28 July 2011

hanjeng melalak makan tuan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

orang kata kalau anjing melalak maksudnya dia nampak setan ataupun hantu...tak tahu la betol ke tidak...tapi kalau orang yang dok melalak pagi2 buta tu, nampak apa gamaknya kan? nampak penendang kot...tak pon nampak penumbuk...ouh nice intro...

maaf lah, entry kali ni berbentuk satu sindiran buat hanjeng-hanjeng di luar sana yang tidak sedarkan diri bahawa mereka itu memang telah ditakdirkan sebagai seekor anjeng...kalau dah hanjeng, memang makanannya tak lain tak bukan, TULANG...tak kira lah ko bagi tulang ayam ke, tulang lembu ke tulang kucing ke, hatta tulang hanjeng sendiri pon die tetap makan...tu lah yang namanya hanjeng...tulang bangsa sejenis pon nak dirembatnya...sangat tak sedarkan diri...

aku bukan nak pandang slek kat hanjeng, comel paaa...tapi tu lah orang kata dah dari kecik lagi dididik untuk menjauhkan diri dari hanjeng dan babi sebab binatang ni haram lepastu kalau tersentuh kena samak pulak kan...dah jadi satu kerja nak cari tanah bagai semata mata nak mensucikan diri dari najis muqolladhoh ni...aku bukannya nak racist ke ape kan, tapi dah memang realiti perangai hanjeng ni takleh nak in dengan jiwa aku...kalau kencing memang nak pancut ja memanjang tak kira la kat tayar kereta kau ke, pokok ke tong sampah ke, pendek kata kat mana2 je la yang die suke...tu tak kira dengan nak melalak kat semua orang yang lalu lalang...

kalau dah perangai memang macam hanjeng, kat mana pon tetap akan meleleh leleh air liur...kiranya kau pergi mana pon tetap akan huru hara dek air liurnya yang najis tu...maksudnya di sini sama la kalau orang tu asyik nak pecah belahkan orang ramai...dijajanya cerita bukan bukan, sampai semua orang bergaduh, pecah belah...sebagai anology laa...haa, kalau ada orang yang fe'el nya macam ni, memang hanjeng lah beliau...

kalau dah hanjeng tu, memang suka la bermuka muka ye dak...depan tuannya alahai baiknya budi pekerti...menyondol nyondol, usap2 siap suruh dibelai...bila tuannye dah takde mula lah naik minyak...tapi ade jugak anjeng yang baik macam catdog...eh, tu gabungan kucing dengan anjing...abaikan...ade la jugak manusia yang berperangai macam hanjeng ni, depan kita jual mahal memang kerek mampos...tapi rupa-rupanya belakang kita, benda yang dicakapnya taknak itulah yang die buat...

"eh, taknak lah...aku tak guna pon barang die...tak suka lah..." -----> ni bile tuan tu ade...

bile tuan tu takde je, hah lantak kau lah, digunakan jugak barang orang yang kononnya taknak guna tu....gelabah kan...sebijik macam perangai anjing merajuk...bila tuannya bagi tulang, gelabah taknak makan...tapi bila tuannya blah, semangat kau, makan melahap...haa, sikap ni la yang kita taknak...depan cakap lain, belakang cakap lain...

ouh baidewei, aku tak tuju kat sape2 pon entry nih..just perkongsian apa yang serinag berlaku di sekitar kita...pendek kata, kalau dah hanjeng tu, hanjeng jugak...memang takkan diubahnya jadi babi...ah sudah, mengarut...

p/s: ade jugak anjing yang comel...macam nak gomoi2...tapi tak berani pegang...

27 July 2011

WORDLESS WEDNESDAY #2 -kebab yg best, ouh laparnya-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

ouh aku lapar...godek2 gambo jumpe gambo nih...mengidam la pulak kan, dah lame tak makan kebab nih...takpe2, lepas ni boleh la O.M.G.L.G.B.1...!!! stand for what? Ouh My God Lets Go Buy 1...! just like Mr. Popper la...layanz..!




p/s: KYROS kebab....sedap tak tipu...jom..!

WORDLESS WEDNESDAY #1 -bunuh diri-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS


aku ingatkan mamat bangla ni nak bunuh diri...ghopenye nak baiki ekon tu...bikin suspen je lah..!

p/s: sejak 2 menjak ni aku malas sungguh nak update blog...ouh tidak...


25 July 2011

yeay, dapat tempat keempat contest Dr. SitiHamidah...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

hai everyone...wow, bajet nak tulis BI la kan...aku orang melayu, so aku nak tulis dalam bahasa melayu...aku taknak jadi macam "teeeeeeet" (bukan nama sebenar) punyalah taknak cakap bahasa melayu sampai sanggup keluarkan statement...

i'm look silly when i speak Malay...

BULLSHIT kan...kulit sama coklat, rambut sama hitam, makan belacan ada hati nak memperlekehkan bahasa sendiri...wah, kemain aku nak emo...sampai lari topik asal...no no no, takleh nak marah2, sebab harini aku sangat happy walaupun aku terpaksa duduk sorang2 kat rumah macam kera luku...bukan aku malas sampai nak ponteng LI, tapu boss yang tak bagi gi opis sebab aku dapat MC...ouh baidewei, aku happy sebab.....jeng3...

AKU DAPAT TEMPAT KEEMPAT DALAM CONTEST DR SITI HAMIDAH....WIWIWIWIWI...

tak percaya? klik sini...ade bukti yang kukuh...

so, kalau korang nak baca entry bertuah aku tu, klik pulak kat sini...selamat membaca...!

ouh baidewei, thanx banyak2 kepada Dr Siti Hamidah dan PA beliau ahkak Ayu Surihanyot yang bertungkus lumus membaca semua entry2 peserta...aku rasa memang susah gila nak pilih sebab aku pon baca jugak entry2 peserta lain..memang best gile...apepon, aku tersenarai...my first contest tuh... =)

p/s: harini aku bosan..aku tekan home tekan profile fesbuk berjuta kali aku rasa...

22 July 2011

punca kemalangan...salah diri sendiri...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

innalillahiwainnaailaihirooji'uuun....apa, excident??!!! bila? kat mana? dengan apa? dengan sapa? terok ke tak? macam mana boleh jadi? bla..bla..bla...

harini genap seminggu aku excident..kalau ikut minggu lepas, lebih kurang pukoi 9 pagi aku terlentang di atas jalan raya, dalam pukoi 12 aku dimasukkan ke wad...tapi minggu ni aku dah takde dalam wad tapi dalam ofis sambil menaip laju2 entry nih...tak boleh taip slow2 dah sebab kerja kat ofis alahai banyaknya melambai lambai flying kiss kat aku...nak siapkan P&ID yang boss suruh buat tu pon kemain terketar ketar aku nak buat sebab rumitnya adoi, macam nak koyak2 kertas nih..so, mari rehat sebentar sambil baca cheritera hikayat macam mana aku boleh excident tempoh hari...

ouh baidewei, sebelum baca carutan carutan seterusnya, adalah lebih baik baca dulu part 1, klik SINI...baru senang sikit nak faham...aku terlintas nak post entry fasal aku excident ni bukan sebab nak ambik simpati "abah kau", tapi aku tak larat nak jawab banyak kali kalau orang pakat dok tanya punca sebab musabab macam mana aku boleh tergolek...lepas ni, kalau gamak ada lagi yang tanya, aku suruh ja baca kat sini kan...lagi satu, kalau boleh jadikan pengalaman aku ni sebagai pengajaran bukan penghinaan...ambil iktibar daripada apa yang aku alami...okay?

ceritanya cenggini......

aku rasa semuanya salah aku sendiri...kecuaian diri sendiri gamaknya...minggu lepas hujan turun selebat lebatnya dari subuh sampai la pukoi 10 lebih kurang...aku nak masuk ofis pukoi 8, tapi disebabkan hujan lebat, aku saja melewat lewatkan bersiap sementara nak tunggu hujan reda sikit, barulah nak gerak...almaklumlah, aku mana ada kereta, just ulang alik dari bangi ke kajang dengan motor merah kesayangan aku tu je...

tengok jam dah hampir pukoi 8.30 pon hujan still jugak tak behenti...so camne? takkan nak ponteng LI kot? aku pon redah je la dengan hati yang tabah sebab memang dah tahu akan basah lencun nanti...sebagai langkah selamat memang aku bawak baju salin la kan dalam beg..baju hujan pulak memang aku tak pernah beli, so lencun tu jangan cakap lah, memang macam kena humban dalam sungai la hiperbolanya...wah, kemain ayat nak sastera...perjalanan aku dari rumah sewa ke tempat LI lebih kurang 15 minit...disebabkan hujan, aku coba sebaik mungkin untuk sampai ke ofis dalam masa 5 minit...hah, memang layak lah tergolek...

nak dijadikan cerita, dalam perjalanan tu tiba2 hujan yang dah nak behenti tadi tu lebat balik..macam saja nak acah2 dengan aku, so aku pon berhenti kejap dekat petronas berhampiran...kat sini la bermulanya punca aku excident aku rasa...sebab tu aku cakap, memang salah aku sebab aku bawak moto dalam keadaan emosi, bengang dan merajuk? whatever... waktu tu kan aku takde baju hujan tapi si sarip yang dok bonceng kat belakang pakai baju hujan...so, memang aku la yang basah sebab aku just pakai sweater giordano ja...eh, perlu ke mention jenama giordano kat sini?

disebabkan aku yang bawak moto, aku pon coba lah pujuk sarip bagi pinjam baju hujan kat aku, sebab yelah kite bawak moto memang menentang arus hujan tu kan..so, sah sah la aku yang lagi basah..penumpang belakang kan dah terlindung oleh orang yang bawak moto, tambah2 kalau yang spesies badan nak triple macam aku ni...tapi berlaku pergelutan kat situ, aku tak dapat jugak nak pinjam baju hujan die...nak buat camne, hak orang mana boleh paksa2 nak pinjam kan...die pon taknak basah jugak, kite kena faham...so, bila hujan dah reda balik, aku pon teruskan perjalanan dalam keadaan TERemo...kalau dah emo, memang bawak sepantas kilat la kan, tak kira lah hujan tak hujan...barulah rempit bhai...tapi still bukan penyebab utama aku terjatuh ye, jangan salah faham...

sebab utama aku terjatuh...
1) aku pakai slipar jepun kaler merah...eh, perlu ke bagitao kaler merah? perlu, sebab nak bagi sedondon dengan kaler moto dan helmet aku...
2) tayar moto aku yang super duper licin sebab selama 2 tahun lebih aku beli moto ni, memang tak pernah sekali pon aku salin tayar...sayangkan tayar original katanya...hampeh..!
3) ade kereta kancil bodoh kaler putih pintas aku dari depan..megejut kot...cam gampang...!
and yang paling utama...
4) tekan brek kaki tak lepas, then terus tekan brek tangan, then tergolek...sekian...
kronologinya cenggini...disebabkan hujan lebat dan air yang banyak bertakung dekat jalan raya, tanpa disedari selipar aku dah hanyut dek air banjir...kiranya aku bawak moto tanpa slipar, berkaki ayam...then, bile dah sampai dekat traffic light, aku nak slow motor la kan...tiba2 aku nak tekan brek kaki tak boleh..yela, kaki aku dah basah, memang sah2 licin...memang tak tertekan langsung brek..asyik terpeleot kalau orang kedah cakap...memang tengah huru hara la time tu...sebab kalau aku brek tangan kang, sah2 aku tergolek terus..

tiba2 ada kereta kancil yang sangat bodoh kimak pintas lane aku...terkejut tahu..! dah lah time tu tak boleh nak break kaki sebab alahai licin ya amat, boleh pulak kereta tu nak main masuk lane orang...aku terus tekan break tangan sebab nak elak dari aku terlanggar kereta bodoh tadi...so, faham2 la...memang melelong moto aku, terus tergelincir...si sarip yang kat belakang aku memang dah jadi superman dah terpelanting ke depan...aku just "opocot mak kau" terbaring sebelah moto...takde lah tragis sangat kan...

tapi yang paling sedih, harrram takde sekor pon manusia yang tolong kitorang time tu...memang takde sape2 pon yang turun dari kereta ke ape ke, datang angkat moto aku...semuanya kami buat sendiri...yela, tak boleh nak kata apa jugak, sebab tengah hujan lebat kan...takkan ada yang sanggup turun...so, bergelutlah aku dengan sarip nak angkat moto tolak ke tepi...terngesot ngesot tahu...moto aku mujur tak teruk sangat..just patah side mirror, handle pon senget, ade part yang tersagat, then tempat letak kaki mamang bengkok terus...

so, pengajaran yang boleh dipelajari...
1) JANGAN PAKAI SLIPAR TATKALA ANDA MENUNGGANG MOTORSIKAL
2) PASTIKAN TAYAR MOTO ANDA ADA BUNGA2 CINTA...
3) JANGAN BEREMOSI KETIKA MENUNGGANG MOTORSIKAL..
4) BACA DOA, TU YANG PALING PENTING...
5) FOKOS..FOKOS..!
6) PATUHI SEMUA ARAHAN...

so, aku harap lepas ni jangan ada sapa2 yang jatuh moto lagi...insyaALLAH...so, next entry aku akan sambung tragedi selepas kemalangan...berkenaan hospital kajang yang terbaek..! mengenai efek aku jatuh moto...apepon, alhamdulillah, aku dah sihat...yeay...! betul2 sihat ke? wallahua'lam...stay tune, ecewah...


::: moto dah okay :::

p/s: nasib baik pakai helmet dowh..kalau tak memang pecah muka ai ni...kalau muka ai pecah, mesti yu dah tak suka ai kan? hahah, lempang sedas...erm, sorry, aku x upload gambar untuk entry kali ni...maybe next entry banyak gambo...gambo kat wad..hehe...dokter yang cun2...muah2..~~~!

20 July 2011

x-cident, segalanya berakhir...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

::: aku masih bernafas :::
assalamualaikum...setiap yang hidup pasti ketemu mati...setiap yang bernafas pasti kembali, nyawa terhenti...setiap yang gembira pasti ketemu resah sangsi, walaupun bukan sekarang tetapi ia tetap menanti...setiap yang kaya, kemiskinan itu suatu yang tidak diingini...setiap yang sihat, sakit itu adalah sesuatu yang pasti...!

semua itu adalah roda putaran kehidupan, bukan? sihat itu adalah satu anugerah yang tidak terhingga, pabila sakit menimpa baru lah nak insaf segala...lumrah kehidupan...sakit kepala kah? dibunuh kah? ditembak kah? jatuh tangga patah pinggang kah? sakit darah tinggi kencing manis diabetes kah? sakit tua kah? buat buat sakit kah? sakit akibat kemalangan jalan raya kah? aids kah? semuanya telah tertulis..suratan hidup seseorang yang bergelar insan...kita hanya merancang, yang menentukan adalah ALLAH...

begitu jugak aku...! segala kenikmatan telah disekat..kebebasan yang dahulunya bak burung berterbangan kini terhad...segalanya perlu dikawal...kenapa? kerana aku takutkan MATI...segalanya bermula di sini...di saat aku terbaring di tengah jalan raya yang penuh sesak..aku kemalangan...sejak itu, setiap pagi di subuh hari, adalah suatu yang menakutkan bagi diri ini..mengharapkan "ianya" tidak akan terjadi...doktor mengandaikan macam macam...itu..ini...akibat...sebab musabab...ini tak boleh..itu tak boleh...berhati hati...semua kata2 itu menjatuhkan semangat aku...setiap pagi debaran menguasai diri...

bisu...buta...pekak..muntah2...kebas2 di tangan dan kaki? loya2? lumpuh? mati? siapa kamu menentukan hidup mati? apakah kata2 itu menyekat segala rutin harianku? setiap pagi terjagaku dari tidur aku mengharapkan ianya tidak berlaku...sampai bila aku perlu berada dalam ketakutan andaikata ianya terus berlaku? doktor hanya pandai bermain kata kata...segalanya mungkin berlaku...aku pasrah..

aku tidak gentar dengan ugutan doktor...aku percaya aku kuat..ALL IS WELL... =)

p/s: segalanya berakhir bagi sesetengah pihak, tetapi bagiku ianya satu permulaan...aku kuat...dan kini aku kembali... =)

14 July 2011

aku ikhlas bagi duit kat abang polis...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

kalau lah aku ni pompuan yang ada body kerengga bak erra fazira, kulit licin bak megan fox, rambut panjang yang melambai lambai ditiup angin seperti nurkumala sari, bibir seksi ala2 anita sarawak, hidung mancung bak syarifah aini, suara lunak bak siti nurhaliza, bulu mata lentik bak rozita che wan, kulit gebu bak dayang senandung, pinggul tonggek bak mas idayu, tetek tersembul bak janice dickinson....

*
*
*
*
*

MESTI AKU DAH GODA LIUK LENTOK SEKSI MENGGEDIK DEPAN ABANG POLIS SEMATA MATA NAK LEPAS BAYAR SAMAN...!

*
*
*
*
*

haaa, nasib baik aku ni lelaki ko tahu...kalau tak, memang aku goda sampai terbeliak bijik mata abang polis tu...sampai pancut meleleh la kalau boleh...damn..! pendek kata sampai terlepas, tak kena saman la gamaknya...hurm...bengang betol tak fasal2 aku kena saman semalam...dah la pukoi 3 pagi pulak tu time aku ondewei nak balik rumah dari alamanda...

tapi memang salah aku pon, tak update due date lesen, dah sebulan mati pon tak perasan lagi..memang cari nahas betol la kan...eh dah la, aku malas nak taip panjang lebar, korang usha gambaq sudah..layannz...~~~

::: siap pantun lg khas utk abg polis :::

::: ah, malas nak tegakkan gambo nih..pandai2 la nak idop..haha :::

::: ce tengok sebab kena saman tu...sadis betol sebab x alert :::
::: ade sape2 nak sponsor bayar saman? :::

::: ni la lesen yang menyebabkan aku kena saman semalam :::
::: rase lega bila dah renew lesen...hehe :::

::: setel, dah di renew kan...=) :::

::: rupa asal lesen aku, macho kan? :::
p/s: mintak2 lah malam ni ade lagi polis semalam..aku nak tayang lesen baru aku depan batang hidung dia..dari jauh lagi aku dah melambai lambai lesen aku...hehe...

13 July 2011

besday belog aku dah terlepas...!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS


amaran: sebelum baca, sila playkan lagu kat atas nih...haha...

sanghael chukha hammida....happy besday to you....my lovely blog, miss blog yang seksi...!

omaigod, seriusly aku terlupa nak celebrate besday miss blog aku nih...dah terlepas tahu? patut la die asyik merajuk kebelakangan nih...nk upload gambar pon kena paksa2, lambat ja...kalau time tak merajuk dulu, sekali tekan dah upload tak payah tunggu lama2...(eh, ade kaitan ke?) i'm so sorry darling...jangan merajuk2 lagi tao...muchuk2...baidewei, 1 July haritu genaplah setahun aku bergelar blogger...

HAPPY BELATED BESDAY MISS BLOG...SAYANG KAMU, TAHU...

waktu awal2 dulu, aku jarang sangat update belog...boleh dikatakan seminggu sekali pon susah...yela, waktu usia muda remaja, dengan esaimen yang berlungguk, mane ade mase sangat nak update belog kan...then, kalau update mesti entry yang terlampau personal...macam diari gituh...luahan perasaan bagai...yela, kalau dulu aku create blog ni, khas untuk orang tersayang...kononnya nak wat romantik buat entry yang jiwang2 kononnya nak bagitahu donia yang aku sangat cinta kat die...wow, rasa geli kan? macam gedik pon ade kan...hakh tuih...itu dulu okay...

ada lagi entry lama2 yang berunsur jiwang kalau korang nak baca...aku saja taknak delete...haha...tapi bila baca balik memang kelakar dowh..macam budak2...tapi sekarang, lepas dah takde pape lagi, rasa sayang tu dah berkurang, aku tukar nama belog aku...kalau dulu nama blog aku,

REMYSUKASAYANGKAMOO, but now dah jadi oficial sikit, just REMYSUNBAE je...

aku saja ubah nama belog aku, sebab dah tak guna kalau aku kekalkan nama dulu kan...alah, kite mesti mulakan hidup baru, tak gituh? haha...baidewei, kalau bukan sebab centa yang dulu, aku mungkin tak jadi blogger...kan aku cakap tadi, aku create belog ni sebab nak buktikan yang aku sangat sayang die kan, dats why i become a blogger...hahaha, macam geli geleman aku rasa...kepada pembaca tegar belog aku, mesti ada yang perasan entry2 aku macam meroyan satu ketika dulu...i'm so sorry sebab time tu macam2 berlaku...time tu aku rasa macam dekat belog lah tempat aku nak luahkan perasaan sedih keciwa bagai...cam kimak kan...haha...insyaALLAH aku akan try untuk tidak masukkan hal peribadi dalam entry aku...kalau sikit2 oke la kan...tapi kalau bab putus cinta tu, insyaALLAH dah xkan terjadi lagi...hehe... =p

so, sempena besday belog aku yang ke setahun nih, aku nak ucapkan berbanyak banyak terima kasih kepada follower2 aku samada yang just klik follow pastu tak pernah jenguk ataupun yang tak follow secara official tapi selalu jenguk blog aku...komen yang membina sangat aku perlukan untuk memajukan lagi belog aku...gituh...

tak dilupakan jugak kepada rakan2 blogger yang banyak membantu aku selama aku berkecimpung dalam dunia blog nih sma ada secara langsung ataupun tidak terutama sekali pada...


kerana banyak memberi tunjuk ajar time aku mula2 berkecimpung dulu...aku ingat lagi qistina dan nuown yang banyak ajar aku cara2 nak create blog...thanx a lot gurls...dan tak dilupakan jugak kepada my lovely gurl (kawan oke)...


yang sangat cantik dan gojes, yang sangat banyak bantu aku dalam selok belok menghias belog aku...tanpa beliau, belog aku still berada dalam kegelapan macam dulu...semak, terabur, berat dan HUDUH...haha...dan thanx jugak to nadia kerana jadi FIRST FOLLOWER aku...aku ingat semua tu...hehe...i love u gurl...! blushing...dan sorry kepada sape2 yang aku tak mention nama sebab banyak sangat kalau nak taip...nanti penuh dengan nama korang ja..haha...

so, setakat ini, walaupun jumlah follower aku tak sebanyak bintang di langit, itu bukan ukuran...aku tak kisah pon kalau follower sikit, asalkan hobby serta kepuasan blogging itu dapat diluahkan...apepon, aku sangat suka menaip, dan aku suka membaca blog kawan2 aku terutama sekali blog senior aku...


sebab sangat kelakar...walaupun agak lucah, tapi still best...hahaha...cayalah ahkak gojes...i adore u...

so, akhir kata, thanx sekali lagi and semoga semangat aku berblog semakin kuat dan tak terkubur macam tu saja...sebarang komen atau cadangan, boleh kemukakan kat aku sama ada di fesbuk mahupun di ruangan chat blog...insyaALLAH aku akan perbaiki belog aku...thanx to all and HAPPY BELATED BESDAY TO MY BLOG...!!!

p/s: nak usha link entry first aku, klik sini...macam kelakar lak dengan warna warni...sangat childish..haha...
p/s: nak jamu kek secret recipe kat blog, die takde mulut lak...aku lah yang makan...haha...muah3..!

12 July 2011

review: wireless mouse yg super owsem...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

selamat hari selasa, my cute reader...gituh kemain pagi2 nak bodek cakap korang cute...cute macam saya..eh..? lempang jugak buleh nanti...hurm, harini hari selasa kan, so hari untuk aku review barang2 yang aku rasa patut untuk dikongsi dengan korang semua yang sangat owsem dan macho...eh jap, aku tak sure lak sebelum2 nih aku review cherry pink, dye hair n bla3 tu hari ape...tapi mood harini nak share sumthing yang aku rasa tersangatlah penting dalam hidup aku..tiap2 hari aku guna...memang sangat best n sesuai untuk golongan masyarakat yang suka online pagi petang siang malam dok hadap fesbuk macam aku..addict tahu, addict...walhal bukan ade apa pon fesbuk nih, benda sama gak aku dok tekan...home, profile, home profile...up sikit, tekan inbox mesej..nak cek kot ada orang admire aku, segan nak add tapi suruh aku yang add...

hai awak, saya nak berkenalan dengan awak boleh? add la saya...

cam gampang tak? cam kimak tak? die yang nak kawan dengan aku, pastu suruh aku yang add...sorry laaa...tak layan...kejam? lantak lah...ecewah, nak emo lak kan...hahah...so, back to da point, gadget yang aku nak promote or share dengan korang harini ialah..jeng3.....

*
*
*
*
*
*
*
!!!!....WIRELESS MOUSE...!!!!
yang super duper owsem

::: ouh, sangat gojes dan somel somel :::

*
*
*
*
*
*
*

ekcelli, one of my bestie yang hadiahkan mouse yang comel ni kat aku sempena besday aku bulan 11 dulu...terharu tahu, dah la mahal...lepastu, memang berguna untuk aku...tiap masa aku guna benda nih, sebab tu aku sangat terharu...memudahkan segala urusan kerja aku...kalau dulu aku guna mouse yang sepuluh hengget ja, yela tak mampu nak beli mouse yang takde ekor nih...tikus kampung ja aku guna dulu...gamak tak puas hati sebab lambat sangat cursor, boleh hempuk ja sebab tak kisah, rosak beli lain kan....kalau sekarang tikus takde ekor kan dah maju, mana boleh main hempuk2...nak simpan pon dalam beg khas tahu? siap kain ala ala baldu gitu...comel tak? haha...

aku tahu dah ramai yang guna wireless mouse nih, and ada yang lagi bagus dari yang aku punya, tapi aku saja ja nak share jugak sebab aku rasa benda ni tersangatlah owsem bagi aku...so, ni detail die...usha eh...

wireless mouse /Rapoo Nano3000 2.4G Wireless Optical Mouse For Note Book (R-171) 


specifications:
  • Wireless mouse
  • Wireless carrier frequency: 2,402MHz-2,480 MHz
  • 2.4G Hz Free moving in 10 meters 
  • Low-voltage alarming function 
  • Receiver storage space and carrying easily
  • 16 wireless working channels, automatic frequency jumping
  • Rated working current: 13mA
  • Rated working voltage: 3V
  • Maximum acceleration: 14 inches per second
  • Resolution: 500CPI/1,000CPI adjustable
  • System Requirement
  • Windows98 Windows98se Windows2000 
  • WindowsXP WindowsME Vista 
  • Windows 7

features:

  • Nano Super mini receiver


  • 2.4G Hz Free moving in 10 meters


  • Power On/Off function


  • Resolution frequency (500dpi –1,000dpi) conversion through the resolution frequency conversion button;


  • Low-voltage alarming function


  • Receiver storage space and carrying easily


  • yang kat atas ni aku google kat website rapoo, so aku rasa macam tak puas hati lak bila aku tak review dengan word aku sendiri...so, bagi aku mouse ni terbaik..sebab dah dekat satu sem lebih dah aku guna tak pernah ada problem langsung...laju ja aku rasa cursor aku...lagipon batery dia tahan lama...kiranya tak pernah tukaq batery lagi la semenjak aku dapat mouse yang cute nih...kaler die pon menawan...disebabkan aku tersangatlah taksub dengan warna merah, member aku pon belikan mouse nih yang kaler merah,...memang aku suka...sayang ooooo...

    mouse nih jugak ada satu button kecik kat atas die..button tu untuk korang control die punye speed...kalau rasa nak slow, tekan la button tu...aku jenis suka laju...kalau aku gerak sikit ja mouse, cursor aku dah jauh sampai ke kedah...gituh la gamaknya hiperbola aku kan...jangan nak jadi dungu sangat pi percaya...tapi memang laju...then size die pon okay, tak kecik sangat tak besaq sangat..sesedap rasa untuk meramas pegang...kaler merah die pon tak pernah lagi la luntur buat masa sekarang, even though tangan aku basah ke, peluh ke, still maintain tahu...

    lagi, seperti mouse lain, ia ada button on off kat bawah tapak mouse nih...so, korang boleh jimat battery la, kalau dah tak guna silakan off ye kalau tak batery cepat habis...tapi aku selalu jugak tak off, sebab lupa...haha...ia jugak dibekalkan dengan USB, korang kena cucuk dekat lappy as detector la untuk wireless mouse nih...die punye USB tu kecik ja, kalau korang terus cucuk and taknak cabut2 pon takpe..takkan hilang...sebab apa aku suka benda nih sebab USB die kecik la, yang member aku punya bapak ah, besaq pen drive tahu...memang terjulur keluar macam apa ja...lucah tahu...lucah sangat USB die, tegak ja kat lappy tuh..hahaha...

    tak dilupakan juga pada sarung beg kecik ala2 uncang gituh...memang satu set dapat...kalau nak gi mana2, masukkan je dalam beg kecik tu...sangat comel...untuk mengelakkan daripada tercalar ke, terpenyet ke...lagi, apa yang penting fasal mouse nih, die takde ekor...takde wire yang berselerak serabut atas meja..dah nama pon wire LESS, mesti lah takde ekor kan...omaigod, aku sangat suka mouse nih dan lama jugak untuk aku biasakan diri dengan perasaan terharu sebab dapat hadiah mouse nih...hahah...

    lagi, mouse nih jugak sesuai untuk golongan2 yang malas macam aku...sebab apa aku kata malas, aku suka tengok cerita movie sambil baring atas katil...so, dengan adanya mouse aku nih, aku boleh control dari jarak jauh sejauh 10 meter tahu? haaa, tak payah nak bangun2 ke ape dah, just godek2 atas tilam je...kalau dulu, nak pause ke, nak stop ke, semua kena bangun terkedek kedek gi kat meja...sekarang dah tak payah...haaa, hebat tahu...

    so, sape yang dah guna wireless mouse memang akan rasa seronok dan takkan guna mouse yang ada wire lagi...walaupun harganya agak mahal, tapi berbaloi...just beli satu je dah tahan setahun dua tahun...kalau pandai jaga, selamanya tahan...tapi kalau beli mouse cikai macam aku beli dulu, seminggu ja dah rosak...cube darab2 setahun dah berapa banyak aku beli mouse murah, kalau total tak ke mahal balik? apepon, aku sayang mouse merah aku...meh usha miss mouse yg seksi montok gojes owsem dan menggoda...auuuwww...!


    ::: pandangan atas, depan, bawah and USB :::

    di kesempatan nih, aku nak ucapkan berbanyak banyak terima kasih pada member aku, MUHAMMAD SYAZWAN RAZAK sebab bagi hadiah yang owsem nih kat aku...aku sangat menghargainya dan aku sangat gunakannya...setiap kali aku guna mouse, aku akan teringat kat die...so, kalau korang nak bagi hadiah, bagi lah hadiah kat sape2 pon yang korang pasti orang tu akan sentiasa guna...kalau setakat barang kecik2 letak atas meja perangkap habuk, bek tak payah bagi...tak guna pon...buang duit ja...okay? so, sampai sini dulu, nantikan review akan datang...jeng3...adios...!


    ::: ni la member aku yang bagi hadiah mouse kat aku, thanx beb :::

    p/s: nama mouse aku nih, redMOUSEpedia....i love it...thanx mouse yang comel kerna berbakti dalam hidupku dah hampir setahun...=) 


    11 July 2011

    mentality orang kita...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    boleh dikatakan semua entry aku adalah berkisar dengan apa sahaja yang terjadi di sekeliling aku...bukan bermaksud aku mencanang diari aku, bukan...hellow, aku taknak tulis diari dalam blog, nanti semua orang tahu hal dalam selimut spender baju dalam boxer semua orang tahu...tapi kadang2 ada jugak kan bila TERemosi sedikit...biasa lah tu, bak kata ahkak ayu surihanyot, fb n blog kan tempat luahkan perasaan...tak percaya sudah...jadi, apa sahaja yang aku tengok, aku dengaq, aku hidu, semuanya aku nak tulis share dengan semua orang...at least, yang mana yang baik boleh dijadikan pengajaran ye dak? aku pon bukan betoi sangat, sekadar lelaki biasa2 saja yang punyai perasaan kasih sayang kepada isteri serta anak2 dan ingin kelihatan sasa dan macho di samping isteri nanti...haha..

    aku ni jenis suka memerhati gelagat orang ramai...bukannya pengintip ke ape, just memerhati dan menilai...jadi, kali ni aku nak cerita tentang mentality orang kita, maksud aku orang Malaysia..tak kira lah melayu ka, cina ka india ka, yang penting orang Malaysia...sama ja...

    MENTALITY ORANG KITA..

    1) malas pegang barang yang dibeli, sikit2 nak plastik bag.


    haa, ni lah orang kita...aku tak menuding jari, aku akui kadang2 aku pon macam ni jugak...beli barang tak tara mana pon, nak jugak plastik bag...apa susah sangat nak pegang guna tangan kalau setakat air mineral sebotol? alasan, malu...segan kalau orang tahu benda apa yang kita beli...lain lah kalau beli bra bunga2 ke, bikini ke, G string ke, spenda ke, boxer ke, CONDOM ke...boleh la nak segan nanti orang nampak kan...bagi aku, kalau setakat 1,2 barang tu, tak payah plastik bag pon takpe kot...kate nak sokong GREEN...tapi tu lah, dah jadi mentality kita, kalau beli barang mesti nak plastik bag...betoi dak?

    2) malas berjalan, kalau gi mana2 pon, mesti nak parking betoi2 depan pintu masuk.


    ni pon satu kes jugak...sama la dengan aku, kalau gi kuliah tu, selagi boleh nak parking moto betoi2 depan pintu kuliah..turung moto selangkah ja dah masuk dewan kuliah..senang, tak payah penat2 jalan kaki meredah ribut taufan kan...cuba korang perhatikan, kalau gi shopping complex, mesti nak park kereta dekat dengan pintu masuk...yela, sebab dekat dengan pintu masuk, tak payah susah2 berjalan kaki...kadang2 sanggup tunggu kereta lain keluar semata mata nakkan parking yang dekat dengan pintu masuk, walhal dekat ujung sana berlungguk lagi parking lot...kan kan kan...its all about our mentality...

    3) beli barang nak paling murah, tapi kualiti paling bagus.

    tak percaya? cube tunggu mega sale...berdoyon doyon orang dekat shopping complex...kadang2 tu complain nak murah2, tapi marah macam hanjeng bila barang yg murah tu cepat koyak...hellow, layak lah kalau barang murah cepat rosak...mana ada barang yang berkualiti tinggi nak dijual dengan harga seposen? buat kilang sendiri la kalau gitu...lagi satu contoh, kalau kita arrange dinner la yang paling senang nak bagi contoh...kemain deal dengan pihak hotel nak harga semurah mungkin, okay dah dapat harga murah...bincang2 dengan orang ramai yang join dinner, still dikatanya mahal...bila tanya nak makan apa, hamboih kemain tak hengat donia..nak makan segala western food, indian food, sea food, chinese food bagai...tapi budget nak sepuluh hengget...ape ko gile? sebab tu aku cakap, mentality kita ni, nak yang sedap, banyak, mewah, TAPI MURAH...camne tu, ce cite ce cite...

    4) pandang kesalahan orang lain, kesalahan diri sendiri harram tak nampak...

    haa, yang ni sangat senang...memang berlaku sekarang...aku taknak cakap lebih2 kang kena tangkap pulak kalau salah cakap...ce tengok apa yang berlaku sekarang...politik negara kita...masing2 cari kesalahan pihak lawan...walhal kesalahan sendiri yang memang sah sah depan mata langsung tak nampak..asyik menuding jari dekat orang lain ja...betoi dak...maaf lah, aku sangat fuck politik..memang aku tak suka masuk campur langsung...serius, ya itu serius...fakta oke, bukan auta...daripada aku baca berita2 yang boleh meracuni fikiran aku, baik tak payah...tapi ambik tahu tu still ada la...kalau nak bercakap bab politik ke, nak argue macam2 ke, bukan aku la tuh...najis tahu, najis..semua nak fuck each other...rimas..! teeeeeet...tapi yang betulnya, mentality kita ni selalu anggap orang lain yang bersalah, yang jahat..kita ni semuanya baik...lebih kurang macam tu laaa...zassss..!

    5) pandang tinggi pada orang kaya harta, tapi orang kaya ilmu kita tak pandang langsung...

    benda ni memang selalu terjadi...kalau orang kaya, ternama, jutawan datang kat tempat kita la contohnya, mesti nak layan perfect...tunduk kepala kemain tanda hormat...bodek melambung...kiranya takut lah konon2 kalau buat salah kena pancung...tapi kalau alim ulama' ka, ustaz2 ka, even penceramah atau cikgu yang kaya ilmunya datang ke sesuatu majlis, ade kite hormat sepertimana kita hormat orang kaya ternama? sumpah tak...itulah mentality kita...kalau orang kaya ja, pandang tinggi...sepatutnya kita pandang tinggi kepada ilmuan...kita jangan lupa, ilmuan ni sememangnya kaya...bukan saja kaya ilmu tapi kaya dengan pahala...itu yang kita cari, harta akhirat bukan semata mata harta dunia...huhu...

    6) kalau yang selekeh masuk butik ternama, kompom tak dilayan...ape ko ingat dorang takde duit?

    haaa, ni lagi satu kes yang aku nampak...mentality kita, kalau orang tu selekeh mesti takde duit..bile takde duit, buang masa ja layan bila masuk butik2 ternama sebabnya kompom2 tak beli..bazir air liur ja promote..tak gituh...jangan pandang sebelah mata okay...kadang2 orang yang pakai baju pagoda kain pelikat pegi shopping complex lagi kaya dari orang yang pakai suit...ade satu kes kawan aku cerita...dekat butil LV kot...begini ceritanya...gituh..

    ade sorang makcik yang penampilannya biasa2 saja...baju kurung, bertudung litup, mekap sekadar lisptik saja, masuk ke kedai LV...malangnya sorang pon tak layan..buat bodoh je...kebetulan ade sorang wanita yang penampilannya ala ala mak datin gitew...barang kemas meleret kat leher, tudung berjambul, kasut tinggi kalah menara klcc...mesti lah pekerja butik melayan makcik yang ala ala mak datin tu kan...ape barang nak layan makcik yang ala ala baru balik dari pasar beli ikan tuh...jadi, ramai lah yang kerumun mak datin tadi tunjuk koleksi beg tangan yang terkini...mana taknye, dapat jual barang dapat lah komisyen kan...tiba2 makcik yang biasa2 tadi panggil salah sorang promoter...

    dik, bagi saya beg tangan ni...dengan yang depan tu...cepat sikit ye, saye nak cepat nih

    haaa, buatnye tak terkelu lidah sekor2 promoter...punya lah dok kerumun mak datin, last2 mak datin tak beli tapi pompuan yang dianggapnya tak berduit tu boleh beli 2 beg tangan tahu...mahal kot, beribu ribu harga 1 beg tangan yang ori okay...ori...so, pengajarannya, jangan pandang sebelah mata, bukalah 2 2 bijik mata kalau nak lihat seseorang...dont judge a book by its cover...gituh kemain, nak cakap omputih pulak kan...damn..

    so, aku rasa ini je dulu kot yang boleh aku kumpulkan...kalau ade sape2 nak tambah or komen, silakan...benda ni sekali lagi aku mention, adalah pandangan aku sendiri...masing2 punya pandangan peribadi...kadang2 apa yang aku katakan betul, adalah salah bagi pihak lain and vice versa...jadi, sama sama lah kita ubah mentality kita menjadi lebih baik...peace no war..!

    p/s: aku mengidam kek secret recipe...agak2 kalau aku nak gi beli dorang akan halau aku tak...sebab aku sangat selekeh sekarang...hahaha...

    my new header...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    okay, harini taknak melalut panjang2, nak terus straight to the point...gituh, ayat intro tak boleh blah, salam tak bagi tanya khabar pon tak...sumpah kecik hati pembaca2 nanti...ecewah...hai assalamualaikum.... =)

    ce tengok tajuk entry nih, ce tengok...aku sangat suka bila header baru belog aku dah siap...thanx sekali lagi to NADIA IBRAHIM...saaaaayang kau tahu...! eh, kalau korang still tak kenal NADIA IBRAHIM nih, aku tak tahu lah...aku rasa dah banyak kali aku mention nama beliau dalam belog aku...dah banyak entry dalam belog ni ada nama beliau...so, rekaan serta gubahan hiasan dalaman belog aku nih adalah 100%  hasil sentuhan tangan dan jari jemari yang lembut licin beliau lah...memang aku tak campur...

    header sebelum ni pon beliau yang buat jugak...2 2 cantik menarik  tertarik kau memang de bom...

    header satu ketika dulu yang aku buat can tahik...


    header satu ketika dulu yang NADIA IBRAHIM buat yang cam gojes...


    header sekarang yang NADIA IBRAHIM buat yang owsem...


    bagi aku, ianya cantik...anda?

    sangat puas hati, tahu..hehe...tapi aku nak mintak die touch up sikit letak trade mark aku macam header sebelum nih...

    TENGOK
    DENGAR
    HIDU
    TULIS

    wah, macam nak bergossip ja trade mark aku kan...layaannnz...!

    p/s: actually aku x suka hijau, tapi bila tengok rumput karpet menghijau nih, macam suka pulak...ape pon, merah tetap di hati...hehe..

    09 July 2011

    "LCians mana boleh tengok LCians yang lain merana beb"

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    krrrrrrrrrrrrrrriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnngggggggggggggggggggg....!!!!! (jam henpon bunyi)

    hah, sudah...!! dah pukoi 9 pagi baru nak bangun? hamagad, habis la aku cam gini, dah la harini ofis start pukoi 9, boleh pulak aku bangun lambat...boss pulak nak buat jamuan perpisahan untuk sorang macha yang intern kat sini jugak katanya...mesti boss datang awal..haaa, sudah...memang gabra aku, mandi pon ala2 basah tak basah je...tapi still mantain berjam jam jugak dalam jamban tuh...berak lagi, kencing lagi, shave lagi...ouh, aku sorang yang teliti bab2 nih...tapi, still lambat masuk ofis..!

    okay, dah la aku terbangun lambat (ceyh, walhal emangnya niat malas nak gi ofis pon harini, buleh dak?) boleh pulak motor aku buat hal kat tengah2 jalan...dats why la aku fikir, harini hari malang aku ke, hari baik aku....sebab ada jugak benda baik yang terjadi tadi...wuwuwuwu, terharu tahu, terharu...

    canggini, dari semalam lagi aku dah perasan minyak moto aku dah sampai takok paling bawah sekali..memang dah kering laa, tapi aku malas nak isi lagi semalam sebab aku tersangatlah mengantuk bhai...so, dengan harapan ondewei nak gi ofis harini, sempat lah isi...tapi seperti biasa, diharapkan hujan tengah hari, tapi hujan turung minggu depan...memang malang la kan...sampai tengah jalan je moto aku dah terkedek kedek mintak pelempang...nasib baik sempat lepas roundbout besaq, kalau tak memang naya la, dah la harini banyak la haih kereta moto...

    uih, bayangkan betapa jauhnya stesen minyak dari tempat moto aku mampus...eh laa, dah la punya ramai kenderaan yang lalu lalang, sumpah malu weyh...dah la aku pakai LC (ecewah, apadahal kalau pakai LC pon?) memang malu la kalau orang tengok...punya nak cover malu, aku sanggup tolak moto aku tanpa bukak helmet...haa, memang takde sape yang nampak wajah kacak aku nih...rata rata orang yang lalu, mesti akan pandang kat aku...ape ko tak pernah tengok orang stuck tengah jalan sebab minyak habis? damn kan...

    tapi mujur lah ade sorang hamba ALLAH yang sangat lah baik hati tolong aku tadi..die tolak moto aku sampai lah ke stesen minyak..kiranya tak sampai berapa meter ja aku tolak motor aku sorang2, die dah muncul..tapi malangnya, aku tak sempat ucap terima kasih, die dah blah...memang superhero betol lah derr...yang penting, aku tertarik dengan kata2 dia sebelum die tolak motor aku...alah, standard lah, aku macam segan la die nak tolong aku mula2...

    die: moto habis minyak ke bro?
    aku: haah, tak sempat nak isi la bro (ecewah, aku pon balas bro bro, hah kau, kemain lagi..)
    die: bro naik je moto bro, gua tolak dari belakang...
    aku: eh, takyah susah2 lah bro, gua tolak sendiri je..dekat je stesen minyak tu... (aku pon nak gua bro jugak)
    die: rilek la bro, LCians mana boleh tengok LCians yang lain merana beb...dah, naik cepat...
    aku: ouh, oke...
    haa, ce bace ayat yang aku bold kan tuh...nice kan? bapak semangat LC mamat tuh...tapi memang bagus la kan, ade jugak orang yang nak tolong aku...thanx tu brader yang tak berapa nak hensem yang naik moto LC kaler putih strike biru....hahaha...memang terbaik la bro...ecewah...

    kalau die boleh cakap,

     LCians mana boleh tengok LCians yang lain merana beb


    aku boleh cakap,


    MUSLIMS mana boleh tengok MUSLIMS yang lain merana beb...
     so, sebagai pengajaran, marilah sama2 kita bantu membantu...kalau boleh, jangan hanya tolong pada orang tertentu saja...maybe brader tadi kalau nampak penunggang moto yang bukan LC, maybe die tak tolong kan...kalau boleh, nak tolong orang jangan tengok pada sesuatu perkara saja...apepon, brader tadi tu dah dapat pahala kan sebab tolong insan lemah seperti aku nih..ecewah...baidewei, thanx bro, walaupun memang sah sah die takkan bace blog aku...haha...

    eh, sudah2 celoteh panjang2, satgi boss aku nak buat jamuan makan lagi...sempena perpisahan sorang lagi budak intern kat sini...nyum3...kalau aku rajin, aku up entry fasal jamuan tu oke? adios..!

    p/s: nasib baik ade orang tolong, kalau tak memang basah ketiak aku tolak moto sorang2..haha...

    08 July 2011

    FUNNY FRIDAY #1 : benda2 yang aku rasa lawak time aku kerja...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    hai, selamat datang ke GSC Alamanda....nak order ape cik?
    tak nak ambik combo 2 ke, hanya tambah seringgit dua puluh sen sahaje untuk dapatkan soft drinks and popcorn regular...
    terima kasih cik, selamat menonton...
    apa jaddahnya promote pop corn dalam entry nih, tak remaja langsung...ekcelli, ayat2 dekat atas tu la yang setiap hari setiap masa aku kena cakap...greetings...muka nak senyum ala2 kiut gituh time depan customer...cakap memang lembut tahap dewa la kalau boleh...haha...yela, depan customer, takkan ko nak cakap kasaq gila babi lepastu muka nak ketat macam dah takdak screw driver nak pelonggaq...nak kena penyepak, try la..damn...haaa, tu lah namanya adab2 semasa berdepan dengan pelanggan...customer always right kan...kemain lagi aku ni...

    so, masuk harini genap dua minggu aku buat part time dekat GSC Alamanda..banyak kenangan manis dekat sana..sumpah enjoy beb, tak pressure langsung...walaupun penat, tapi disebabkan havoc cam gampang semua staff kat situ, ceria tahap kanak2 ribena semuanya, terus jadi tak penat...yela, ce try ko buat kerja dalam keadaan tension, mesti rasa penat, nak balik cepat, menyampah, meluat, maki2 dalam hati bagai kan...dats why la orang kata surroundings itu penting...mana taknye, semua stok sembang, takde kerja je lepak sembang2...lepas tu gelak kuat2...bertepuk tampaq hang aku, cubit sana cubit sini, pergh memang terbaik kawan2 kat sana..walaupun baru ja kenal, tapi memang syioq kawan dengan dorang...ada "IN" gitu...

    x cukup dengan tu, ada jugak yang stok melatah...wallaweyh, die punye melatah tu memang buat stok geli2 gelak2 punya...bayangkan la kalau laki2 tulin melatah macamana...jarang nak jumpa tahu...selalunya geng2 lembut yang selalu melatah...yang tu pon kelakar jugak...tapi yang mamat ni punya melatah memang style...kalau tengah kira duit, dibuatnye die melatah memang habis berterbangan duit 50 hengget yang kat tangan...ada yang sampai nak cium2 bila melatah...aduhai....memang lawak la beb kerja kat situ...i loike..!

    eh, kate FUNNY FRIDAY...jaddahnya funny, sikit tak lawak...!
    biase lah, kalau tengah2 ramai customer, beratur macam ulat bulu, dengan songeh celoteh pelanggan nak itu ini lagi, memang cepat tersasul la kita ni pon...tak menang tangan dibuatnya kalau tiba masa2 kritikal..tambah2 pulak transformers tengah hawt sekarang nih...memang ramai la customer yang nak beli pop corn bagai...bila dah ramai sangat, mula lah aku ni nak melalut...cakap semua nak tunggang terbalik...malu tahu, malu...meh nak bagi contoh...
    *
    *
    *

    1) selalunya kalau customer datang, kitorang kena jerit "NEXT PLEASE" sekuat mungkin...haa, kemain kuat lagi aku jerit nak rebut customer punya fasal...mana taknye kalau ko dapat sale yang tinggi, ko akan dapat 5 staff pass...5 staff pass = 10 tiket wayang free...free bhai, free...haa, mahu? mahu? aku pon nak kalu gitu...so, lepas dah jerit sampai terkeluar anak tekak, ayat biasa mesti la ada kan...greetings...

    hai, selamat datang ke GSC Alamanda, nak order ape cik?

    haa, ni ayat standard la...sekali tu, aku kelam kabut sangat sebab terlampau ramai customer la katekan..aku nak cakap benda alah tu, tapi tercakap benda lain...aku cakap,

    hai, terima kasih cik...selamat menonton..!

    haaa, hamik kau...orang tu baru datang nak beli makanan, aku dah bagi ayat nak suruh berambus...muka dah blur dah...haish, malu tahu...

    *
    *
    *

    2) kalau korang gi dekat bahagian consession dekat GSC tu, korang akan nampak ada 7 set combo pop corn dengan air kan...so, ade yang pop corn kecik, regular and large...ade yang combo sekali dengan mineral water, ade yang sekali dengan soft drinks dan ade jugak yang pakej dengan ais lemon tea...so, memang dah hafal lah kan setiap combo tuh...boleh dikatakan semua menu kat situ aku dah hafal...tapi seperti biasa, bila tengah2 kalut, macam2 boleh jadi kan...selalunya terjadi dekat bahagian order air la...

    customer: erm, bagi saye combo 4 ye...(combo 4 termasuk regular pop corn dengan air mineral)

    disebabkan dah jadi kebiasaan aku tanye customer yang order soft drinks,

    cik nak gelas kecik ke besar, air boleh pilih dekat depan ni...nak air ape? kecuali ais lemon tea...
    aku pon tersasul la cakap dekat customer yang nak air mineral tadi...

    ye, cik nak air mineral gelas kecik ke gelas besar...boleh pilih air mineral kat sini kecuali ais lemon tea...

    haaa, tak ke rasa cam gampang namanya kalau aku cakap cam gitu? yang si customer tadi tu dah blur dah...haish, mane ade air mineral gelas kecik gelas besaq, semua dalam botol je..tu pon botol kecik je...takdenye nak jual mineral water botol besar..damn..! malu lagi...jap, lawak tak? lawak tak? oke, tak lawak...fine..!

    *
    *
    *

    3) kali nih aku tersasul nama makanan pulak..hot dog dekat situ ade 2 jenis, CHICAGO BEEF dengan NEW YORK CHICKEN...kalau terlampau ramai customer, aku seringkali (ecewah ayat nak maju ja, seringkali konon) tersasul...eh jap, bukan aku sorang je tahu, yang selalu tersasul...orang lain pon sama...haha...kadang2 aku tersalah sebut nama makanan tu jadi

    CHICAGO CHICKEN.....NEW YORK BEEF.....

    yang ni okay lagi...tapi bila customer cakap nak hot dog, aku mesti la tanye nak ayam ke daging kan...tapi aku tersalah cakap,

    ye cik, nak hot dog AYAM ke CHICKEN?
    ye cik, nak CHICAGO ke BEEF?
    ye cik, nak NEW YORK ke CHICKEN?

    haa, tak ke peilik soalan aku tuh...sama la ayam dengan chicken...aduhai, memang sengal...lagi satu aku ade jugak tersasul, aku cakap,

    ye cik, nak DAGING ke LEMBU?

    hahaha, hamik kau...yang customer tu pulak layankan aje, NAK LEMBU die cakap...memang gelak la ramai2..damn3..!

    *
    *
    *

    4) kali nih aku tak tahu sapa yang bodoh sebenarnya, lampi sungguh...ade sorang customer tu order hot dog jugak aku rase...aku letak hot dog die betul2 depan mata die, tapi buleh pulak die tak nampak...kiranya die dah bayar la kan...disebabkan ramai customer die tunggu dekat sebelah kaunter, yela taknak bagi halangan dekat customer lain nak beli belah makanan kan...aku pon pelik, kenape lah mamat nih dok tunggu tepi kaunter dari tadi..maksudnye dah lama die dok tercegat kat situ...aku pon tanye...

    aku: ye cik, ade ape?
    customer yg blur: saya order hot dog tadi..tak dapat2 lagi pon...
    aku: eh, tu yang depan cik tu ape?
    customer yg blur: eh, dah ade ke...saya ingat kan ni mende...punya la saya tunggu...
    aku: haha, saye rase dah lame saya letak depan cik...

    hahahaha, memang aku nak gelak tengok mamat tu..bapak blur gile...

    ekcelli, banyak lagi benda2 yang melucukan yang terjadi sepanjang aku kerja part time...tapi malas nak taip panjang2 pulak harinih..damn..! lenguh la pulak jari jemari aku nih..kalau tak, ligat ja menari atas key board nih...gituh, ayat nak metafora ja, menari konon..hahahahak  tuih...hurm, bagi aku segala yang aku cerita kat atas ni adalah lawak dan menggelikan hati aku...tapi tak tahu la korang si pembaca ni camne kan...eh, susah tahu nak buat lawak dalam belog....kadang2 kita dah rasa benda tu lawak cam syial, tapi bila orang baca harram tak rasa nak gelak pon...gampang kan? malu ooo kalau buat lawak tak jadi...

    so, kalau rasa cerita ni tak cukup lawak, anggap ja aku ni AMIR raja lawak sebab buat lawak tak jadi..damn..!


    p/s: aku rasa muka aku dah macam pop corn dah...setiap masa mengunyah pop corn...nak? sila beli sendiri..haha..

    07 July 2011

    nasib baik rambut ditakdirkan tumbuh di kepala...kalau....

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    dulu aku pernah terfikir, kenapa ALLAH taala letakkan rambut di kepala..maksud aku, atas kepala kita terletaknya rambut yang dikatakan mahkota perempuan mahupun lelaki...kalau dah kata atas kepala ni, memang suatu yang mulia la kan...gituh...

    ALLAH taala dah jadikan sesuatu itu dengan sebaik baik kejadian...perfect...takde cacat cela..memang susunan itu dah terbaik...cuba korang bayangkan hidung dicipta dalam keadaan terbalik..lubang menghala ke atas...agak2 apa yang akan jadi? aku rasa boleh jadi telaga kot..gamak hujan, tadah lobang hidung ja kan...hahaha...tapi, dengan kebijaksanaan ALLAH, hidung telah dicipta sebagaimana ia sekarang...cume bezanya ada mancung ataupun tidak saje...berbalik kepada rambut, kalaulah rambut itu dijadikan bukan di atas kepala tapi di tempat lain..mesti haru biru kan...contohnya:

    kalaulah rambut ditempatkan di...

    1) kaki
    alamatnya, habisla segala sampah sarap kita sapu kan..dah jadi penyapu gamaknya...nak jalan pon susah...see, memang terbaik ciptaan tuhan...

    kalaulah rambut ditempatkan di...

    2) pungkoq
    haa todia...haru biru kalau rambut kita di pungkoq...camna tu kalau nak berak..tak rasa belemoih ka nanti? habis lekat tahik kat rambut...kalau yang rambut panjang tu camna pulak? sekali flush, termasuk dalam lubang jamban..hahaha...loqlaq haih...lepas tu, kalau nak potong rambut, kena londeh seluaq, tunjuk pungkoq depan mamak gunting rambut la? buat terkentut, tak ke naya tak pasai2 gunting tercucuk dalam lubang juboq...! haa, see...tuhan dah jadikan sesuatu itu sebaik baik perancangan...

    kalaulah rambut ditempatkan di...

    3) tapak tangan
    ni lagi satu...cuba bayangkan, rambut kita di tapak tangan...memang tak jadi kerja la...ish, tak buleh dibayangkan macam mana jadi...ada yang nak rebond rambut or curl kan rambut di tapak tangan? nak pegang barang pon susah jadinya... haa sudah...! memang mengarut...so, di kepala jugak lah tempat yang paling sesuai kan...

    hahaha, sudah la 3 contoh...tak kan aku nak bagi contoh kat tempat sulit kan...nanti kena cop lucah pulak...haha...tapi walaupun rambut itu mahkota perempuan, wajib ditutup bukan? tapi kali ni aku bukan nak bagi tazkirah pasal aurat..aku nak cakap fasal rambut aku ni haaa...baru2 ni aku dah kena perli dengan sir aku dekat GSC tempat part time aku..sebab rambut aku ni dah panjang...

    derr, kat bahagian makanan, mana boleh rambut panjang...tapi, pabila ditegur aku selalu bagi alasan duit takdak la, gaji tak masuk lagi laa, so that aku tak kena marah la kan...tapi memandangkan gaji dah masyuk haritu, aku pon tak boleh nak bagi alasan yang kukuh lagi la...begini ceritanya...

    sir: ko, gaji dapat berapa haritu?
    aku: err, saya dapat sikit ja.. (sambil bagi tahu jumlahnya)
    sir: haa, rasanya cukup kot kalau nak gi kedai gunting rambut...

    haha damn giler kena perli rapat..aku ingatkan dia tanya gaji aku sebab nak UP kan lagi...ghopenye, nak suruh aku potong rambut...yela yela, aku potong jap lagi...insya ALLAH... (T___T)

    haish, tak tahu dah nak potong macam mana...botak sudah, spike sudah...argh, rimas..! layan...

    variasi dari botak hingga lah berambut di kepala ye, bukan di kaki...



    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    V
    V
    V


    so, aku nak potong botak balik ah...disebabkan botak dalam juvana tu tersangatlah hawt mengalahkan seth tan (aku tak kenal pon, tapi dah dengaq ramai budak pompuan dok kata), aku pon nak botak gak la...boleh? hahahaha....

    p/s: petua nak bagi rambut cepat panjang, ikat rambut waktu tidur...aku pon tak tahu betul ke tak..hahaha

    06 July 2011

    kan dah kena marah, tanya lagi soalan bodoh...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    yes, siap satu kerja...buat flow line untuk process skid...petang ni nak sambung buat satu lagi task yang boss aku bagi...nak kena estimate volume tank pulak...how? double up the total volume of fluid inside the pipelines...nak kira total volume dalam pipeline tu pon satu masalah jugak tu walaupun just guna rumus volume of cylinder kan...tapi yang jadi susah tu sebab semua benda aku nak kena assume...bak kata lecturer aku dulu...

    for chemical engineer (process engineer), assumption is like a bread and butter..a relevant assumption is a good beginning of the process..

    so, nak tak nak, memang kena assume la panjang pipe dari satu tank ke satu tank tu berapa meter...tu tak dikira dengan elevation of the pipe lagi...lekuk sana lekuk sini, band sana band sini...tak termasuk dengan pressure lagi...aigoo, aku bukan budak piping derr..tapi takpe, aku selalu ingat DR K cakap satu ketika dulu time aku ambik subjek process control...time tu semua macam dah penat give up, sebab susah sangat nak buat projek die..damn..!

    take it as a challenge...whether u accept it or not, that was your responsibility to complete the tasks given...at the end of the day, it is you, not me will get the benefit of doing all this things...it is the beginning of life...
    haa, tersemat tahu kata2 beliau...kalau dulu aku cukup menyampah dengar perkataan P&ID (stand for Process and Instrumentation Diagram) sekarang ni kena selak semua tu...kalau dulu aku cukup menyampah nak lukis2 flow, buat assumptions bagai sekarang ni memang kena buat...kalau dulu aku cukup fobia dengan perkataan Process Engineer, sekarang ni boss aku memang bagi name tag siap tulis PROCESS ENGINEER lagi...die siap cakap camni..

    i want you to be a Process Engineer in this company...even though all of you are doing your internship here, but i dont want to threat you as an intern student instead of real chemical engineer...so, please make me proud of you, FUTURE CHEMICAL ENGINEER...as a process engineer, please master in P&ID and all the process terms...
    nah, hamik kau...terkedu aku..memang betul kami di treat sebagai process engineer kat sini..walaupun company ni takde plant, chemical plant ke ape, tapi kerja2 chemical engineer tu memang kami buat...mula2 intern dulu macam bosan takde kerja, tapi sekarang berlungguk...haish, tu pon sempat lagi curi tulang berfesbuk, update belog bagai...hahahaha...

    aku ingat lagi, memang tak boleh blah, semalam tak pasal2 aku kena marah dengan boss..siap hentak meja tahu...memang kalau orang tua2 cakap, teloq masuk dalam la kan...terkejut punya fasal...haha...bapak kuat gile die hentak meja dengan tangan die...kebooooommmm...!!! memang salah aku gak la, tanya soalan bodoh...damn..! time tu dah nak masuk pukoi 1 tengahhari dah, tapi meeting tak reti2 lagi nak habis...aku dah lapaq kot, memang dah tak boleh nak fokus dalam meeting...tengok dokumen, kertas semua dah nampak macam nasik dah...nasib boleh tahan nafsu makan lagi, kalau tak alamatnya dironyookkan semua kertas tu sumbat dalam mulut, telan...

    nak dijadikan cerita, kemarin aku still blur dengan projek nih..aku mana tahu flow oil and water tu camne..nak lalu kat mana pon aku tak tahu....kalau aku tak tahu, camne aku nak kira panjang pipe kan...buat aku short cut kang, fail pulak kan..damn..! so, aku pon tanya la boss aku...

    aku: sir, yang ni nih (sambil tunjuk kat kertas), die flow ikut mane eh...die lalu dekat water injection dulu ke, terus masuk ke well head? lepas tu, yang dari separator tu camne pulak die nak recycle balik ke storage tank? lalu atas ke camne? (haa, hamik kau panjang lebar soalan aku tanya..memang bodoh la kan..)

    tiba2...kebaaaannng...!!!!! dihempapnya meja dengan tapak tangan die...terkejut dowh...dalam hati aku sempat lagi cakap..."sakit letteew tapak tangen diyeww"..okay, gedik...

    ::: ada la sikit muka marah boss aku :::

    boss: ITU LA GUNANYA PFD..!!! PROCESS FLOW DIAGRAM...!!! BUKAK LA PFD, TENGOK FLOW DIE IKUT MANE...!!! RAHIMI OII, KAMU NI BERANGAN KE APE? TERINGAT AWEK KE HAA??!! HAISH, NI YANG SAYA NAK MARAH NI...

    haaaa, mahunya tak terkedu aku time tu...nak meleleh air mata la jugak sebab malu....hahaha...tapi, lagak cool itu lagi penting, walhal hakikatnya memang cam nak nangis dowh...damn damn damn...! tapi standard la tuh, nak belajaq kan...terima aje laaa...nasib baik die marah kejap je...aku buat muka comel, terus die senyum balik...fuhh, lega...

    ::: comel tak muka aku? haha :::

    eh, dah la merapu sikit2...nak sambung wat kerja pulak nih...nanti siap kerja lagi, aku up entry lain pulak...maaf la ye, harini idea datang membuak2...rasa macam nak up 10 entry ja..haha merapu..! okay la, do ur best dude...mulakan kerja hari ini dengan bismillah...ingat, kalau kita yakin kita boleh buat, insyaALLAH kita pasti boleh..aja2 hwaeting..!!!

    p/s: aku berani update entry harini sebab boss tak masuk2 lagi dari pagi tadi..haha,..syorga syorga... =)

    pengemis yang menangis

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

    pernah tak korang rasa korang teramat miskin? bukak wallet, sesen pon takdak...cucuk mesin ATM, asyik kena tendang je kad ATM tu sebab duit tak pernah ade...kepada sapa2 yang pernah alami benda tu, mesti korang rasa korang lah yang paling malang di dunia ini, bukan? tak sekaya seperti rakan2 lain...duit bertimbun timbun, setakat 100 ringgit tuh, pandang sebelah mata je...tapi bagi korang yang merasakan diri itu malang, duit seringgit itupun dah dianggap mahal...

    tetapi...! jangan sesekali kita merungut melainkan bersyukur dengan apa yang ada...eh jap, kenape aku rasa ayat aku macam nak skema ja harini..ouh tidak...

    sebenarnye, aku bukan nak buat entry skema, tapi bila aku teringat balik satu peristiwa time aku on the way balik dari part time haritu, aku rasa kita semua patut bersyukur dengan apa yang kita ada..jangan compare dengan kesenangan orang lain...sebab apa aku cakap macam tu? sebab gambar nih..!

    *
    *
    *
    *
    *

    ::: perhatikan gambar ini :::
    *
    *
    *
    *
    *

    ape yang korang nampak? sampah sarap? tong sampah? kedai 7 eleven? kaki lima? malam? dan semestinya korang nampak ade orang yang tengah baring dekat kaki lima...yep, die tu pengemis..peminta sedekah ataupun orang gila..aku sendiri pon tak pasti...tapi apa yang membuatkan aku tersentuh, sedih dan insaf ialah, sesusah mana pon kita, at least kita ade rumah ye dak? tapi bagi pengemis ni, ape yang die ade? rumah pon takde...setiap malam tido di kaki lima...di mana saja yang dirasakan selesa, di mana saja kakinya sudah tidak bermaya, di situ lah rumah mereka...haish, sedih tahu, sedih...

    bukan setakat tu saja, ade lagi yang berlaku pada pengemis tu sampai aku rasa touching ya amat...die menangis...kuat gile kot, tangisan die...sambil menggeletar kesejukan, die menangis...aku tak tahu sebab apa die menangis...gile kau, sumpah aku tak berani nak gi dekat, buatnye die terkam aku, tak ke naya..haha...dah lah aku curi2 ambik gambo die tengah tido ni pon jenuh la siksa...cuak tahu...tiba2, aku snap ja die terjaga dan pandang aku..haa sudah..! aku pon wat bodo je la...lepastu, die sambung menangis....hamagad, memang sedih kot..ermm, aku rasa umur die dalam lingkungan 40 lebih...haish, mane laa anak bini die nih...nauzubillah...

    so kesimpulannya, kalau kita rasa kita ni susah, miskin, takde rezeki, cuba kita tengok orang di bawah kita...ada lagi yang lebih teruk dari kita..jangan cepat melatah, jangan cepat merungut...jangan cepat putus asa dan berserah bulat2 pada takdir...berusaha dulu untuk mengubah corak hidup kita andai rasa diri tidak sesenang orang lain, barulah bertawakkal dan berdoa..jangan tao tawakkal ja, usaha hampeh takde...

    ALLAH takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka berusaha untuk mengubahnya sendiri..

    so, nothing is impossible...semua orang berhak atas kekayaan, kesenangan hidup, tetapi bergantung pada effort yang diberikan...jangan mengharapkan kejayaan turun dari langit kalau asyik tidoq ja...usaha itu penting, okay...nasihat untuk aku jugak..haha...so, selamat maju jaya....

    p/s: asalnya nak buat wordless wednesday, tapi terkarang banyak sangat ayat, terus tak jadi nak buat wordless wednesday..hahahaha....