16 June 2011

kenangan kecik2 muda mudi (contest Dr Siti Hamidah)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

"laaaa Noriah, dah besaq anak hang la ni...cando hensem kemain la ni...dulu time aku dok dukung dia, kecik lagi nih...ish, cepat sungguh nooo...pejam celik pejam celik dah besaq da...dah buleh menikah dah ni...eh laaa..."

::: dulu dan sekarang :::

okay yang "sekarang" tu sah2 tipu..celah mana buleh jadi putih...damn...

::: ni yang betoi2 sekarang...xdak iras langsung dengan mamat korea kat atas..bajet..! haha ::: 
"nih, ingat lagi dulu2 kan Noriah...dia dengan abang dia, rajin sungguh dok menyakat hang aku, berkelai...lepas tu, kena kurung dalam bilik ayaq...baghu nak teghiak.."

haaa, betapa pekatnya loghat Kedah dalam dialog kat atas ni..bukan aku yang cakap, tapi kawan mak aku yang cakap...bila teringat balik kata2 makcik ni, tiba2 teringat pulak segala kenangan manis waktu aku kecik2 dulu...memang best...setakat kena kurung dalam jamban, kena kurung luaq rumah tu apada hal? dah nakal sangat, memang layak la kena kurung..lepas tu baru nak teriak nangis bagai..

"maaaaaaaaaaaaaaakkkkk, cek mintak maaf....cek tak buat lagiiii...." haaa, amik kau nak bertaubat...

so, aku nak share la beberapa kenangan manis aku time aku kecik2 dulu...bila teringat balik, memang senyum sorang2 dibuatnya...aku dengan abang aku (wan) memang nakal...kami suka bergaduh manja gitu...alah, setakat beza umur 2 tahun, memang boleh buat kawan la kan...tapi yang selalu kena buli, mesti la aku..ceyh..yela, bila aku tak puas hati memberontak sebab kena buli, mesti dialog ni yang akan keluaq...

"aku kan abang..." ceyh...

::: ni la adik beradik nakal satu ketika dulu :::

**************************************************

kenangan pertama: abah, nak mainan BUZZ LIGHTYEAR...!!!

haa, aku dengan abang aku memang kaki mainan time muda mudi dulu...setakat patung BARBIE tu kami tak layan laa...nak main patung GOKU, BEZITA, kereta DASHING yang femes satu ketika dulu n bla3...mula2 main elok2, lepastu jadi bunga taik...standard la tu..haha...lepastu, muncul cerita TOY STORY kat panggung...time kecik2 dulu memang suka la citer cartoon kan..sampai terpengaruh la kiranya...lepas dah tengok cerita tu, nak mainan dia la pulak...leceh kan...aku ingat lagi, time tu mcD ada jual patung BUZZ dgn WOODY dekat happy meal...so, memang berebut nak benda alah tu la kan...sampai nangis2 bagai...waktu dulu, bapak aku memang tak suka bagi anak2 makan fast food, tak baik katanya...so, memang bakal musnah la harapan kami...kalau takleh makan mcD, macamana nak dapat patung BUZZ...hurmm...

::: ni la BUZZ...uih, memang hot stuff ni zaman dulu... :::

dah berapa kali aku dengan abang aku merengek nak benda tu..ajak pi mcD..tapi x dapat jugak...menangis tak berlagu pon tak dapat jugak...mana taknya, baru beberapa hari lepas ja dah beli mainan, apa ingat bapak kau cap duit? haha...lepas tu, aku dengan abang aku pon berpakat..hellow, kami memang pandai psycho okay..sejak kecik lagi dah berjaya psycho bapak aku sampai dapat mainan tu..nak tao camna?? haha..

korang pernah main tak tikam2 kat kedai, maksud aku yang masukkan duit syiling 50 sen, pastu pusing2 keluaq la mainan dalam teloq tergodek2 dalam lubang...pernah tak? femes kot dulu..sekarang ni pon ada lagi...so, aku dengan abang aku pon main benda alah tu sebab nak amik teloq dia...nak tao apa kami buat? alahai sedihnya, kami buat sendiri patung BUZZ LIGHTYEAR guna teloq plastik tu dengan baterry...sayap dia kami potong kotak lekat dekat badan battery...touching tak? bapak mana tak kesian bila tengok anak main benda macam tu? haa nih, aku siap lukih lagi nak bagi gambaran...semangat..!

::: haa, ni dia bahan2 nak buat...sumpah kreatif :::

::: tadaaa...oke fine, memang x sama... :::
::: ada laa lebih kurang kan..ada teloq atas kepala, ada sayap, kira cun la tu :::
aku dengan abang aku sengaja kot main depan bapak aku, saja main kuat2 nak tarik perhatian la katakan..haha...esok lepas tu, terus dapat patung BUZZ yang betol...haha..psycho kan? memang kenangan manis la bagi aku, sebab setiap kali aku tengok battery ke, teloq plastik tu ke, mesti aku akan senyum sorang2...hahaha...lepas tu apa lagi, HORRRAAYYY sakan la kami dua, siap peluk terus abah dengan mak sebab dapat mainan...hahaha...alahai cute nyaaa...

**************************************************

kenangan kedua: mengigau nak raket badminton...

dah kata nama anak lelaki, mesti la gemar bersukan ye dak? alah biasa laa, time kita kecik2, semua benda nak terpengaruh...ingat tak, waktu zaman sukan komanwel 1998 dulu kan buat dekat Malaysia tanah tumpah darahku kan...memang semangat bersukan la, segala benda nak sepak, terajang, nak lambung bagai...dalam kepala hotak dok imagine bola sepak, walhal periuk yang disepak hamik kau...dalam pikiran raket badminton, sekali hamik senduk kat dapoq...haa, betapa nak tiru aksi atlet...mau tak terkedu mak bapak tengok rumah berselerak...hahaha...bila kena marah, beleteaq, mula la nak cari alasan...alasannya..

"dah mak dengan abah tak beli raket badminton, cek dengan abang amik senduk la main..."


 ::: haa, toodia...mainan aku la nih dulu2 :::


nah hamik kau, kecik2 dah pandai menjawab..sebab tu besaq2 asyik nak bercakap tak henti...walhal memang niat dalam hati nak sangat raket badminton tapi bukan pandai main pon time tu..paling rasa hebat bila nak pukul bulu tangkis tapi pi pukul jalan tar sampai keluaq api...fuhh, memang kagum la kan buleh wat keluaq api, dan lepas tu mula la asyik nak pukul jalan raya sampai hancoq raket...haha, memang buleh gelak guling2 bila teringat kisah muda mudi...

yang paling tak boleh blah, time nak dapatkan raket tu la...saat2 di mana aku dengan abang aku pujuk bapak aku belikan raket..bapak aku memang dah tao, kami ni jenis hangat2 taik ayam, nak main sekali dua ja pastu bosan main benda tu last2 simpan dalam setor..tak pon, main dalam dua hari, lepas tu rosak lingkup..sebab tu bapak aku takmau belikan...tapi biasalah, budak kecik kan, melalak melaung jugak nak dapatkan apa yang dihajatkan...macam2 cara kami guna...

1) cakap cara baik

aku: abah, nak raket..boleh laa boleh laa boleh laa
abah: TAK BOLEH.. =_='
  (gagal)

2) memujuk dengan berjanji macam2

aku: abah, kalau abah belikan raket, cek janji akan belajaq sungguh2 sampai masuk UTM (oke tipu sebab time tu x kenai lagi utm)..tak ponteng mengaji quran, lepastu cek akan saaaaaaaaaaaayang mak abah sungguh2..abah: hurmm...(dah macam nak bagi, tapiii..) cek tu bukan reti main badminton pon, baik abah beli buku bagi kat cek baca... T_T'         (gagal)

3) mogok lapar

abah: mai makan lekaih...satgi lapaq...dia baik dia, jom makan...
aku: RAKET BADMINTON
abah: O_0'
   (gagal)

4) dah semua cara kat atas ni tak berkesan, aku dengan abang aku pon terpaksa guna kaedah psycho...gituh...so, kami dah rancang nak buat2 mengigau...lepas makan malam dalam keadaan kecewa sebab mogok lapar tak menjadi, kami pon diarahkan masuk tidoq...dulu time kecik2, bapak aku akan pasang radio dekat hujung kepala katil...kadang2 ayat quran, kadang2 lagu yang membuai..memang stok tidoq la kan...setiap kali lepas sejam, bapak aku akan masuk bilik dan tutup radio tu...so, pada ketika itulah kami pura2 mengigau...

"b a d m i n t o n . . . abang nak raket.."
"ayah kami beli raket kat kami...jom la main.."

haa, hamik kau memang berjaya taktik nih...esok lepas bapak aku balik kerja, memang dia bawak balik raket badminton 2 batang..untuk aku dengan abang aku...lepastu, kami bersorak sakan la kan...hahaha...yela, bapak mana tak kesian bila anak dia nak sesuatu sampai mengigau...berdosanya aku time tuh...haish, abah..cek mintak maaf naaa...hehe...so, bila diingat balik memang best zaman dulu2...haishhh....

**************************************************

kenangan ketiga: abang, kita tak dapat mandi air terjun, kita pura2 mandi terjun katil pon jadi la kan...

ni lagi nais...memang drama habis la beb...standard budak2 la, pantang nampak air, asyik nak berendam ja sampai kecut...so, memang feveret terharu tak terkata la kalau dapat mandi air terjun...walhal tak reti berenang pon...nak dijadikan cerita, aku dengan abang aku teringin sangat2 nak mandi air terjun...kalau dekat kedah tu, nak pi mandi dekat Bukit Wang laa yang paling dekat pon dengan kawasan rumah aku tu haa...tapi seperti biasa, apa yang kami mintak mesti tak kena time...time mak bapak tengah sibuk la kau nak mintak pi merata tempat..time mak bapak kau sengkek tengah bulan la kau nak mintak game bagai...time mak bapak kau tengah penat baru balik kerja la kau nak merengek itu ini..sekali apa yang nak tak dapat, pelempang yang kau dapat...tak ke naya?

so, memang permintaan nak mandi air terjun ditolak bulat2 oleh bapak aku...dahtu, kau nak sengeh lagi? mesti la bajet nak merajuk, mogok lapaq kan dengan harapan buleh jugak pi mandi manda..memang harapan sampai ke sudah tak dapat mandi air terjun...disebabkan aku dengan abang aku ni nakal tak bertempat, kami terus masuk bilik ayaq bogel 2 2 orang pakat melalak main air konon tengah mandi air terjun...siap ada bunyi "busshhh......bushhh..." bunyi air terjun la konon...habis basah satu rumah...kiranya mak aku punya bengang sampai kunci kami dalam bilik ayaq la kiranya...lepastu tutup lampu...haa, bila dah gelap mulalah nak menangis..."ampun maaak ampuuun mak..." aduih, emamng kelakar...

tak cukup dengan tu, lepas dah terlepas dari kurungan bilik air, buat hal lain pulak...pakat main terjun katil...konon nak buat aksi mandi air terjun...kau tengok, betapa nakalnya aku dengan abang aku sampai tahap tu nak nganjing suruh pi jugak air terjun...letak bantal kat bawah, berdiri atas katil terjun atas bantal...sambil buat bunyi nak terjun...sengaja bagi kuat supaya bapak aku dengaq...memang sunggu2 la dengan harapan boleh jugak pi mandi manda...pergh, sampai letih kami berlakon...sampai tertidoq terus la letih melompat...

::: gambar hiasan, aku tak tao ni kat mana :::
lepastu, keesokan harinya, bapak aku kejut awal sebab nak pi mandi air terjun..hamik kau, memang gumbira tak hengat donia laa..terbaik lah abah dengan mak..memahami hati dan perasaan anak2...cuba banyangkan kalau tak bawak jugak, sampai ke sudah kami dok psycho...hahaha...kesimpulannya, mak bapak mana yang tak sayang anak oiii...kalau boleh, segala permintaan anak nak ditunaikan..cuma lambat atau cepat je...alah, zaman kecik kita bukan tao apa2 kan..bila dah besaq, dah matang, baru kita sedar semua tu...betapa sayangnya mak bapak kat kita...semua kenangan2 manis tu la yang menghangatkan lagi hubungan antara mak bapak dengan anak2...aku sayang ooo kat mak abah aku....wiwit...lebiu...

. . . THE END . . .

fuhh, penat haih mengarang...ecelli, haritu godek2 fesbuk ternampak post DR Siti Hamidah fasal contest yang dia buad...daripada aku buang masa melangut tak tentu hala, lebih baik aku join kan...bukan susah pon, setakat nak cerita kenangan manis waktu zaman muda mudi...memang banyak la kan...ha, kalau nak tao, ni la first time aku join contest dalam blog..sungguh tak tipu..so, mana aci kalau aku sorang ja yang masuk, xdak saingan la kan...aku nak tag 3 orang member aku...



so, kalau sapa2 nak join contest ni jugak, mai klik SINI..lepastu buleh la buat entry fasal "memori yang tidak dapat dilupakan sewaktu kecil"...selamat mecuba..! 

6 comments:

cookie_lala said...

hahahaha....nanti anak hg wat kat hg plak remy...zaman nanti plak,,,xdala mintak stakat buzzlightyear mcD,raket, p mandi manda tu...mintak PSP, playstation, p DISNEY LAND trus...hahahaha.....
so,,,jadilah mcm ayah hg k...layan ja...hehehe....sweet~~~
story best!! LIKE!!!! good luck ^^

hatred24 said...

siap mimpi2 bagai.. xleh bla..
tp ayah ni nmpak je garang... tp cepat tersentuh gak...

nur hidayah isa said...

teringat plak kes akak aku main badminton gune tutup periuk..hahaha

Dr. Siti Hamidah said...

teramatlah nakainyaa hang remy oii..:D thanks sudi join..:D

MAISHARAH said...

ahhaa..nice one lah awak..so sweet lah awk dgn abg awk..:)

sy pon join cintest ni..=)

Dr. Siti Hamidah said...

tahniah remy telah mendapat tempat ke-4 dalam contest saya ni. nanti sila contact Ayue Robin ya untuk hadiah.