30 June 2011

pengalaman seminggu bekerja 24/7...bukan MAX 247..tu jadah namanya..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

peringatan: blog ini bukanlah sebuah diari atau tempat nak cerita kisah rumah tangga sampai hal dalam selimut pon nak dibongkarkan...blog ini hanyalah tempat dimana gossip2 terkini dilemparkan serta perkongsian segala apa yang berlaku di sekitarku...ecewah, kemain nak ada peringatan bagai...

semalam genap seminggu aku bekerja 24 jam sehari..okay tipu...takde lah sampai 24 jam aku kerja, kalau robot takpe la kan...maksud aku, siang aku praktikal dan malam pulak aku buat part time...tipu sangat kalau aku cakap tak letih...tobat letih gila...exhausted tahu...

pagi bangun pukoi 6.30 (eh TERawal la pulak) bersiap pergi praktikal sampai pukoi 5 petang...balik rumah mandi semayang bersiap pulak gi alamanda putrajaya, buat part time dekat GSC...masuk pukoi 7 malam sampai la closing...paling lewat pon pukoi 3 pagi sampai rumah sewa..lepastu tidoq sampai pukoi 6.30 pagi...then bangun pagi pergi praktikal balik...bla3...lepastu rutin harian benda yang sama...pergh, letih dowh....apepon, bile nampak duit, blink3....rasa letih tadi dah jadi segar bugar..hahaha...

actually, bila dah busy macamni, barulah aku rasa aku sangat menghargai masa...kalau masa tidoq tu, memang tidoq sungguh2...memang tidoq yang berkualiti la nak habaq...letak je kepala, terus lena...memang best..kalau sebelum ni sementara nak tidoq sempat lagi berkhayal, terbayang pompuan seksi stim bagai, haaa sekarang nih dah takdak semua tuh...haha, eh termengarut pulak..teeeet.

apa yang boleh aku simpulkan selama seminggu aku bertungkus lumus mencari nafkah untuk anak bini aku ialah aku sangat enjoy dengan kehidupan sekarang...ecewah...kalau sebelum buat part time, masa aku lebih banyak terbuang begitu sahaja tanpa buat apa2...memang membosankan...balik praktikal terperap dalam bilik yang ada air cond, lepastu buang masa tengok cerita, online bagai, pukoi 11 dah mengantuk terus tidoq...derr, tak remaja langsung derr tidoq awai...haha..

at least, bila aku buat part time ni, aku buleh mengenal erti ringgit...betapa susahnya nak dapat duit...kalau tak, gamak takde duit koling mak abah abang kakak...senang2 je mintak duit...tapi bila kita earn duit sendiri, baru kita rasa betapa susahnya nak dapatkan sen...so, bila dah tahu susahnya nak dapatkan duit, takde la lagi aktiviti pembaziran...

alah, bukan banyak sangat pon gaji yang dapat, tapi okay la tu kalau sehari dapat 20 ringgit lebih, daripada tak dapat ape kan...aim cari duit lebih, sebab nak pi KOREA...haaa, ada matlamat tahu...hehehe...tak sabar rase...=))

yang seronoknya buat part time, aku buleh kenal kawan2 baru...semuanya pandai2...ada yang budak arkitek, ada yang ambik kos nuclear, kejuruteraan awam, cikgu pon ade...budak master pon ade...memang semua niat yang sama, nak isi masa lapang..dah la hapening giler...baru kenal sejam, dah macam kenal setahun...tambah2 riuh rendah pulak bahagian aku tu..memang kamceng ah...boss pon tak kerek...yang paling best, aku buleh amakn poop corn sesuka hati aku...eh, ko jangan...pop corn tu feveret aku tahu? takdenye nak muak...

tapi ade la jugak peritnya buat part time tambah2 aku kena jaga kaunter...shot duit tu yang paling fobia...first time aku jaga kaunter haritu, aku bagi shot rm3.40...haaa, dah hampir harga sejam bekerja dah...kena ganti la derr...damn betol...biase lah, kadang2 orang tengah ramai..kita pulak kalut malut..orang order macam2, kita key in salah lalu customer pon terbayar kurang walhal harga asal mahal lagi...jadinye, yg nak kena tanggung tu, orang yang jaga kaunter tu la kan..damn betol..adeyh....tapi semalam aku excess rm11.10...haa, memang terbaik...siap ade excess lagi...aku pon tak tahu camne...maybe tengah kalut2, aku tertekan harga mahal..walhal murah je...so, dalam data harga sekian2, tapi kira duit terlebih...excess la tuh...hehehe...

macam sekarang ni tengah musim transformers...memang ramai gila...tak menang tangan dibuatnya...kalau hari yang ada mid nyte movie, memang balik pukoi 3 lebih la..nak closing bukannye senang, kena cuci bersih segala bagai...lap cermin, basuh itu basuh ini...kira stock dan macam2 lagi laa..tapi bila dah happy2, xde stress, buat kerja ramai2 memang best..sambil buat kerja sambil menyanyi, borak gelak2...siap boleh melawak lagi dengan supervisor..memang terbaek..pengalaman best tuh...korang ade? takde kan... hehe...

erm, sebelom korang blah dari entry ni, better usha dulu gambaq sekeping dua...aku tak sempat nak ambik banyak2, sebab sibuk sangat...lagipun tak dapat full uniform lagi..gituh...niat nak show off je kan..haha...layanz..!

::: cam pantat je aku ghenyeh :::

::: dah nak closing time nih :::

::: yg Dr Rozmey punye, tahu...ko ade? haha :::

::: dok tekan2 benda ni la yang buleh shot tuh :::

 ni je gambo yang ade...tak sempat kot nak ambik banyak2...tak menang tangan...takpe, nanti dah dapat full uniform, aku upload..ecewah kemain...hehe..

p/s: kenapa tajuk entry aku perlu ada nama kumpulan max 247? jadah cam najis je bunyi..damn..!

1 comment:

wawan said...

ak ingt Dr Rozmey da ad kembar baru.sejibik da.haha