06 July 2011

pengemis yang menangis

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

pernah tak korang rasa korang teramat miskin? bukak wallet, sesen pon takdak...cucuk mesin ATM, asyik kena tendang je kad ATM tu sebab duit tak pernah ade...kepada sapa2 yang pernah alami benda tu, mesti korang rasa korang lah yang paling malang di dunia ini, bukan? tak sekaya seperti rakan2 lain...duit bertimbun timbun, setakat 100 ringgit tuh, pandang sebelah mata je...tapi bagi korang yang merasakan diri itu malang, duit seringgit itupun dah dianggap mahal...

tetapi...! jangan sesekali kita merungut melainkan bersyukur dengan apa yang ada...eh jap, kenape aku rasa ayat aku macam nak skema ja harini..ouh tidak...

sebenarnye, aku bukan nak buat entry skema, tapi bila aku teringat balik satu peristiwa time aku on the way balik dari part time haritu, aku rasa kita semua patut bersyukur dengan apa yang kita ada..jangan compare dengan kesenangan orang lain...sebab apa aku cakap macam tu? sebab gambar nih..!

*
*
*
*
*

::: perhatikan gambar ini :::
*
*
*
*
*

ape yang korang nampak? sampah sarap? tong sampah? kedai 7 eleven? kaki lima? malam? dan semestinya korang nampak ade orang yang tengah baring dekat kaki lima...yep, die tu pengemis..peminta sedekah ataupun orang gila..aku sendiri pon tak pasti...tapi apa yang membuatkan aku tersentuh, sedih dan insaf ialah, sesusah mana pon kita, at least kita ade rumah ye dak? tapi bagi pengemis ni, ape yang die ade? rumah pon takde...setiap malam tido di kaki lima...di mana saja yang dirasakan selesa, di mana saja kakinya sudah tidak bermaya, di situ lah rumah mereka...haish, sedih tahu, sedih...

bukan setakat tu saja, ade lagi yang berlaku pada pengemis tu sampai aku rasa touching ya amat...die menangis...kuat gile kot, tangisan die...sambil menggeletar kesejukan, die menangis...aku tak tahu sebab apa die menangis...gile kau, sumpah aku tak berani nak gi dekat, buatnye die terkam aku, tak ke naya..haha...dah lah aku curi2 ambik gambo die tengah tido ni pon jenuh la siksa...cuak tahu...tiba2, aku snap ja die terjaga dan pandang aku..haa sudah..! aku pon wat bodo je la...lepastu, die sambung menangis....hamagad, memang sedih kot..ermm, aku rasa umur die dalam lingkungan 40 lebih...haish, mane laa anak bini die nih...nauzubillah...

so kesimpulannya, kalau kita rasa kita ni susah, miskin, takde rezeki, cuba kita tengok orang di bawah kita...ada lagi yang lebih teruk dari kita..jangan cepat melatah, jangan cepat merungut...jangan cepat putus asa dan berserah bulat2 pada takdir...berusaha dulu untuk mengubah corak hidup kita andai rasa diri tidak sesenang orang lain, barulah bertawakkal dan berdoa..jangan tao tawakkal ja, usaha hampeh takde...

ALLAH takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka berusaha untuk mengubahnya sendiri..

so, nothing is impossible...semua orang berhak atas kekayaan, kesenangan hidup, tetapi bergantung pada effort yang diberikan...jangan mengharapkan kejayaan turun dari langit kalau asyik tidoq ja...usaha itu penting, okay...nasihat untuk aku jugak..haha...so, selamat maju jaya....

p/s: asalnya nak buat wordless wednesday, tapi terkarang banyak sangat ayat, terus tak jadi nak buat wordless wednesday..hahahaha....

3 comments:

cookie_lala said...

http://www.youtube.com/watch?v=gLibXyr8LgA

jgn berharap rezeki dtg bergolek... ^^

wawan said...

hang xkene kejaq ngn dia ka hang amik gambaq dia tidoq?haha bersyukur ngn apa yg kite ade.

iela_fadila alias said...

setuju ngan dak wawan.syukur seadanya