang pon tak layan..buat bodoh je...kebetulan ade sorang wanita yang penampilannya ala ala mak datin gitew...barang kemas meleret kat leher, tudung berjambul, kasut tinggi kalah menara klcc...mesti lah pekerja butik melayan makcik yang ala ala mak datin tu kan...ape barang nak layan makcik yang ala ala baru balik dari pasar beli ikan tuh...jadi, ramai lah yang kerumun mak datin tadi tunjuk koleksi beg tangan yang terkini...mana taknye, dapat jual barang dapat lah komisyen kan...tiba2 makcik yang biasa2 tadi panggil salah sorang promoter...

dik, bagi saya beg tangan ni...dengan yang depan tu...cepat sikit ye, saye nak cepat nih

haaa, buatnye tak terkelu lidah sekor2 promoter...punya lah dok kerumun mak datin, last2 mak datin tak beli tapi pompuan yang dianggapnya tak berduit tu boleh beli 2 beg tangan tahu...mahal kot, beribu ribu harga 1 beg tangan yang ori okay...ori...so, pengajarannya, jangan pandang sebelah mata, bukalah 2 2 bijik mata kalau nak lihat seseorang...dont judge a book by its cover...gituh kemain, nak cakap omputih pulak kan...damn..

so, aku rasa ini je dulu kot yang boleh aku kumpulkan...kalau ade sape2 nak tambah or komen, silakan...benda ni sekali lagi aku mention, adalah pandangan aku sendiri...masing2 punya pandangan peribadi...kadang2 apa yang aku katakan betul, adalah salah bagi pihak lain and vice versa...jadi, sama sama lah kita ubah mentality kita menjadi lebih baik...peace no war..!

p/s: aku mengidam kek secret recipe...agak2 kalau aku nak gi beli dorang akan halau aku tak...sebab aku sangat selekeh sekarang...hahaha...

4 comments:

lian said...

suke post ni... memang betul pun kesemuanya...mentaliti rakyat malaysia mmg mcm tu... termasuklah aku... tapi aku suka yg no.6 tu... jgn pandang rendah org yang dressing simple2 ni...hehehe pakai cantik2 gempak duit habuk pun xguna juga...

missainaashaari said...

ad alagi satu mentaliti org melayu..pasal kahwin..kalau anak belajar tinggi hantarannya kena tinggi..
p/s : oreo cheese cake satu

AyuE SurihanyOt said...

lagi satu..org kita ni asyik nak komplen ja..itu tak kena, ini tak kena..padahai depa tak perasan yg depa kna ubah diri depa tu utk dpt apa yg depa nk..

Anonymous said...

betul sokong Ayue surihanyot & lian.

-widelia trilobata