22 July 2011

punca kemalangan...salah diri sendiri...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

innalillahiwainnaailaihirooji'uuun....apa, excident??!!! bila? kat mana? dengan apa? dengan sapa? terok ke tak? macam mana boleh jadi? bla..bla..bla...

harini genap seminggu aku excident..kalau ikut minggu lepas, lebih kurang pukoi 9 pagi aku terlentang di atas jalan raya, dalam pukoi 12 aku dimasukkan ke wad...tapi minggu ni aku dah takde dalam wad tapi dalam ofis sambil menaip laju2 entry nih...tak boleh taip slow2 dah sebab kerja kat ofis alahai banyaknya melambai lambai flying kiss kat aku...nak siapkan P&ID yang boss suruh buat tu pon kemain terketar ketar aku nak buat sebab rumitnya adoi, macam nak koyak2 kertas nih..so, mari rehat sebentar sambil baca cheritera hikayat macam mana aku boleh excident tempoh hari...

ouh baidewei, sebelum baca carutan carutan seterusnya, adalah lebih baik baca dulu part 1, klik SINI...baru senang sikit nak faham...aku terlintas nak post entry fasal aku excident ni bukan sebab nak ambik simpati "abah kau", tapi aku tak larat nak jawab banyak kali kalau orang pakat dok tanya punca sebab musabab macam mana aku boleh tergolek...lepas ni, kalau gamak ada lagi yang tanya, aku suruh ja baca kat sini kan...lagi satu, kalau boleh jadikan pengalaman aku ni sebagai pengajaran bukan penghinaan...ambil iktibar daripada apa yang aku alami...okay?

ceritanya cenggini......

aku rasa semuanya salah aku sendiri...kecuaian diri sendiri gamaknya...minggu lepas hujan turun selebat lebatnya dari subuh sampai la pukoi 10 lebih kurang...aku nak masuk ofis pukoi 8, tapi disebabkan hujan lebat, aku saja melewat lewatkan bersiap sementara nak tunggu hujan reda sikit, barulah nak gerak...almaklumlah, aku mana ada kereta, just ulang alik dari bangi ke kajang dengan motor merah kesayangan aku tu je...

tengok jam dah hampir pukoi 8.30 pon hujan still jugak tak behenti...so camne? takkan nak ponteng LI kot? aku pon redah je la dengan hati yang tabah sebab memang dah tahu akan basah lencun nanti...sebagai langkah selamat memang aku bawak baju salin la kan dalam beg..baju hujan pulak memang aku tak pernah beli, so lencun tu jangan cakap lah, memang macam kena humban dalam sungai la hiperbolanya...wah, kemain ayat nak sastera...perjalanan aku dari rumah sewa ke tempat LI lebih kurang 15 minit...disebabkan hujan, aku coba sebaik mungkin untuk sampai ke ofis dalam masa 5 minit...hah, memang layak lah tergolek...

nak dijadikan cerita, dalam perjalanan tu tiba2 hujan yang dah nak behenti tadi tu lebat balik..macam saja nak acah2 dengan aku, so aku pon berhenti kejap dekat petronas berhampiran...kat sini la bermulanya punca aku excident aku rasa...sebab tu aku cakap, memang salah aku sebab aku bawak moto dalam keadaan emosi, bengang dan merajuk? whatever... waktu tu kan aku takde baju hujan tapi si sarip yang dok bonceng kat belakang pakai baju hujan...so, memang aku la yang basah sebab aku just pakai sweater giordano ja...eh, perlu ke mention jenama giordano kat sini?

disebabkan aku yang bawak moto, aku pon coba lah pujuk sarip bagi pinjam baju hujan kat aku, sebab yelah kite bawak moto memang menentang arus hujan tu kan..so, sah sah la aku yang lagi basah..penumpang belakang kan dah terlindung oleh orang yang bawak moto, tambah2 kalau yang spesies badan nak triple macam aku ni...tapi berlaku pergelutan kat situ, aku tak dapat jugak nak pinjam baju hujan die...nak buat camne, hak orang mana boleh paksa2 nak pinjam kan...die pon taknak basah jugak, kite kena faham...so, bila hujan dah reda balik, aku pon teruskan perjalanan dalam keadaan TERemo...kalau dah emo, memang bawak sepantas kilat la kan, tak kira lah hujan tak hujan...barulah rempit bhai...tapi still bukan penyebab utama aku terjatuh ye, jangan salah faham...

sebab utama aku terjatuh...
1) aku pakai slipar jepun kaler merah...eh, perlu ke bagitao kaler merah? perlu, sebab nak bagi sedondon dengan kaler moto dan helmet aku...
2) tayar moto aku yang super duper licin sebab selama 2 tahun lebih aku beli moto ni, memang tak pernah sekali pon aku salin tayar...sayangkan tayar original katanya...hampeh..!
3) ade kereta kancil bodoh kaler putih pintas aku dari depan..megejut kot...cam gampang...!
and yang paling utama...
4) tekan brek kaki tak lepas, then terus tekan brek tangan, then tergolek...sekian...
kronologinya cenggini...disebabkan hujan lebat dan air yang banyak bertakung dekat jalan raya, tanpa disedari selipar aku dah hanyut dek air banjir...kiranya aku bawak moto tanpa slipar, berkaki ayam...then, bile dah sampai dekat traffic light, aku nak slow motor la kan...tiba2 aku nak tekan brek kaki tak boleh..yela, kaki aku dah basah, memang sah2 licin...memang tak tertekan langsung brek..asyik terpeleot kalau orang kedah cakap...memang tengah huru hara la time tu...sebab kalau aku brek tangan kang, sah2 aku tergolek terus..

tiba2 ada kereta kancil yang sangat bodoh kimak pintas lane aku...terkejut tahu..! dah lah time tu tak boleh nak break kaki sebab alahai licin ya amat, boleh pulak kereta tu nak main masuk lane orang...aku terus tekan break tangan sebab nak elak dari aku terlanggar kereta bodoh tadi...so, faham2 la...memang melelong moto aku, terus tergelincir...si sarip yang kat belakang aku memang dah jadi superman dah terpelanting ke depan...aku just "opocot mak kau" terbaring sebelah moto...takde lah tragis sangat kan...

tapi yang paling sedih, harrram takde sekor pon manusia yang tolong kitorang time tu...memang takde sape2 pon yang turun dari kereta ke ape ke, datang angkat moto aku...semuanya kami buat sendiri...yela, tak boleh nak kata apa jugak, sebab tengah hujan lebat kan...takkan ada yang sanggup turun...so, bergelutlah aku dengan sarip nak angkat moto tolak ke tepi...terngesot ngesot tahu...moto aku mujur tak teruk sangat..just patah side mirror, handle pon senget, ade part yang tersagat, then tempat letak kaki mamang bengkok terus...

so, pengajaran yang boleh dipelajari...
1) JANGAN PAKAI SLIPAR TATKALA ANDA MENUNGGANG MOTORSIKAL
2) PASTIKAN TAYAR MOTO ANDA ADA BUNGA2 CINTA...
3) JANGAN BEREMOSI KETIKA MENUNGGANG MOTORSIKAL..
4) BACA DOA, TU YANG PALING PENTING...
5) FOKOS..FOKOS..!
6) PATUHI SEMUA ARAHAN...

so, aku harap lepas ni jangan ada sapa2 yang jatuh moto lagi...insyaALLAH...so, next entry aku akan sambung tragedi selepas kemalangan...berkenaan hospital kajang yang terbaek..! mengenai efek aku jatuh moto...apepon, alhamdulillah, aku dah sihat...yeay...! betul2 sihat ke? wallahua'lam...stay tune, ecewah...


::: moto dah okay :::

p/s: nasib baik pakai helmet dowh..kalau tak memang pecah muka ai ni...kalau muka ai pecah, mesti yu dah tak suka ai kan? hahah, lempang sedas...erm, sorry, aku x upload gambar untuk entry kali ni...maybe next entry banyak gambo...gambo kat wad..hehe...dokter yang cun2...muah2..~~~!

7 comments:

ijatkomeng said...

ini motor ad bhagian seat la..so lau bwk awek bleh tau jarak.,..hahah

noname said...

sapa si sarip tu...kalau aku, dah tahu naik nga orang apa salahnya berkorban..duk belakang lak tu..ish ish ish...

noname said...

sapa si sarip tu...kalau aku, dah tahu naik nga orang apa salahnya berkorban..duk belakang lak tu..ish ish ish...

Naim Marinin said...

kalau aku jd si sarip tu, boxer pn aku bg ko pinjam tau.. wt pakai ats kepala..hahahhaha... nt next entry, update no fon nurse dgn dctor yg cun tu.. yg xberapa nk cun aku xnk..

Anonymous said...

ko memg emo la...xpayh nak salhkn org..

remySunbae said...

ade aku salahkan orang lain? bace tajuk entry aku pon mmg sah2 aku salahkan diri sendiri la gile...

Anonymous said...

perlu memeriksa:)