30 June 2011

pengalaman seminggu bekerja 24/7...bukan MAX 247..tu jadah namanya..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

peringatan: blog ini bukanlah sebuah diari atau tempat nak cerita kisah rumah tangga sampai hal dalam selimut pon nak dibongkarkan...blog ini hanyalah tempat dimana gossip2 terkini dilemparkan serta perkongsian segala apa yang berlaku di sekitarku...ecewah, kemain nak ada peringatan bagai...

semalam genap seminggu aku bekerja 24 jam sehari..okay tipu...takde lah sampai 24 jam aku kerja, kalau robot takpe la kan...maksud aku, siang aku praktikal dan malam pulak aku buat part time...tipu sangat kalau aku cakap tak letih...tobat letih gila...exhausted tahu...

pagi bangun pukoi 6.30 (eh TERawal la pulak) bersiap pergi praktikal sampai pukoi 5 petang...balik rumah mandi semayang bersiap pulak gi alamanda putrajaya, buat part time dekat GSC...masuk pukoi 7 malam sampai la closing...paling lewat pon pukoi 3 pagi sampai rumah sewa..lepastu tidoq sampai pukoi 6.30 pagi...then bangun pagi pergi praktikal balik...bla3...lepastu rutin harian benda yang sama...pergh, letih dowh....apepon, bile nampak duit, blink3....rasa letih tadi dah jadi segar bugar..hahaha...

actually, bila dah busy macamni, barulah aku rasa aku sangat menghargai masa...kalau masa tidoq tu, memang tidoq sungguh2...memang tidoq yang berkualiti la nak habaq...letak je kepala, terus lena...memang best..kalau sebelum ni sementara nak tidoq sempat lagi berkhayal, terbayang pompuan seksi stim bagai, haaa sekarang nih dah takdak semua tuh...haha, eh termengarut pulak..teeeet.

apa yang boleh aku simpulkan selama seminggu aku bertungkus lumus mencari nafkah untuk anak bini aku ialah aku sangat enjoy dengan kehidupan sekarang...ecewah...kalau sebelum buat part time, masa aku lebih banyak terbuang begitu sahaja tanpa buat apa2...memang membosankan...balik praktikal terperap dalam bilik yang ada air cond, lepastu buang masa tengok cerita, online bagai, pukoi 11 dah mengantuk terus tidoq...derr, tak remaja langsung derr tidoq awai...haha..

at least, bila aku buat part time ni, aku buleh mengenal erti ringgit...betapa susahnya nak dapat duit...kalau tak, gamak takde duit koling mak abah abang kakak...senang2 je mintak duit...tapi bila kita earn duit sendiri, baru kita rasa betapa susahnya nak dapatkan sen...so, bila dah tahu susahnya nak dapatkan duit, takde la lagi aktiviti pembaziran...

alah, bukan banyak sangat pon gaji yang dapat, tapi okay la tu kalau sehari dapat 20 ringgit lebih, daripada tak dapat ape kan...aim cari duit lebih, sebab nak pi KOREA...haaa, ada matlamat tahu...hehehe...tak sabar rase...=))

yang seronoknya buat part time, aku buleh kenal kawan2 baru...semuanya pandai2...ada yang budak arkitek, ada yang ambik kos nuclear, kejuruteraan awam, cikgu pon ade...budak master pon ade...memang semua niat yang sama, nak isi masa lapang..dah la hapening giler...baru kenal sejam, dah macam kenal setahun...tambah2 riuh rendah pulak bahagian aku tu..memang kamceng ah...boss pon tak kerek...yang paling best, aku buleh amakn poop corn sesuka hati aku...eh, ko jangan...pop corn tu feveret aku tahu? takdenye nak muak...

tapi ade la jugak peritnya buat part time tambah2 aku kena jaga kaunter...shot duit tu yang paling fobia...first time aku jaga kaunter haritu, aku bagi shot rm3.40...haaa, dah hampir harga sejam bekerja dah...kena ganti la derr...damn betol...biase lah, kadang2 orang tengah ramai..kita pulak kalut malut..orang order macam2, kita key in salah lalu customer pon terbayar kurang walhal harga asal mahal lagi...jadinye, yg nak kena tanggung tu, orang yang jaga kaunter tu la kan..damn betol..adeyh....tapi semalam aku excess rm11.10...haa, memang terbaik...siap ade excess lagi...aku pon tak tahu camne...maybe tengah kalut2, aku tertekan harga mahal..walhal murah je...so, dalam data harga sekian2, tapi kira duit terlebih...excess la tuh...hehehe...

macam sekarang ni tengah musim transformers...memang ramai gila...tak menang tangan dibuatnya...kalau hari yang ada mid nyte movie, memang balik pukoi 3 lebih la..nak closing bukannye senang, kena cuci bersih segala bagai...lap cermin, basuh itu basuh ini...kira stock dan macam2 lagi laa..tapi bila dah happy2, xde stress, buat kerja ramai2 memang best..sambil buat kerja sambil menyanyi, borak gelak2...siap boleh melawak lagi dengan supervisor..memang terbaek..pengalaman best tuh...korang ade? takde kan... hehe...

erm, sebelom korang blah dari entry ni, better usha dulu gambaq sekeping dua...aku tak sempat nak ambik banyak2, sebab sibuk sangat...lagipun tak dapat full uniform lagi..gituh...niat nak show off je kan..haha...layanz..!

::: cam pantat je aku ghenyeh :::

::: dah nak closing time nih :::

::: yg Dr Rozmey punye, tahu...ko ade? haha :::

::: dok tekan2 benda ni la yang buleh shot tuh :::

 ni je gambo yang ade...tak sempat kot nak ambik banyak2...tak menang tangan...takpe, nanti dah dapat full uniform, aku upload..ecewah kemain...hehe..

p/s: kenapa tajuk entry aku perlu ada nama kumpulan max 247? jadah cam najis je bunyi..damn..!

29 June 2011

susah sangat ke nak bagi signal? sesenang abc 123...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

jom santai lepak2 nak...memandangkan aku nak tunggu loading page internet ni lambat cam gampang, habis tertunggak kerja aku...nak cari info fasal power generation plant dekat malaysia nih saja dah makan masa lama gila...nak cari fasal plant operation lagi, memang cam tahik lah dengan internet cam siput babi nih...yela, satu page kena tunggu 5 minit...memang melatih tahap kesabaran aku betol la wifi ofis nih...nak post entry ni sat lagi pon entah berapa lama pulak aku pon tak tahu...ni yang nak start membebel nih..surrender ah aku wordless wednesday...cukuplah 3 ja kan...(ada kat previous post) aku bukan ape, aku tak puas kalau tak menaip panjang2 dalam entry belog...ko jangan, aku memang gian menaip laju2 panjang2 sampai typo belungguk dalam belog...boleh release tensen dowhhh...kalau setakat nak taip 1,2 perkataan pastu post, memang bukan aku la tuh..haha...

kalau sebut fasal tensen, memang aku tensen bila teringat peristiwa semalam...tensen tahu, tensen...mana taknye, pagi2 buta lagi dah kena maki carut dengan aku...

"woi, bagi SIGNAL la BODOH...!!!"

haaa, hamik kau terkejut kena bodoh degan aku sekali...kuat la jugak aku jerit dekat sebelah telinga pemandu kereta wira semalam...memang bodoh tak reti bagi signal..bukan susah pon kan...tak perlu nak anggap remeh sangat la kot signal nih...boleh bawak mati ko tahu...okay, wahai pembaca budiman sekalian...korang bayangkan, dari lane kiri nak ke lane kanan suka hati mak bapak die je masuk pintas aku...aku dah lah tengah laju time tuh kan...sekali tanpa signal, terus masuk depan aku...mahunya tak terkedu aku time tuh...nasib baik tindakan rifleks aku sangat lah cepat...terus tekan brek kaki tangan serentak la kan...bukan tu saja, sekali dengan mulut aku tersemboq maki hamun...haaaa, hamik kau...

dah lah tayar moto aku tak berapa nak ada rambut...dah uzur dah gamaknya, habis luruh rambut...tak sempat nak pergi yun nam hair care bagi tumbuh balik rambut kat tayar aku tuh...kalau selalu brek mengejut, memang tersungkoq jugak aku kat atas jalan raya...buleh buat daging hancoq kena sagat dengan lori...kalau kita naik motor sorang2 lain efeknya...inersia naik sorang dengan inersia naik dua orang lain...time kejadian tu pulak aku naik dua orang dengan member aku..memang sikit lagi nak terhumban la kan, nasib baik aku pro..hahaha...damn..!

so, pengajaran buat rakan2, tak susah pon kalau nak bagi signal...lagi satu, jangan la pulak bila dah bagi signal terus masuk lane ke ape...baru bagi signal terus belok..ko gile..! ape ko tak masuk kelas time ko nak amik lesen dulu2? haish, manusia2...kita sebagai pengguna jalan raya, haruslah memikirkan keselamatan diri dan orang lain...masing2 kongsi trek yang sama, haruslah sama2 menjaganya...aku taknak mati atas jalan raya...yela, kemalangan maut paling ngeri aku rasa...memang tak sempat nak mengucap, zasssss mati...nauzubillah...habis pecah kepala, putus badan, hancoq leboq dengan otak entah kemana, tangan dalam kereta kaki seberang jalan...uuiiiih, mintak simpang laaa....

eh dah lah, nak lebih2 lak...haha...jom kita sambung kerja...saya memang rajin bekerja...huh...haa, sebelom korang belah, sila2 lah usha gambaq suwit, best, cun kat bawah ni..kot la lepas tengok, still nak jugak bawak moto kereta cam harrem...layan..!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.








thanx to hincik google sebab sponsor gambaq2 menarik kat atas nih...haa, aku nak upload gambaq ni pon jenuh pejam mata...nak muntah aku nengok...dah la aku takot darah...itu fakta okay, bukan auta...so, harap2, kita sama2 insaf lepas tengok gambaq2 yg menyayat hati nih...sama2 kita insaf la ye...ingatlah orang tersayang... =)

p/s: transformers dah keluar...xde mase la pulak nak tengok...esemen...kentut betol..!

WORDLESS WEDNESDAY #3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

peringatan sebelom menarik cursor ke bawah: kalau korang ada sakit jantung ke, nak terberak ke, geli nak tengok benda berdarah ke, JANGAN TENGOK DAN BOLEH BELAH DARI SINI...aku taknak tanggung kalau ada sapa2 mati terkejut...hahaha...(ayat cam tahik)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
haa, nebes lettew...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
sabaq naaa...jangan kalut2...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaa....

::: haa, terkejut kau :::

ni tangan kawan aku...eh, ni memang betol2 putus okay ibu jari die, bukan nak berlakon letak pencelup ke ape...kalau tak silap aku, die tengah buat ape ntah dekat mesin atas kapal...biase laa, budak ALAM...lepastu, one of his fren ni tak tahu die tengah baiki mesin, then terus gi ON kan mesin tersebut lalu TERKISAR lah jari die...uuuh, sakit wei...! alaaa, aku dah taip panjang dah nih..mana tema WORDLESS WEDNESDAY kalau dah panjang gini menaip...layan je lah...hehe...

WORDLESS WEDNESDAY #2

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

demi duit, sanggup lumoq satu badan dgn glitters nih...macam mana la dia nak buang semua tu...susah kot..

::: ouh, gambaq tak clear...tangan vibrate..haha :::

WORDLESS WEDNESDAY #1

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

hollaweyh, first time aku nak try wordless wednesday nih..aku memang susah kalau nak buat entry taip sikit2, selalunya nak taip panjang je kan sampai tak laat nak baca..damn...(ha tengok, dalam dok kata tak mau taip panjang2 pon, still panjang jugak an...layan je lah..)...so sempena rabu tanpa kata nih, aku akan try kawal nafsu gersang aku menaip panjang2...so, layan gambo nih...teeeeeeeeeeet...

::: nak pop corn, mai kat aku..haha :::

24 June 2011

entry spontan dari aku...tak sampai 15 minit...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

eh, tajuk aku tu buleh diterima akal ke? macam bukan tajuk je...damn..!

okay, aku ingat tak mau update belog hari ni sebab banyak kerja kat ofis...tapi TERHABIS awal la pulak kan kerja aku ni haaa...sementara ada masa lagi 30 minit, aku pon bertekad nak conteng sikit sebanyak kat belog nih...yela, time ofis hour la aku buleh nak update belog pon, kalau kat umah sewa memang tak sempat dah..balik sat lagi terus mandi semayang terus belah gi Alamanda pulak...oh, terasa sangat rajin diri ini...24/7 kerja...almaklumlah, nak bagi makan anak bini kat rumah...kalau aku tak cari duit, sapa nak bagi? hampa? hampeh ada la...damn..!

aku sebenarnya takdak point pon harini..memang taktau nak tulis pasai apa...satgi kalau cakap bab agama, tak kena cara, salah pulak kan...kalau nak cakap isu politik, memang harapan laaa...aku memang tak amik tahu langsung bab2 politik nih...mengarut ja, bukak paper menteri sana liwat menteri sini, bukak internet, menteri sini buat rakaman sex dengan bini datok sekian sekian...bukak belog politik pulak pakat dok maki hamun hang aku...hah, pening kepala...(eh, awat aku rasa loghat kedah aku harini sangat lah piauwww sangat?)

okay, korang pernah rasa malu ya amat dak? malu tahap gaban bin gampang? apa korang buat kalau korang malu? nak sorok kepala bawah bantal kah? tapi kalau bantal takdak, nak sorong kat mana? bawah meja? bawah kerusi? dalam baju? lari masuk tandas sumbat kepala dalam mangkuk jamban lepastu flush 40 kali? ke korang wat bodo je? wat muka tebal macam takde bende yang terjadi...wah, gempak...

okay, tu bab malu..kalau bab KANTOI macam mana pulak...kalau lah korang terKANTOI sesuatu perkara yang perkara tu sepatutnya tak perlu orang tahu pon...tapi terkantoi dengan member korang...apa perasaan korang? malu? wadafak? hanjeng? nak bunuh diri? nak rasuah member tu supaya simpan rahsia korang? wat bodo jep? bunuh member korang tuh sebab takot die sebarkan benda yang terkantoi tadi? atau korang nak cover lagi sedangkan bukti KANTOI tu memang depan mata dah...

contoh laa kan...korang ni lesbian...lepas tu asyik dok bukak website lesbian ja...hamik kau contoh tak boleh blah kan...lepastu sedang asyik usha fefet, tetek barang BITCH dalam website tu, tiba2 terKANTOI dengan member sendiri yang selama ni tak tahu pon yang ko tu lesbian...ha, mahu tak tersembul bijik mata tengok ko tengah stim merembes layan nafsu gersang...okay, aku mals nak cerita lucah banyak sangat..nanti kena cop benda lain pulak..haha...so, ape yang nak dibuat time tu...wuwuwuwu malu kan...hahahaha...ni contoh je okay..takde kaitan pon dengan sape2...

dahtu nak cover macam2 lagi ke? walhal bukti dah depan mata...damn..!

"eh, awak jangan salah faham...kite bukan lesbian tao...awak jangan pandang macam tu kat kite...awak, awak percaya kite kan...kite tak sengaje nak bukak website ni...kite ingatkan ni link ceramah agama fasal hukum hakam melayan suami...sekali bile kite bukak, terkeluar web site gersang ni...awak percaye kite kan? sumpah, kite tak lesbian pon..kalu kite lesbian, mesti kite dah raba2 awak kan...betul, kite ingat link ceramah agama tadi..."

ha, hamik kau...link ceramah agama takleh blah...hahaha...still jugak nak menegakkan benang yang basah...tapi okay la kan, at least die nak mengcover diri...benda aib, mesti la taknak sape2 tahu...berdosa tahu, membukak aib orang...oaky, ni sebagai contoh aje...jangan pandai2 kate ade lesbian terkantoi pulak...haha...memang aku saja amik contoh lesbian walhal banyak lagi contoh lain kan...hahaha layannz..!

fuhh, ecelli ni idea spontan je nak wat entry nih...okay, dah nak balik dah...ni entry terpantas aku rasa...tak sampai 15 minit aku up entry ni...hahaha...bak kata nadia, sejak intern ni, degree chemical engineer dah bertukar jadi degree in typing...haha...okay jugak, melatih speed menaip aku yang dulunya macam ayam patuk nasik...sekarang macam kilat..oke, tipu..! eh, dah la tu..nak balik daa...babai...(aku malas nak upload gambaq untuk entry kali ni, so maaf la ye...wekk..)

23 June 2011

kecanggihan zaman 3030...dahsyat wooo..tanjat boboi...!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

zzzzzZZZZzzzzz....aku pon tak faham kenapa bila nak bagitahu yang kita ni tidoq, mesti ada huruf Z berderet kat kepala? kenapa ye? walaupon aku tak tahu apa punca letak huruf Z, aku still nak letak jugak sebab aku nak bagi tahu yang aku tidoq TERTIDOQ dekat ofis dari pukoi 10 sampai 12 tengahhari, hamek kau...! punya la sedap tidoq sampai 2 jam aku balun..memang puas...bukan sengaja nak tidoq, tapi aku pon tak sedaq bila masa aku boleh tertidoq...haish, abis lah reputasi aku sebagai pekerja berwibawa cemerlang gemilang terbilang kacak bergaya kalau macam ni...hurmmm...

::: haa, aku tak tipu..nampak tak huruf Z kat kepala dia? kan kan kan... :::

ni mesti sebab nasik lemak mokcik pagi tadi...aku balun sebungkus besaq pulak tu...sampai ofis pukoi 8 pagi terus terjah bilik pantri rembat nasik lemak...menjilat jari wooo....nasib baik boss tak sampai lagi, kalau tak, TANJAT BOBOI....selalu orang kata sebab nasik lemak kita mengantuk...memang terbukti..tak sampai berapa minit aku dah lali...tersengguk2 aku kat ofis...lepas tu waktu bila aku tidoq pon aku tak tahu...sedaq2 boss bukak pintu, aku apa lagi segaq terus...fuhh...!

eh sorry la guys, aku bukan nak cerita rutin aku kat ofis, bukan....aku nak cerita fasal MIMPI yang aku MIMPI time aku tidoq tadi...ha, kemain sempat mimpi lagi tahu...bukan mimpi basah oke...takkan dah mimpi semalam nak mimpi lagi pagi ni kan? ups..! argh lucah...abaikan...memang mengarut la mimpi aku ni, so jangan pertikai la kejap aku kat sini, kejap aku kat sana...haha..
.
.
.
.
.
begini ceritanya.....dingdingdingding......
.
.
.
.
.
aku tak tahu macam mana aku boleh hang out dengan kawan yang aku langsung tak kenal...memang tak ingat la muka dorang...aku jalan2 pusing2 naik teksi, naik basikal, jalan kaki, naik lori semua ada...haaa, dahsyat kot...aku tak tahu bila masa kami tukaq kenderaan, tiba2 dalam lori, lepas tu dalam kereta pulak dan seterusnya...lepastu dah penat meronda gelak2, tiba2 kami masuk kat dalam video clip LADY GAGA...lady gaga oke...jangan memain...kami berjalan dalam video clip talipon, ala yang lady GAGA dengan beyONCE tu...yang seksi gila tu...tapi yang pasti dorang tak nampak kami pon...ke, sebab aku minat lady GAGA ni, sampai mimpi masuk Vclip die..hah, layan..! sapa tak pernah tengok vclip tu, tekan sini...kot la kan tak pernah tengok...asyik tengok video maria ozawa je ke...

::: ni dia scene yang kami masuk, memang menarik tengok ada talipon kat kepala GAGA :::

lepas tu tiba2 ada dekat shopping complex mana pon aku tak tahu..macam canggih ja..zaman 3030 nanti gamaknya...baju kasut sume dah tak letak dalam rak...semua melayang layang kat udara...kalau nak try baju, tak payah susah2 masuk fitting room bogel dulu pastu pakai baju yang nak try, haa tak payah dah...kita pejam mata, tunjuk baju yang kita nak try, dalam masa beberapa saat dah ada kat badan kita dah...ajaib tahu, ajaib..! aku ternganga dalam mimpi tu...ntah2 dalam dunia realiti, time aku tidoq tu pon aku ternganga jugak..haha...mimpi oo mimpi...

lepastu kami ada pulak dekat atas bangunan yang paing tinggi...bukan menara KLCC okay..entah berliku liku bangunan tu...terapung kot sebab tu boleh tinggi...yela, zaman dah canggi, tanah semua dah penuh dengan bangunan..so, bangunan semua dah jadi dua lapis...yang lapis atas semua terapung atas bangunan lama...eh, faham tak ni? haha...memang menarik...tiba2 tengah kami teruja tu....jeng3...

ada sorang pompuan nak bunuh diri...dia berdiri dekat tebing bangunan, nak terjun la kan...kami nampak kejadian tu, terus takot la...bajet hero nak gi selamatkan pompuan tu...lepas tu kalau kita nampak benda2 macam tu, harus lah kita terfikir polis dengan bomba kan...tiba2 ja lepas kami imagine ada bomba dengan polis, terus dorang sampai...haaa, lagi satu benda ajaib..!!! tak payah koling2 mesej2 dah nanti...just pejam mata imagine, terus sampai...gila sempoi, kalau korang imagine boipren gurlpren korang time nak tidoq, terus dorang sampai...habis la maksiat berleluasa zaman akan datang...haha...

lepas dah terkejut dengan kedatangan polis bomba bagai tuh, kami pon sama2 nak selamatkan pompuan tu daripada bunuh diri..nak tahu apa pompuan tu buat sebenarnya?? dia bukan nak bunuh diri..tapi dia nak bunuh anak dia yang baru lahir...dia tengah pregnant time tuh...time tu jugak dia beranak, and time tu jugak dia humban anak dia jatuh ke bawah bangunan...memang tragis gila kejadian tu...nak lagi dramatik, lepas dia lempaq anak dia macam lempaq kasut, tiba2 kapal terbang berkuasa tinggi kelajuan selaju kilat melanggar anak dia tadi...habis hancur berkecai...mak aih, kami apa lagi...tergamam terkedu la kan...ingat, ni semua mimpi...mimpi....jangan kata aku over pulak...haha...

lepas kami terkedu, tiba2 kami kembali ke zaman dulu2...time tu kan, semua orang kaler hitam putih ala2 cerita dulu2...kami ja yang ada warna...ha, menarik tak? disebabkan kami ja yang ada warna, dorang dah  pelik...memang jakun gila tengok kekacakan kami insan berwarna berbanding dorang yang hanya hitam dan putih...haaa todia...lepastu, disebabkan kami ni lain daripada yang lain, salah seorang daripada mereka bagi cadangan...dia kate..

"kita pon nak ada kaler jugak..apa kata kita rebus dorang, kita makan..mesti bila kita makan dorang manusia berwarna ni, kita pon akan ada warna sama..."

haa, hamik kau...dah macam cerita orang putih dah..yang makan2 orang tuh...kecut perut wei...macam real walaupon hanya mimpi...kami lari lintang pukang la, tapi disebabkan kami ni berwarna, memang boleh cam la kan...tiba2 kami terjumpa satu bilik apa ntah, memang gelap...kami pon sembunyi kat dalam bilik tu dengan harapan dorang takkan jumpa...gila ke ape, nak kena bunuh mesti la takot kan...tiba2, dengar bunyi tapak kaki semakin kuat..alahai, cuaknya...tanpa diketuk pintu, dorang terus bukak pintu...tiba2...

tiba2, BOSS AKU YANG MASUK hamik kau..!!! rupanya dah bukan dalam mimpi, memang boss aku yang masuk betol...damn giler..! nasib baik die tak perasan aku tidoq...apepon, aku syukur sangat boss aku yang masuk, kalau manusia yang tak berwarna yang masuk, memang dah mati dah aku rase...bila dah mati, xde la entry ni kan...hahaha.,,baidewei, memang mengarut la mimpi aku tadi...lepas terjaga terus segar bugar...fuhh..!!! terbaek..! okay dah, jom sambung wat kerja...babai..!!

p/s: best gila dunia zaman akan datang, serius best...aku dah dapat gambaran dunia akan datang, anda bila lagi? so, baik gi tidoq..kot2 mimpi dunia akhirat ke? dalam neraka ke? insaf terus..! haha...

22 June 2011

interview part time GSC mengalahkan interview nak intern kat Schlumberger...(part 2)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

sambungan....

aku ingatkan interview nak apply intern kat Schlumberger ja yang kemain straight...rupa2nya interview kat GSC pon cam sama naik...bapak banyak soalan yang ditanya...dah macam interview nak kerja jadi engineer ke ape kan...lepas dapat panggilan telefon, aku ingatkan dia nak interview sembang2 borak2 gelak2 je..sekali gi sana, hamek kau...interview betol2..siap masuk dalam bilik sorang2, duduk dekat meja bulat bertentangan dengan si tukang interview...haaa, mahunya tak nebes...stress tahu, stress...

nak kata betapa kereknya si penemuduga tu, memang tak tao nak habaq la kan..yela, dah tempat tu dia punya..harus la dia up dada dia ye dak...awal2 sampai dah kena marah...damn gile...

"semalam saya cakap suruh datang pukul berape? tapi sekarang pukul berape?"

haa, hamek kau...ayat pembuka bicara dah kena bom...mao tak terkelu lidah aku dengan aizu...tapi Aizu menjawab jugak...aku dah diam dah...yela, kang menjawab lebih2 kang, tak dapat kerja pulak kan...so, layan je lah...

dah sampai kat bilik interview, kena masuk sorang2...ha todia...aku masuk dulu...Aizu terpacak kat luaq bilik...dia pon mesti nebes kan, siap letak telinga rapat kat pintu nak dengaq apa yang kami sembang..haha...dengan lagak coolnya, aku pon duduk...serius aku sopan okay...berlakon gila...macam2 soalan dia tanya...soalan first..

penemuduga: plis introduce yourself in ENGLISH...(sambil membuka mata luas)

amboih kau, tak perlu nak tekankan sangat kot perkataan IN ENGLISH tu...buleh haih aku nak speaking..mentang2 aku tulis aku lepasan SPM, matrik ja, dah pandang rendah kat aku kan...of course la aku tak cakap aku ni student UTM pada mulanya, takot tak dapat kerja..haha...so, aku pon introduce la diri aku dalam keadaan terketar ketar...psycho beb mamat tu...dengan taknak senyum nye, kerek nye, pergh...buat gulai jugak aku kang...

mula2 aku ingatkan sorang ja yang nak interview aku, sekali masuk sorang pompuan pulak...nah amik, dua orang terus...lepas suruh kenalkan diri, dia tanya soalan2 basic la kan...umur berapa? tinggal di mana? ada kenderaan ke tak? sanggup kerja lebih masa ke tak? bla3...hah, semuanya aku kata sanggup...nak demand awal2 mana boleh kan...lepas tu dia tanya aku merokok ke tak...dua kali kot dia tanya...hampeh gila, tak percaya yang aku ni tak merokok...maybe mulut aku kering time tu, yela tak sempat nak kiss CHERRY PINK. kan...haha...lepas tu, dia suruh aku explain coding2 filem..ala, yg 18SX n bla3 tu...ada yang aku tak tao...hampeh betol...

haa, ni part menarik...memang aku gebang habis la kan...dia bagi stapler kat aku suruh aku promote kat dia...seolah olah aku ni penjual stapler, kena promote benda tu sampai dia nak beli...haa, memang asam garam aku la kan..bab cakap2 ni...dari a sampai ke z aku gebang...

"okay, apa yang anda dapat lihat sekarang, di tangan saya adalah STAPLER..ataupun kepil kertas...kelebihan stapler ni ye, kalau anda dapat lihat ia diperbuat daripada besi...eh, jangan silap saudara, besi ni direka khas oleh engineer kami supaya tidak disambar kilat...andai kata anda menggunakannya di tengah hujan, nescaya kilat takkan menyambarnya...anda tidak perlu risau...ia juga ada penebat di hujung kepala stapler...jadi, getah ini akan membantu anda untuk tidak berasa sakit apabila anda menekan stapler ini...walaupun ia agak bahaya untuk kanak2, anda tidak perlu risau...kerana apa? kanak2 pon tak berminat untuk main benda ni..sekarang kanak2 lebih cenderung untuk bermain fesbuk...selain itu, anda juga harus membeli stapler ini untuk kesenangan anda...tadi saya lihat anda memegang beberapa helai kertas...anda hanya menggunakan kelip kertas sahaja...ia tidak membantu kerana bila2 masa saja boleh terbukak dan kertas anda akan melayang...jadi, lebih baik anda menggunakan stapler ini...kalernya juga menawan...jadi, nah beli..!"

haa, hamik kau...tergamam mamat tu...dia nak gelak sebenarnya, tapi dia tutup muka dia dengan kertas...nganjeng aku la tu...hahaha...lepas tu dia tanya aku lagi...

penemuduga: apa awak buat sekarang...
aku: err...saya sekarang ni nak mintak part time..sebab saya tengah intern kat octagon petroleum...sebenarnya saya study di UTM skudai...CHEMICAL ENGINEER...

haa, hamik kau..aku saja mention kuat2 chemical engineer tu...biar dia terkedu sekejap...nak kerek dengan aku sangat...terus diam kau tahu...lepastu dia bagi peluang aku bertanya...macam2 aku tanya..gaji laa, pakaian laa, skop kerja laa...actually ada banyak lagi yang dia tanya aku, tapi aku dah lupa..hahaha...

die ade jugak tanya kenapa kami pilih GSC untuk buat part time...aku gebang la kan..tapi si Aizu ni gebang lagi teruk..tahap mintak simpati dah aku rasa...lebih kurang macamni dia cerita kat aku..

"saya nak buat pert time dekat sini sebab saya nak cari duit...duit yang penting sekarang ni...saya praktikal memang guna duit banyak..so, saya dah takde duit sekarang ni...nak makan, minum semua tu kena guna duit...lagipon ini je harapan kami untuk kerja cari duit..nak harapkan elaun praktikal memang tak cukup nak sara hidup.."

okay, susun atur ayat tu aku reka sendiri..tapi isi ayat ada dalam tu la kan...hahaha...aku rasa mamat tu kesian kat kami gamaknya, sebab tu dia bagi kami kerja...acelly, aku ingatkan dalam 2 3 hari lagi baru nak dapat kerja, selang 10,15 minit dia dah kol...

"awak datang kerja esok petang...pakai baju putih lengan panjang, seluar hitam, kasut hitam...POTONG RAMBUT"

melompat aku...aku dengan Aizu da dapat kerja..nampak sangat interview tu hanya syarat je kan...cayalah..terus sayang kat brader yang kerek tu..hehe...rambut aku ni, pandai2 la aku sembunyi bagi nampak pendek..takde mase nak potong derr...so, sapa2 yang nak jumpa aku, datang la ke ALAMANDA ye...wekk..!





p/s: aku suka pop corn...mesti habis aku makan pop corn kat sana..hehe...

interview part time GSC mengalahkan interview nak intern kat Schlumberger...(part 1)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

sapa yang berani kata DUIT tak penting, mai nak luku kepala sekor2 mai...ha, todia nak habaq betapa pentingnya duit untuk aku survive sekarang ni...yela, sekarang tengah intern, mana scholar JPA masuk kan...nak claim kena tunggu bukak sem nanti, alamatnya mati kebulur la aku kat sini...nak mengharapkan elaun intern ni, ujung bulan baru dapat, tu pon tak cukup der...buat lekat celah gigi je elaun kat sini...damn...so, dengan saki baki elaun JPA yang sem2 lepas pon da menghampiri zero sen, terpaksa lah aku bergantung harap kat mak bapak aku yang sangat memahami kesusahan anak mereka ini..cewah...tapi sampai bila nak mengharap kat mak bapak kan...

mak, nak seribu...dua ribu yang mak bagi minggu lepas dah habis laa...

haa, gila kau..ingat mak bapak cap duit ke ape? senang2 nak mintak duit...yang mak bapak kau pagi petang siang malam cari duit bersengkang mata, tak pulak fikir kan...ish3...so, dengan rasa tanggungjawab dan segan nak mintak banyak2 kat mak bapak, mesti la kena cari inisiatif lain kan...alah, setakat gi intern bukak laptop dari pagi sampai petang, kejap tidoq kejap bangun, kejap tengok citer korea, kejap lepak kat tandas, takde lah penat sangat kan..kalau penat pon, penat nak menunggu pukoi 5 petang ja, sebab nak balik...damn..!

lepas keje, lepak kat rumah sewa, bukak lap top lagi...sambung tengok citer korea lagi sampai berbuih mulut tengok peha gebu dahi licin minah korea...haish, takleh jadi ni..macam buang masa ja aku rasa...daripada aku duduk melangut buang masa mengharapkan duit turun berterabur dari langit, baik aku cari keje part time ye dak...start petang lepas intern, sampai tengah malam pon jadi la kan...balik umah terus tidoq, esok pagi bangun terus gi intern..wah, gitu semangat hamik kau...yela, kalau keje boleh la jugak nak kumpul duit nak gi GOP korea nanti...takde la ralat sangat, kalau gi korea tak kan taknak beli mende kan...bila ada duit baru boleh shopping kat sana, tak pon keluaq date dengan Girl Generation ke, IU ke...baru puas..!

disebabkan aku dengan Aizu mempunyai persamaan yakni keinginan membuak buak nak cari sen, kami pon mengikut kata hati prof Cat, buat part time dekat GSC...eh, aku dok sebut GSC ni, korang tao tak menatang apa ni? Golden Screen Cinemas laa...kami pon mintak la part time job kat GSC Alamanda Putrajaya...gigih kau, dari bangi ke Alamanda...amik borang, amik gambar passport bagai, lepastu esoknya gi lagi submit borang...fuhh, gigih...lepastu kena pulak tunggu call untuk interview...haa, bab interview ni, nanti aku UP entry baru naa...hehe..sangat mencelakakan diri aku...aigoo...

::: sapa tak kenal, memang noob...haha :::

so, dalam 2,3 hari lepas submit borang memang nebes la kan..pantang ada number yang tak dikenali masuk dalam fon, mesti ingat orang GSC yang call panggil interview...memang bersiap sedia dah..dalam dok berjaga-jaga tu pon aku terlepas okay...boleh pulak, dia call nak panggil interview time aku tengah kerja...aku silent fon kan, memang kalau dia vibrate atas meja memang sah2 aku tak dengar...almaklumlah, fokus wat kerja...walhal dok berfesbuku ni haaa...dah terlepas call, baru menggelabah...yang si Aizu dah mesej bagitao orang GSC dah call dia..aku gelabah tahap dewa la kan, takot terlepas peluang...buat dia kata aku tak dapat kerja sebab tak alert panggilan telefon, tak ke naya? aku pon call la dia balik...berbuih telinga aku dengaq bunyi ring tone, tapi langsung tak angkat...memang kecewa habis la der..

tapi tetap tak putus asa, petang kemarin aku gi jugak interview...haa, hamik kau...

interview GSC mengalahkan interview nak intern kat Schlumberger....

hampeh..! kemain straight abis, sampai nak terberak aku....macam2 soalan ditanya...haish....

bersambung................

p/s: gua takdak sen, gua tak pandai mencuri okay...gua cari yang halal..anda??

21 June 2011

review: pelembap bibir yang owsem..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

awat, kalau gamak nampak laki2 yang terlalu jaga penampilan, pakai minyak wangi semerbak kasturi, rambut nak mengalahkan perempuan punya seting hamek kau, baju nak iron kemas2, dress up nak stylo gila, beg kasut baju seluaq nak kena ikot tema, pakai spender mahal2 nak bagi nampak tag segala, muka pantang berminyak harus lap dengan tisu minyak, kalau gemuk asyik nak kurus sampai makan pon tak mao, dahtu hampa nak kata GAY or METROSEKSUAL la...(todia, intro kemain nak kontroversi..haha) jangan silap kawan2, METROSEKSUAL tak semestinya GAY dan GAY semestinya METROSEKSUAL..haaa, gituh konsepnya...ni bukan aku yang buat fakta ni, tapi kebanyakan belog, ceramah, motivasi, even wanita hari ini pon ada bincangkan isu ni...(nahh, tengok wanita hari ini tak bole blah)


eh, apa aku melalut ni...aku saja wat intro gini sebab entry kali ni aku nak wat review fasal salah satu produk kecantikan kehenseman yang aku guna...hellow, dah barang baik, takkan nak simpan sorang2 ye dak...harus la aku share demi kebaikan bersama...ecewah...aku wat inro gini bukan apa, mulut orang ni susah...nanti ada yang cakap..

"eleh, laki2 pon nak pakai macam2 mengalahkan perempuan"
eh kau jangan, sekarang ni mana nak cari laki2 yang selekeh tak pakai minyak wangi, bau ketiak, peluh masam, muka berminyak, rambut berserabai dah...majority laki2 dah punyai kesedaran betapa pentingnya penampilan diri okay...kau jangan ingat pompuan ja nak cantik, laki2 pon nak hensem...huh..oke dah beleteaq sikit2, kita terjah produk baru...layaannnzzz....
.
.
.
.
.
CHERRY PINK LIP 
::: MENGEMBALIKAN TONA WARNA BIBIR ANDA :::

.
.
.
.
.
haaa, mesti ramai yang mengalami bibir kering sampai merekah kan? kalau ditanya, apa yang korang guna, mesti ada yang cakap guna lipice, lipstick, vaseline, lipbum n bla3 kan..kalau yang kedekut tu, letak ayaq lioq ja kat bibir konon nak bagi lembap...ceyt geli aku tengok...semua produk tu aku dah pernah guna tapi cam gampang je...lagi kering ade laaa...sebelom ni aku pakai vaseline, aku ingatkan buleh elok sebab ramai yang rekemen vaseline buleh lembapkan bibir..tapi bila aku pakai, lagi kering...mula2 je die macam lembapkan bibir, lama2 rasa macam ada selaput petroleum yang kering dekat bibir aku...haaa, jangan memain sampai berminyak la bibir aku pakai benda alah tu...so, kesimpulannya....

VASELINE ----> FAIL
ada sekali tu, aku guna lipice yang rasa buah tu...alaa, yang rasa strawberry, lemon, pastu ada yang rasa sedap gila macam nk jilat kiss bibir sendiri...memang sedap..bau pon wangi...asyik dok tenyeh ja kat bibir aku ni haaa...aku pakai sampai habis pon sebab sedap rasa dia...tapi hakikatnya still kering...kalau beli yang takde pewarna, memang hitam la bibir aku...macam perokok tegar hamik kau...lepastu, still jugak kering lagi...so, kesimpulannya....

LIPICE ---> FAIL

dah semua pakat nak fail, aku pon tak pakai ape langsung la sejak dua menjak nih..biar je kering...kalau tengok bibir sendiri, memang kompius "eh, ni bibir ke jalan tar?" todia, hyperbola sangat nak habaq betapa merekahnya bibir aku...lepastu, dah teruk sangat member aku yang cantik sexy cun hawt gojes rekemen kan aku produk ni......

memang best kalau aku pakai...bukan saja melembapkan bibir, siap mencerahkan bibir aku kot...kalau dulu nmpak gelap macam perokok tegar walaupun aku tak hisap rokok, lepas aku pakai benda ni memang jadi pink la....rasa best sangat...bila aku sebut pink, jangan la dok imagine sampai macam pakai lipstick kaler pink...maksud aku, nampak segar la bibir aku ni...

okay, jom kita review sikit produk nih...

product: BIOGLO CHERRY PINK
type: LIP CREAM
use for: LIPS n NIPPLES (wiwit, nipples tuuu....)
made in: TAIWAN
supplier: COSWAY
direction for use: squeze a small amount of the cream and smooth onto lips.
price: RM 22.00

this product is recommended to:
  • Those with darkened or discoloured lips & nipples
  • Those with chapped, flaking or dry lips
  • Lipstick users to prevent further discolouration due to regular use of lipsticks
  • Those who wish to restore the natural colour of lips & nipples



 ::: sebelom :::

 ::: selepas :::

so, kalau berminat boleh dapatkannya di semua stokis COSWAY di seluruh Malaysia...kalau jadi ahli boleh dapat murah sikit...aku pon tak ahli, tapi aku guna kad orang lain...hehe...kiranya aku puas hati la pakai benda nih...tapi orang kata ni produk untuk perempuan..peduli apa aku, asalkan aku rasa best, sesuai dengan diri aku, menawan, kira okay la kan...haha...so, kalau sapa2 yang ada masalah bibir kering, try la produk ni...insyaALLAH best...asyik nak pakai ja, dok saja2 pon nak pakai...gud lux..!

p/s:  pakai benda ni kat bibir, bila tengok cermin rasa macam nak kiss bibir sendiri..haha okay tipu..!

20 June 2011

terima kasih BODY SHOP n SURIA FM...lebiu..!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

cepat sungguh masa berlalu...(cewah, kemain intro) pejam celik pejam celik dah sebulan aku intern kat OCTAGON petroleum nih...dan boleh dikatakan setiap weekend ade je aktiviti yang nak dibuat..pokoknya, memang tak pernah lekat di rumah sewa la kiranya sepanjang weekend selama sebulan kat sini...kejap gi sana, kejap gi sini...bajet macam foreigner pulak segenap penjuru KL aku nak pusing...rasa tak larat pusing dengan moto, naik tren..gamak tak larat naik tren, naik kereta...dah kalau asyik meronggeng ja, memang fulus tak pernah melekat dalam wallet la...keluaq macam ayaq ja...arini draw duit, petang satgi lesap...adeyh..!

okay, dah nak masuk isi penting dah...kalau boleh rasa macam nak share semua benda yang berlaku dekat belog ni...lantak la ada orang nak baca ke tak..haha...takpa, slow2...memang macam2 topik yang aku nak cerita pasni...tapi, unuk entry kali ni, aku nak cakap yang aku....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SANGAT BERTUAH SEBAB DAPAT HADIAH DARI BODY SHOP n SURIA FM...!!!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

::: haah, program fasal STOP SEX TRAFFICKING :::

wiwit...jangan heran kenapa aku seronok lebih...haruslah kau, sebab aku jarang kalau nak bertuah dapat hadiah bagai nih...macamana aku buleh dapat? haaa, nice..

kemarin aku pusing2 pavilion dengan AIZU n abang beliau...tak kenal aizu? klik sini kalau nak berkenalan...one of my bestie gak lah...so, niat di hati nak tengok wayang..cerita GREEN LANTERN...sekali penuh gila hanjeng hamik kau...memang tak dapek la nk nontonnye...dahtu, nak cangak lagi? kami pon pusing2 la cuci mata...tiba2 dekat depan pavi tu ada booth BODY SHOP...ade la program ape jadah yang dorang buat, siap ada nyanyi2 bagai...memang meriah laaa...aku dah aim beg GLAM kat situ...alaa, ko gi depan ko jawab soalan ko golek2 sikit dapat la hadiah kan...tapi sayang, aku tak sempat...gila ape, dapat barangan BODY SHOP kot...free..free...tapi da takde rejeki kan...

then, dah kecewa, kami terus berjalan sampai la ke booth SURIA fm...ramai la haih dok berhimpun depan tu..rupa2nya ada jugak sesi jawab soalan pastu amik hadiah blah...aku pon gi la jugak an...soalan senang dia bagi...

"sapa cepat die dapat...sila eja perkataan SURIA TERBALIK"

haa, hamik kau, pulun orang ramai pakat dok eja "A..I..R..U..S"...aku dengan selamba angkat tangan pastu gi depan...eja kuat2..

" S U R I A T E R B A L I K "

memang betol ejaan aku..alah, trick zaman aku tadika...bukan die suruh ko terbalikkan ejaan...die memang suruh ko eja suriaterbalik...hahaha...ramai yang muka keciwa sebab dungu sangat gi eja terbalik...haha...dah aku menang, aku dapat la hadiah...wiwiwiwit...syioq kan...so, layaannnz....

::: haa, ni la hadiah yang aku dapat :::

antara barang yang aku dapat:
1) air twister
2) kurma sedap dalam kotak merah yang omel2 tu..
3) buku nota amende ntah mcm bentuk kasut...
4) kupon 20% off kalau beli barang BODY SHOP
5) n last but not least, aku dapat MAKE UP REMOVER body shop...(aku nk tenyeh time bila aku pon tak tau, aku bukan mekap pon..adeyh )
todia, aku nk upload bnyak gambaq tadi, tapi 2 keping gambaq ni saja dah ambik masa berjam jam...so, aku dah tak semangat nak upload banyak2 lagi..harini tenet cam gampang..aku nak wat kerja kat ofis pon jenuh maki hamun sebab internet slow...haishh...

p/s: tak dapat perfume free, dapat benda lain pon jadi laa daripada tak dapat langsung ye dak? nais..!

16 June 2011

kenangan kecik2 muda mudi (contest Dr Siti Hamidah)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

"laaaa Noriah, dah besaq anak hang la ni...cando hensem kemain la ni...dulu time aku dok dukung dia, kecik lagi nih...ish, cepat sungguh nooo...pejam celik pejam celik dah besaq da...dah buleh menikah dah ni...eh laaa..."

::: dulu dan sekarang :::

okay yang "sekarang" tu sah2 tipu..celah mana buleh jadi putih...damn...

::: ni yang betoi2 sekarang...xdak iras langsung dengan mamat korea kat atas..bajet..! haha ::: 
"nih, ingat lagi dulu2 kan Noriah...dia dengan abang dia, rajin sungguh dok menyakat hang aku, berkelai...lepas tu, kena kurung dalam bilik ayaq...baghu nak teghiak.."

haaa, betapa pekatnya loghat Kedah dalam dialog kat atas ni..bukan aku yang cakap, tapi kawan mak aku yang cakap...bila teringat balik kata2 makcik ni, tiba2 teringat pulak segala kenangan manis waktu aku kecik2 dulu...memang best...setakat kena kurung dalam jamban, kena kurung luaq rumah tu apada hal? dah nakal sangat, memang layak la kena kurung..lepas tu baru nak teriak nangis bagai..

"maaaaaaaaaaaaaaakkkkk, cek mintak maaf....cek tak buat lagiiii...." haaa, amik kau nak bertaubat...

so, aku nak share la beberapa kenangan manis aku time aku kecik2 dulu...bila teringat balik, memang senyum sorang2 dibuatnya...aku dengan abang aku (wan) memang nakal...kami suka bergaduh manja gitu...alah, setakat beza umur 2 tahun, memang boleh buat kawan la kan...tapi yang selalu kena buli, mesti la aku..ceyh..yela, bila aku tak puas hati memberontak sebab kena buli, mesti dialog ni yang akan keluaq...

"aku kan abang..." ceyh...

::: ni la adik beradik nakal satu ketika dulu :::

**************************************************

kenangan pertama: abah, nak mainan BUZZ LIGHTYEAR...!!!

haa, aku dengan abang aku memang kaki mainan time muda mudi dulu...setakat patung BARBIE tu kami tak layan laa...nak main patung GOKU, BEZITA, kereta DASHING yang femes satu ketika dulu n bla3...mula2 main elok2, lepastu jadi bunga taik...standard la tu..haha...lepastu, muncul cerita TOY STORY kat panggung...time kecik2 dulu memang suka la citer cartoon kan..sampai terpengaruh la kiranya...lepas dah tengok cerita tu, nak mainan dia la pulak...leceh kan...aku ingat lagi, time tu mcD ada jual patung BUZZ dgn WOODY dekat happy meal...so, memang berebut nak benda alah tu la kan...sampai nangis2 bagai...waktu dulu, bapak aku memang tak suka bagi anak2 makan fast food, tak baik katanya...so, memang bakal musnah la harapan kami...kalau takleh makan mcD, macamana nak dapat patung BUZZ...hurmm...

::: ni la BUZZ...uih, memang hot stuff ni zaman dulu... :::

dah berapa kali aku dengan abang aku merengek nak benda tu..ajak pi mcD..tapi x dapat jugak...menangis tak berlagu pon tak dapat jugak...mana taknya, baru beberapa hari lepas ja dah beli mainan, apa ingat bapak kau cap duit? haha...lepas tu, aku dengan abang aku pon berpakat..hellow, kami memang pandai psycho okay..sejak kecik lagi dah berjaya psycho bapak aku sampai dapat mainan tu..nak tao camna?? haha..

korang pernah main tak tikam2 kat kedai, maksud aku yang masukkan duit syiling 50 sen, pastu pusing2 keluaq la mainan dalam teloq tergodek2 dalam lubang...pernah tak? femes kot dulu..sekarang ni pon ada lagi...so, aku dengan abang aku pon main benda alah tu sebab nak amik teloq dia...nak tao apa kami buat? alahai sedihnya, kami buat sendiri patung BUZZ LIGHTYEAR guna teloq plastik tu dengan baterry...sayap dia kami potong kotak lekat dekat badan battery...touching tak? bapak mana tak kesian bila tengok anak main benda macam tu? haa nih, aku siap lukih lagi nak bagi gambaran...semangat..!

::: haa, ni dia bahan2 nak buat...sumpah kreatif :::

::: tadaaa...oke fine, memang x sama... :::
::: ada laa lebih kurang kan..ada teloq atas kepala, ada sayap, kira cun la tu :::
aku dengan abang aku sengaja kot main depan bapak aku, saja main kuat2 nak tarik perhatian la katakan..haha...esok lepas tu, terus dapat patung BUZZ yang betol...haha..psycho kan? memang kenangan manis la bagi aku, sebab setiap kali aku tengok battery ke, teloq plastik tu ke, mesti aku akan senyum sorang2...hahaha...lepas tu apa lagi, HORRRAAYYY sakan la kami dua, siap peluk terus abah dengan mak sebab dapat mainan...hahaha...alahai cute nyaaa...

**************************************************

kenangan kedua: mengigau nak raket badminton...

dah kata nama anak lelaki, mesti la gemar bersukan ye dak? alah biasa laa, time kita kecik2, semua benda nak terpengaruh...ingat tak, waktu zaman sukan komanwel 1998 dulu kan buat dekat Malaysia tanah tumpah darahku kan...memang semangat bersukan la, segala benda nak sepak, terajang, nak lambung bagai...dalam kepala hotak dok imagine bola sepak, walhal periuk yang disepak hamik kau...dalam pikiran raket badminton, sekali hamik senduk kat dapoq...haa, betapa nak tiru aksi atlet...mau tak terkedu mak bapak tengok rumah berselerak...hahaha...bila kena marah, beleteaq, mula la nak cari alasan...alasannya..

"dah mak dengan abah tak beli raket badminton, cek dengan abang amik senduk la main..."


 ::: haa, toodia...mainan aku la nih dulu2 :::


nah hamik kau, kecik2 dah pandai menjawab..sebab tu besaq2 asyik nak bercakap tak henti...walhal memang niat dalam hati nak sangat raket badminton tapi bukan pandai main pon time tu..paling rasa hebat bila nak pukul bulu tangkis tapi pi pukul jalan tar sampai keluaq api...fuhh, memang kagum la kan buleh wat keluaq api, dan lepas tu mula la asyik nak pukul jalan raya sampai hancoq raket...haha, memang buleh gelak guling2 bila teringat kisah muda mudi...

yang paling tak boleh blah, time nak dapatkan raket tu la...saat2 di mana aku dengan abang aku pujuk bapak aku belikan raket..bapak aku memang dah tao, kami ni jenis hangat2 taik ayam, nak main sekali dua ja pastu bosan main benda tu last2 simpan dalam setor..tak pon, main dalam dua hari, lepas tu rosak lingkup..sebab tu bapak aku takmau belikan...tapi biasalah, budak kecik kan, melalak melaung jugak nak dapatkan apa yang dihajatkan...macam2 cara kami guna...

1) cakap cara baik

aku: abah, nak raket..boleh laa boleh laa boleh laa
abah: TAK BOLEH.. =_='
  (gagal)

2) memujuk dengan berjanji macam2

aku: abah, kalau abah belikan raket, cek janji akan belajaq sungguh2 sampai masuk UTM (oke tipu sebab time tu x kenai lagi utm)..tak ponteng mengaji quran, lepastu cek akan saaaaaaaaaaaayang mak abah sungguh2..abah: hurmm...(dah macam nak bagi, tapiii..) cek tu bukan reti main badminton pon, baik abah beli buku bagi kat cek baca... T_T'         (gagal)

3) mogok lapar

abah: mai makan lekaih...satgi lapaq...dia baik dia, jom makan...
aku: RAKET BADMINTON
abah: O_0'
   (gagal)

4) dah semua cara kat atas ni tak berkesan, aku dengan abang aku pon terpaksa guna kaedah psycho...gituh...so, kami dah rancang nak buat2 mengigau...lepas makan malam dalam keadaan kecewa sebab mogok lapar tak menjadi, kami pon diarahkan masuk tidoq...dulu time kecik2, bapak aku akan pasang radio dekat hujung kepala katil...kadang2 ayat quran, kadang2 lagu yang membuai..memang stok tidoq la kan...setiap kali lepas sejam, bapak aku akan masuk bilik dan tutup radio tu...so, pada ketika itulah kami pura2 mengigau...

"b a d m i n t o n . . . abang nak raket.."
"ayah kami beli raket kat kami...jom la main.."

haa, hamik kau memang berjaya taktik nih...esok lepas bapak aku balik kerja, memang dia bawak balik raket badminton 2 batang..untuk aku dengan abang aku...lepastu, kami bersorak sakan la kan...hahaha...yela, bapak mana tak kesian bila anak dia nak sesuatu sampai mengigau...berdosanya aku time tuh...haish, abah..cek mintak maaf naaa...hehe...so, bila diingat balik memang best zaman dulu2...haishhh....

**************************************************

kenangan ketiga: abang, kita tak dapat mandi air terjun, kita pura2 mandi terjun katil pon jadi la kan...

ni lagi nais...memang drama habis la beb...standard budak2 la, pantang nampak air, asyik nak berendam ja sampai kecut...so, memang feveret terharu tak terkata la kalau dapat mandi air terjun...walhal tak reti berenang pon...nak dijadikan cerita, aku dengan abang aku teringin sangat2 nak mandi air terjun...kalau dekat kedah tu, nak pi mandi dekat Bukit Wang laa yang paling dekat pon dengan kawasan rumah aku tu haa...tapi seperti biasa, apa yang kami mintak mesti tak kena time...time mak bapak tengah sibuk la kau nak mintak pi merata tempat..time mak bapak kau sengkek tengah bulan la kau nak mintak game bagai...time mak bapak kau tengah penat baru balik kerja la kau nak merengek itu ini..sekali apa yang nak tak dapat, pelempang yang kau dapat...tak ke naya?

so, memang permintaan nak mandi air terjun ditolak bulat2 oleh bapak aku...dahtu, kau nak sengeh lagi? mesti la bajet nak merajuk, mogok lapaq kan dengan harapan buleh jugak pi mandi manda..memang harapan sampai ke sudah tak dapat mandi air terjun...disebabkan aku dengan abang aku ni nakal tak bertempat, kami terus masuk bilik ayaq bogel 2 2 orang pakat melalak main air konon tengah mandi air terjun...siap ada bunyi "busshhh......bushhh..." bunyi air terjun la konon...habis basah satu rumah...kiranya mak aku punya bengang sampai kunci kami dalam bilik ayaq la kiranya...lepastu tutup lampu...haa, bila dah gelap mulalah nak menangis..."ampun maaak ampuuun mak..." aduih, emamng kelakar...

tak cukup dengan tu, lepas dah terlepas dari kurungan bilik air, buat hal lain pulak...pakat main terjun katil...konon nak buat aksi mandi air terjun...kau tengok, betapa nakalnya aku dengan abang aku sampai tahap tu nak nganjing suruh pi jugak air terjun...letak bantal kat bawah, berdiri atas katil terjun atas bantal...sambil buat bunyi nak terjun...sengaja bagi kuat supaya bapak aku dengaq...memang sunggu2 la dengan harapan boleh jugak pi mandi manda...pergh, sampai letih kami berlakon...sampai tertidoq terus la letih melompat...

::: gambar hiasan, aku tak tao ni kat mana :::
lepastu, keesokan harinya, bapak aku kejut awal sebab nak pi mandi air terjun..hamik kau, memang gumbira tak hengat donia laa..terbaik lah abah dengan mak..memahami hati dan perasaan anak2...cuba banyangkan kalau tak bawak jugak, sampai ke sudah kami dok psycho...hahaha...kesimpulannya, mak bapak mana yang tak sayang anak oiii...kalau boleh, segala permintaan anak nak ditunaikan..cuma lambat atau cepat je...alah, zaman kecik kita bukan tao apa2 kan..bila dah besaq, dah matang, baru kita sedar semua tu...betapa sayangnya mak bapak kat kita...semua kenangan2 manis tu la yang menghangatkan lagi hubungan antara mak bapak dengan anak2...aku sayang ooo kat mak abah aku....wiwit...lebiu...

. . . THE END . . .

fuhh, penat haih mengarang...ecelli, haritu godek2 fesbuk ternampak post DR Siti Hamidah fasal contest yang dia buad...daripada aku buang masa melangut tak tentu hala, lebih baik aku join kan...bukan susah pon, setakat nak cerita kenangan manis waktu zaman muda mudi...memang banyak la kan...ha, kalau nak tao, ni la first time aku join contest dalam blog..sungguh tak tipu..so, mana aci kalau aku sorang ja yang masuk, xdak saingan la kan...aku nak tag 3 orang member aku...



so, kalau sapa2 nak join contest ni jugak, mai klik SINI..lepastu buleh la buat entry fasal "memori yang tidak dapat dilupakan sewaktu kecil"...selamat mecuba..! 

15 June 2011

sorry berry? ape tu, gula2 getah ke?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGArremyHIDUremyTULIS

assalamualaikum, senyum sikit..! okay, dah..sikit ja..

************************************************************

B: woi, baju aku..!
A: ups, SORRY weyh...SORRY..aku tak sengaja bagi tumpah ayaq kat baju hang tadi..SORRY sangat2..nanti aku basuh baju hang...SORRY wei...
B: okay2, xpa2..

************************************************************

D: adoi, sakit la bongok..!
C: ya Allah, aku x sengaja wei...aku nak baling batu kat kucing tu, tapi terkena konek kepala hang...SORRY weyh...serius SORRY...
D: sakit hang tao dak..! xpa2, x berdarah pon..

************************************************************

F: yang hang bagitao mak aku, aku pi dating tu kenapa? kantoi la bodo...aku usaha cover line cakap aku pi tusyen...haish...
E: la yaka? SORRY weyh...mana aku tao, dah mak hang tanya aku habaq je la apa yang aku tao..hang tak kautim dengan aku dulu tadi...SORRY wei, SORRY ngat..
F: nasib baik aku tak kena lempang...

******************************

haa, cukuplah 3 contoh sebagai mukaddimah kali nih...so, kalau korang perasan apa perkataan yang aku CAPSLOCK kan dalam ketiga-tiga contoh di atas? buta la kalau sapa kata tak nampak..haha..obviously word "S O R R Y" la kan...why??? sebab, kita sebagai manusia memang tak lepas melakukan kesalahan..jadi, sebagai menebus kesalahan, perkataan yang paling sesuai mestilah SORRY or MAAF or MIANNHE kan...so, sentiasalah paku perkataan SORRY kat bibir kalian..gituh...

::: somel la haih pisang ni...makan kang..! :::

sebenarnya senang saja untuk ungkapkan perkataan SORRY bilamana kita melakukan kesilapan...jadi, secara tidak langsung suasana yang teganag akan kendur balik...tapi bagi orang yang tinggi egonya, memang sukarlah untuk keluar kata2 SORRY ni..kau buat la salah macam mana pon, memang takkan keluar word ni..ego punya fasal...

tapi, tak semestinya hanya perkataan SORRY saja kita boleh eratkan kembali hubungan...kadang2, apabila dua orang sahabat itu bergaduh dalam masa yang lama, adalah sukar untuk ungkapkan perkataan SORRY..kita kena faham, kadang2 ego manusia ni setinggi langit...jadi, dengan teguran, senyuman, sapaan, JUGAK boleh dijadikan medium untuk kembali berbaik...korang pernah alami benda ni kan?

sebab tu aku cakap, benda2 remeh, kesalahan2 kecil, memang senang untuk kita lafazkan perkataan SORRY ni, macam contoh di atas tu laa...on the spot say sorry bagai...tapi sesetengah kes, memang sukar...kadang2, bila bergaduh lama, lama tak bertegur, lama kelamaan suasana dan aura itu sendiri akan terasa kelainan...rasa dingin kan..jadi, memang agak sukar untuk terus pergi dan say SORRY...like i said before, there must be a medium untuk menjadi perantaraan sebelom kata2 SORRY itu diungkapkan..yakni dengan saling tegur menegur, saling membalas senyum dan sebagainya..

apabila semua itu berlaku, sebenarnya itu adalah HINT untuk seseorang itu berbaik semula...tidak perlu perkataan SORRY pon sudah cukup untuk membuktikan bahawa perang dunia ke sepuluh ingin ditamatkan...jadi, mungkin lama kelamaan, setelah boleh nak sembang sikit2, barulah perkataan SORRY itu boleh disuarakan..."ape ko ingat senang nak bercakap, tegoq orang yang dah lama ko tak cakap? segan tahu..segan"...so, thats why la kita atur langkah slow2..

jadi, apa yang aku dapat lihat pada majoriti orang termasuk aku sendiri, kita amat senang untuk mintak maaf atas hal yang remeh, tapi bagi hal yang besar, amat sukar sekali...tetapi, apabila tiba HARI RAYA, lidah yang berat itu tadi, seolah2 menjadi ringan untuk memohon ampun maaf kepada saudara mara sahabat handai...see? betapa hebatnya hari raya...pada ketika itulah, mana2 pergaduhan akan termeterai dengan senangnya...tanpa rasa ego, maaf dipinta...

akan tetapi, semua benda teguran, senyuman, sapaan, ini haruslah mendapat feed back daripada pihak yang satu lagi...kita sendiri pon akan faham la kan, dah kalau setahun si mamat tak tegur kau..tiba2 satu hari, si mamat ni dah mula senyum kat kau, tegur kau, tanya kau macam2...mesti kau dapat rasa sesuatu kan..yela, dah sebelom ni harrem tak tegur, tak cakap, tarik muka bagai kan..dah tu, kalau kau nampak die dah lain, mesti la dia dah nak berbaik balik...yang kau buat2 x paham, pastu lagi buat perangai tu ape adehal? 

::: tak perlu sampai nak bogel la kan, kalau ye pon nak say SORRY... melampau :::

so, benda ni sebenarnya tak perlu diajar, memang naluri masing2...kalau dah gitu, kau balas la balik senyuman dia...yela, memang kalau kita nak ingat balik kisah silam yang menyakitkan hati, sampai sudah tak berbaik ye dak? tak payah ungkit lagi..nanti bila dah nak rapat balik, maksud aku bila dah boleh nak sembang2, barulah slow2 suarakan ketidak puasan hati dulu2 kala time berselisih faham dulu...baru boleh duduk semeja bukak cerita dan settle elok2...time tu kalau kau nak ungkit hal dalam perut pon boleh, silakan...insyaALLAH, pada ketika itu akan berlaku satu penyelesaian yang baik...dan pada ketika itulah, perkataan SORRY akan diungkapkan...tapi, benda ni tidak boleh kalau hanya sebelah pihak yang terhegeh2 kalau sebelah pihak lagi endah tak endah...

"tapi, macam mana kalau saya dah try nak berbaik, tapi dia wat vodo je?"

soalan bagus kan? takpe, kita cuba lagi..dan terus mencuba...ingat, kita yang mencuba untuk berbaik ni, dah terlepas dari azab ALLAH dik oi...sebab kita dah tegur, kita dah buat macam2...hal dia dengan ALLAH taala tu, biar dia yang settle dik...yang penting kita dah lepas...tapi, bengkek la jugak kalau kita tegur batu setiap hari kan...tahap sabar tu ada limit jugak kan? kalau dah memang nampak macam takde penyelesaian, jawapannya senang je..

"TINGGALKAN DIA, DAN CARI KAWAN BARU...dalam hal ini, kita bukan lagi insan lemah...insan yang kuat adalah insan yang berani merendahkan egonya untuk meminta maaf...kita menang sebenarnya...jadi, jangan risau, kalau atas permit KAWAN yang dia pegang, mintak maaf dik..itu bukan kawan namanya...ramai lagi kawan yang baik di luar sana...oke?"

jadi, aku harap entry ni dapat memberi kesedaran kepada diri aku sendiri dan juga kepada para pembaca sekalian...ingat, SORRY dan SENYUM serta TEGURAN itu adalah keywords untuk bahagia...selamat beramal.. =) jom layan video kat bawah..kot kalau sebut banyak kali perkataan SORRY baru buleh nak amalkan..sapa tao? haha...

video

p/s: ups sorry wei, aku saja nak bagi ko terasa..! haha..buleh dak camni? =p

14 June 2011

apa elok sangat muka ko nak tarik tak hengat donia?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
remyTENGOKremyDENGARremyHIDUremyTULIS

wah, semangat aku di pagi hari..masuk ofis, bukak laptop benda first nak buat mesti la bukak fesbuk dulu ye dak? alah, jangan nak tipu kalau korang tak bukak fesbuk, majoriti manusia sekarang ni, asal bukak laptop je, mesti bukak fesbuk..walhal bukan ada sign merah notification pon, gigih jugak nak hadap fesbuk..benda sama, bukak home, bukak profile..dok ulang benda sama sampai lebam...kan3...

lepas bukak fesbuk, baru nak mengadap belog, jalan2 baca2 apa yang patot kat belog kawan2, belog pompuan lawa2 harus dijadikan bookmarks ye...haha...pastu singgah dekat belog2 luahan hati perasaan nangis2 bagai, tak lupa kepada belog yang suka kritik tak hengat donia...semua tu dah semestinya santapan aku di pagi hari tatkala boss tak masuk lagi...cemerlang kan? membaca cacian di belog budaya kita..gituh mak jemah kan...

eh laa, rajin bebenor aku hupdate ngadap belog ni...bukan ape, jap lagi bakal ada sesi talk fasal petroleum sub surface facilities kat tempat LI aku ni...so, sekarang memang non ado kerja la bhai...daripada dok melangut korek taik gigi, baik aku hadap belog luah perasaan gak..tak gitu? faedah kan...so, topic harini yang aku nak muntahkan (gituh ayat nak tinggi) ialah fasal...

"eh ko jangan nak tarik muka sangat la haih dengan aku ape ko sorang buleh tarik muke, aku tak buleh? aku pon ade muke jugak lah, ko nak tengok sapa lagi buruk tarik muka? " 

haa toodia, selagi panjang yang mampu aku nak letak tajuk harini...aku bukan nak cakap fasal aku yang kena tarik muka...dak aih...kawan2 aku semua baik2, mana reti tarik muka ni..semua stock penyayang ambik berat macam kapel dah...sebab tu aku sayang sume kawan2 aku ni...gila mengampu kuat...tapi biasa lah, kalau kita tak puas hati, benda pertama yang kita akan tunjukkan ialah tak lain tak bukan mesti lah air muka kita ye dak...mana ada orang tak puas hati buleh tersenyum indah menampakkan gigi kuning perokok tegar yang tersusun berlapis2 serta karat beracaq? tak dak aih..paling baik pon, mesti akan ada yang tarik muka muncung 44 meter hamek kau...tak payah tipu la kalau kau tak pernah tarik muka...aku pon pernah..

tapi cover2 la sikit muka tuh kalau dah menyampah pon kan...tak payah la nak over tunjuk sangat yang kita ni benci tahap nak sepak terajang budak tuh...ni, asal lalu je budak tu, kau nak wat muncung pastu dongak kepala kau macam dah jijik sangat nak hadap tu ape kes? ape kalau ko buat kat orang, orang tak buleh buad kat ko balik? ingat, Allah maha adil...sekali kau buat kat orang, Allah buleh balas sejuta kali..haaa, kecot? kecot? time tu baru nak hengat langit tinggi ke rendah...

xde laa, aku taknak mengata orang bak kata pepatah, "paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih"...sebab tu aku pon nak pesan kat diri aku jugak...kita ni kena la saling hengat menghengat ye dak...aku mengaku, kalau aku dah mula menyampah, aku tarik muka jugak..tapi tak de la sampai nak tunjuk depan batang hidung kan..ni nampak sangat la der...dengan orang lain ko sembang elok, tapi bila budak tu cakap dengan ko, ko layan cam tahik..yelaa, walaupon kot la ko dgn budak tu pernah ade masalah, budak tu dah tegur pon ko sekarang, tp yang ko nak buat ko hebat sangat mendabik dada tunjuk eksyen pastu nak act macam ko tuhan tu pekes? jual mahal sangat sampai nak kena sujud sembah cium kaki ko baru ko nak layan budak tu sepertimana ko layan orang lain...pliss la derr...be matured..!

ups, apahal aku nak emo lak...haha..chill...bukan ape, kadang2 nikmat persahabatan tu senang2 je akan ditarik walaupun atas kesalahan yang sebesar zarah...pabila kesalahan sebesar zarah itu digembar gemburkan menjadi gunung berapi, pabila terhembus keluar, semua kenikmatan itu akan hancur serta merta..mungkin ini analogy yang buleh aku sampaikan...kalau tak faham, sila abaikan...hehe...

so, kadang2 aku terfikir...apakah senang dilupakan segala kenangan manis dahulu kala sebelom pergaduhan tercetus? saat sama2 gelak tawa ria...saat sama2 bergosip makan daging orang hidup2...saat di mana masing2 share masalah nangis2 hiba? saat di mana "eh ko kawan baik aku laaa"...tapi sekarang semua tu dah tiada hanya tinggal TARIK MUKA...damn kan...wei wei wei, kalau aku, aku memang sayang kawan aku kot..kat mulut ja lantang cam nak kena koyak mulut, maki maki jugak tapi hati tetap sayang...sampai mimpi pelok cium kawan2 bagai..haaa ko ade? cewah...

so, kepada kawan2 yang baca entry ni, pliss laaa...jangan nak tarik muka sangat kalau korang terasa hati dengan kawan2 korang..standard la tu, asam garam berkawan...pujangga mengatakan...

"dua orang insan itu tidak akan dikategorikan sebagai sahabat (korang tao kn sahabat adalah rank tertinggi selepas kawan, rakan, taulan n bla3) selagi mereka itu tidak pernah bertelagah bicara, TARIK MUKA, bermasam muka, bergaduh tak hengat donia, caci marba, pukul tak semena dan bla3...TETAPI...gelaran SAHABAT itu akan bertukar menjadi MUSUH tatkala ianya berterusan..."

maksudnya, memang kalau dah nama sahabat tu, akan gadoh jugak sikit2..tapi kalau dah berbulan2 bergaduh tu, dah tak nama sahabat lagi dah la derr..tu dah jadi musuh...ada faham? huh..! okay, sesi talk dah nak start..aku sangat excited nak tao fasal sub surface facilities ni..nanti kalau aku rajin, aku share dengan korang ilmu yg aku dapat harini..SEMANGAT..!

::: hah, sebijik camni kalau tarik muka..! :::

::: haa, kalau tiap hari nak hadap muka gini, memang stok penampo gak la kan :::

::: haa, kalau gamak x puas hati, midddlefingeronyourface dude..! :::

p/s: ada sapa2 terasa? kalau ada, sila amik...haha...