22 June 2011

interview part time GSC mengalahkan interview nak intern kat Schlumberger...(part 2)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

sambungan....

aku ingatkan interview nak apply intern kat Schlumberger ja yang kemain straight...rupa2nya interview kat GSC pon cam sama naik...bapak banyak soalan yang ditanya...dah macam interview nak kerja jadi engineer ke ape kan...lepas dapat panggilan telefon, aku ingatkan dia nak interview sembang2 borak2 gelak2 je..sekali gi sana, hamek kau...interview betol2..siap masuk dalam bilik sorang2, duduk dekat meja bulat bertentangan dengan si tukang interview...haaa, mahunya tak nebes...stress tahu, stress...

nak kata betapa kereknya si penemuduga tu, memang tak tao nak habaq la kan..yela, dah tempat tu dia punya..harus la dia up dada dia ye dak...awal2 sampai dah kena marah...damn gile...

"semalam saya cakap suruh datang pukul berape? tapi sekarang pukul berape?"

haa, hamek kau...ayat pembuka bicara dah kena bom...mao tak terkelu lidah aku dengan aizu...tapi Aizu menjawab jugak...aku dah diam dah...yela, kang menjawab lebih2 kang, tak dapat kerja pulak kan...so, layan je lah...

dah sampai kat bilik interview, kena masuk sorang2...ha todia...aku masuk dulu...Aizu terpacak kat luaq bilik...dia pon mesti nebes kan, siap letak telinga rapat kat pintu nak dengaq apa yang kami sembang..haha...dengan lagak coolnya, aku pon duduk...serius aku sopan okay...berlakon gila...macam2 soalan dia tanya...soalan first..

penemuduga: plis introduce yourself in ENGLISH...(sambil membuka mata luas)

amboih kau, tak perlu nak tekankan sangat kot perkataan IN ENGLISH tu...buleh haih aku nak speaking..mentang2 aku tulis aku lepasan SPM, matrik ja, dah pandang rendah kat aku kan...of course la aku tak cakap aku ni student UTM pada mulanya, takot tak dapat kerja..haha...so, aku pon introduce la diri aku dalam keadaan terketar ketar...psycho beb mamat tu...dengan taknak senyum nye, kerek nye, pergh...buat gulai jugak aku kang...

mula2 aku ingatkan sorang ja yang nak interview aku, sekali masuk sorang pompuan pulak...nah amik, dua orang terus...lepas suruh kenalkan diri, dia tanya soalan2 basic la kan...umur berapa? tinggal di mana? ada kenderaan ke tak? sanggup kerja lebih masa ke tak? bla3...hah, semuanya aku kata sanggup...nak demand awal2 mana boleh kan...lepas tu dia tanya aku merokok ke tak...dua kali kot dia tanya...hampeh gila, tak percaya yang aku ni tak merokok...maybe mulut aku kering time tu, yela tak sempat nak kiss CHERRY PINK. kan...haha...lepas tu, dia suruh aku explain coding2 filem..ala, yg 18SX n bla3 tu...ada yang aku tak tao...hampeh betol...

haa, ni part menarik...memang aku gebang habis la kan...dia bagi stapler kat aku suruh aku promote kat dia...seolah olah aku ni penjual stapler, kena promote benda tu sampai dia nak beli...haa, memang asam garam aku la kan..bab cakap2 ni...dari a sampai ke z aku gebang...

"okay, apa yang anda dapat lihat sekarang, di tangan saya adalah STAPLER..ataupun kepil kertas...kelebihan stapler ni ye, kalau anda dapat lihat ia diperbuat daripada besi...eh, jangan silap saudara, besi ni direka khas oleh engineer kami supaya tidak disambar kilat...andai kata anda menggunakannya di tengah hujan, nescaya kilat takkan menyambarnya...anda tidak perlu risau...ia juga ada penebat di hujung kepala stapler...jadi, getah ini akan membantu anda untuk tidak berasa sakit apabila anda menekan stapler ini...walaupun ia agak bahaya untuk kanak2, anda tidak perlu risau...kerana apa? kanak2 pon tak berminat untuk main benda ni..sekarang kanak2 lebih cenderung untuk bermain fesbuk...selain itu, anda juga harus membeli stapler ini untuk kesenangan anda...tadi saya lihat anda memegang beberapa helai kertas...anda hanya menggunakan kelip kertas sahaja...ia tidak membantu kerana bila2 masa saja boleh terbukak dan kertas anda akan melayang...jadi, lebih baik anda menggunakan stapler ini...kalernya juga menawan...jadi, nah beli..!"

haa, hamik kau...tergamam mamat tu...dia nak gelak sebenarnya, tapi dia tutup muka dia dengan kertas...nganjeng aku la tu...hahaha...lepas tu dia tanya aku lagi...

penemuduga: apa awak buat sekarang...
aku: err...saya sekarang ni nak mintak part time..sebab saya tengah intern kat octagon petroleum...sebenarnya saya study di UTM skudai...CHEMICAL ENGINEER...

haa, hamik kau..aku saja mention kuat2 chemical engineer tu...biar dia terkedu sekejap...nak kerek dengan aku sangat...terus diam kau tahu...lepastu dia bagi peluang aku bertanya...macam2 aku tanya..gaji laa, pakaian laa, skop kerja laa...actually ada banyak lagi yang dia tanya aku, tapi aku dah lupa..hahaha...

die ade jugak tanya kenapa kami pilih GSC untuk buat part time...aku gebang la kan..tapi si Aizu ni gebang lagi teruk..tahap mintak simpati dah aku rasa...lebih kurang macamni dia cerita kat aku..

"saya nak buat pert time dekat sini sebab saya nak cari duit...duit yang penting sekarang ni...saya praktikal memang guna duit banyak..so, saya dah takde duit sekarang ni...nak makan, minum semua tu kena guna duit...lagipon ini je harapan kami untuk kerja cari duit..nak harapkan elaun praktikal memang tak cukup nak sara hidup.."

okay, susun atur ayat tu aku reka sendiri..tapi isi ayat ada dalam tu la kan...hahaha...aku rasa mamat tu kesian kat kami gamaknya, sebab tu dia bagi kami kerja...acelly, aku ingatkan dalam 2 3 hari lagi baru nak dapat kerja, selang 10,15 minit dia dah kol...

"awak datang kerja esok petang...pakai baju putih lengan panjang, seluar hitam, kasut hitam...POTONG RAMBUT"

melompat aku...aku dengan Aizu da dapat kerja..nampak sangat interview tu hanya syarat je kan...cayalah..terus sayang kat brader yang kerek tu..hehe...rambut aku ni, pandai2 la aku sembunyi bagi nampak pendek..takde mase nak potong derr...so, sapa2 yang nak jumpa aku, datang la ke ALAMANDA ye...wekk..!





p/s: aku suka pop corn...mesti habis aku makan pop corn kat sana..hehe...

6 comments:

Fiffy said...

hahahaha. gila la interviewer tuh. tp congrats la dapat keje. dok rumah sewa mesti kena duit banyak kan. aku dulu intern dekat rumah je. xde pakai duit sgt even intern xde gaji. hehe

nur hidayah isa said...

nmpk ar korang nnti kalo aku tgk wayang kat sana..hehehe..tak penat ke weh keje pastu mintak keje lagi...

Nadia H. said...

giler r remy promoter berjaya..

remySunbae said...

@Fiffy
gilo, ko x dapat elaun? lagi sedih...btw thanx...dtg ah beli pop corn..haha

remySunbae said...

@nur hidayah isa

haha, ko datang la melawat aku dgn aizu...pastu jgn gi kat kaunter die, ko dtg kat kaunter aku...hahahaha...

remySunbae said...

@Nadia H.

hahaha, harus la berjaya..mulut kena manis nak muhong customer..hamik kau...hahaha