29 April 2011

jauhi prasangka...positifkan minda...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

argh, sumpah gian dua hari tak hupdate belog...asa cam tak senang duduk ja...gatai tangan pon ada...ecece kemain...bukan takdak idea ke apa, tapi tak sempat nak hupdate...bizi study la katekan....nak dapat 4 rata ye dak...hehe...harapan menggunung...takpa, kalau ada rezeki, sapa tao kan....insyaALLAH...so, walaupon esok ada paper first, still gak semangat nak hupdate belog...ala, luang masa setakat 10, 15 minit karang entry apa la sangat kan...cewah...SEMANGAT...!!

ouh, before that aku nak ucap thanx pada korang yg sapot belog nih...yg sudi mengomen n bla3...aku hargai sangat...cewah tacing lebih lempang sat..hehe...erm, entry lepas ade anon komen fasal penulisan aku yg terlalu banyak sangat short form...maaf der, nak cepat kadang2 tertaip ja apa yg terbuku dalam sanubari nih...hehe...lepas ni akan dikurangkan short form iteeeewwww....hehe...

okay3, enough bab penghargaan ke tacing ke lempang ke, kite beralih pada topik asal arini...entah tiba2 aku terpikir fasal benda nih...orang kita sekarang ni selalu berfikiran negatif atau dalam bahasa kampung berprasangka...kalau hg berprasangka baik aku x kisah ngat...tapi kalau asyik dok berprasangka buruk ja pehal bro...takmau la dok kata kat orang lain, aku pon kadang2 berprasangka buruk gak kat orang kan..standard ah tu dah nama pon manusia...tapi mulai sekarang sama2 lah kita kurangkan prasangka buruk kat orang...cewah kemain entry malam ni nak serius je kan...hahaha...

okay, kat bawah ni aku dah sajikan sediakan beberapa contoh prasangka buruk yg sering berlaku atau yg pernah aku tengok...layannnnzzzz~~~

SITUASI 1



hahah, cam harrrram kan...x pasai2 pompuan tu kena chop pelacur...mana tao kot2 dia tengah tunggu bapak dia mai ambik ka apa ka...haish, x baik tao menuduh orang...fitnah tao...no no no....

SITUASI 2



ni pon cam palat tak baik gak...awat kalau orang tu dok makan sorang2 kat cafe kira takdak member la? pikiran cetek betoi...dahtu, buleh pulak dok buat cerita kena pulau bagai...siap buad cerita kena pulau sebab suka curi barang orang lak tuh...donia donia...ada, memang ada pemikiran yg camni..huhu...

SITUASI 3



haaaa, yang ni lagi cam hampeh....sepatutnya bagi la sapot kat minah tuh...dia nak berubah ke arah kebaikan...ni tak, buleh pulak wat tanggapan buruk...ada ja aku pernah dengaq benda ni...ada budak pompuan matrik aku dulu berubah dari free hair ke pakai tudung litup elok molek cun melecun..pastu buleh pulak orang dok buat cerita dia pakai tudung sebab nak cover perut yg sedang memboyot...mengandung anak luaq nikah...pehal der...ni yg gua panas nih...pompuan tu bukan main suci lagi, x tak pasai2 kena fitnah gini...erm...insaflah...(T____T)

sebab tu orang kata, mulut tempayan kita buleh lagi nak tutup...tapi kalau mulut manusia, nak tutup camna lagi ye dak? takkan nak ambik simen pi sumbat dekat mulut orang...takleh takleh...paling kurang pon, gi lempang je orang camtu...haha...=p

okay, sampai sini je aku membebel...aku nak sambung study..esok ada paper economy....agak2 takleh jawab, lempang ja diri sendiri sebab sapa suruh tak belajaq betoi2 ye dak...hehe...okay3, adois..!!

p/s: arini aku makan banyak gila...so, plis berprasangka baik ye, aku makan banyak sebab aku lapaq...bukan sebab aku nak peghabih duit mak bapak aku...hehehe...=p

3 comments:

IQ = Iez Qis said...

tau xpe...berprasangka buruk padah la jwabnye~~...

ringan2kan fikiran anggap segalanya positif...biar la benda tu betol pn~~ hehehe..kn?

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

Ajar aku lukis2 ni.. Aku fail pendidikan seni waktu zaman sekolah dulu. T_T

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

Ajar aku lukis2 ni.. Aku fail pendidikan seni waktu zaman sekolah dulu. T_T